Skocz do zawartości
  • 0

Czeburaszki - czyli jak to działa ?

suhhar

Pytanie

Witam !

Panowie mam straszny dylemat czy oby ta metoda działała tylko za wschodnią granicą ? Od czerwca próbuję coś wyłuskać dzięki takim zestawom czyli ciężarek ok 10-12 gram połączony z hakiem a na nim twisterek i ani brania do tej pory. Próbowałem na różnych łowiskach nawet na tych co jest multum okonia i co na zwykły zestaw czyli twiester+główka coś się dzieje ale jak założę czuberaszka kompletnie nic ani brania. Ktoś z kolegów używa tego na polskich łowiskach ? ma jakieś efekty ? gdzie może leżeć błąd ? może te nasze polskie ryby mają w 4 literach kombinację ze wschodu ?

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Ten drucik to sprawdź czy się nie rozegnie jak zaczepisz zmontowany zestaw o fotel w domu i ciągnij za plecionkę.

Zobaczysz czy te druciki są za słabe czy może co innego się zerwie.

Mi się jeszcze nie udało rozgiąć/ wyjąć/ wyrwać tego drutu na zaczepie, czasami hak się rozginał a przeważnie rwał się cały zestaw.

• Like 2

• 0

Moje doświadczenia z czeburaszką zaczęły się dosyć późno, czyli w tym roku pomimo, że leżą w pudełku już kilka lat.

1. Łowienie sandaczy - zamiennie czeburaszka lub łezka z krętlikiem 10g zapięta na grafce, do tego haczyk offsetowy i na nim FISHUP FLIT 4". Sandacze w pewnym okresie przestały reagować na gumy w opadzie ani ciężko ani lekko, więc zacząłem szurać po dnie powyżej opisanym zestawem. Nie podbijam, nie ciągnę tylko delikatnie podszarpuję - ruchy po około 10cm szczytówką.

2. Łowienie okoni - czeburaszka lub łezka z krętlikiem 10g zapięta na agrafce, do tego prosty haczyk nr 4 i na nim FISHUP FLIT 3" lub LUCKY JOHN HOGY SHRIMP. Technika ta sama, delikatne ruchy szczytówką max 10cm imitujące pełzanie, krótkie skoki. Okonie uwielbiają ten patent w momencie kiedy kończą się brania z opadu i ławica schodzi na dno i nie chce żreć.

3. Łowienie sandaczy - trzeci patent to czeburaszka 10-12g, haczyk prosty lub offsetowy i na nim rybka SAVAGEAR 3D BLEAK REAL TAIL, guma wpięta "na płasko" haczyk wychodzi w 1/3 długości, również lekkie podszarpywanie ale też mocniejsze szarpnięcia, czasami podbicie nieco wyżej.

Mankamentem jest to, że podczas rzutu, brania, holu ołowiana łezka potrafi rozpiąć agrafkę i tracimy przynętę, rybę.

Inne tradycyjne gumy z kopytkiem nie działają tak jak opisane powyżej. Oczywiście możliwe również inne przynęty raczki, robaczki, alieny, bugi, spiderki.

• Like 4

• 0

Zastanawiam się czy nie zawiesić haka z oczkiem od razu na agrafce i do agrafki nie podpiąć czyburaszki osobno. 

łezka z krętlikiem 10g zapięta na agrafce

Jest to tzw. jig-rig. Popularny zwłaszcza za naszą wschodnią granicą, choć nie tylko. Są nawet specjalne ciężarki (w istocie łezki lub pałeczki z krętlikiem) dedykowane do łowienia tą metodą.

• Like 2

• 0

Czy ktoś używa czyburaszek do cięższego zestawu sąndaczowego? Bo zastanawiam się nad wytrzymałością drucika w czyburaszce, mam grubą plecionkę, mocny przypon z grubym krętlikiem, gruby hak a to wszystko łączy dosyć cienki drucik czyburaszki, szczególnie przy mniejszych gramaturach. Zastanawiam się czy nie zawiesić haka z oczkiem od razu na agrafce i do agrafki nie podpiąć czyburaszki osobno. Ktoś próbował robić coś takiego? Ma to sens? A może przesadzam z wytrzymałością drucika w czyburaszce?

Wysłane z mojego SM-G960F przy użyciu Tapatalka

mialem to samo niedawno kupilem w pl przez internet "wzmacniane" czeburaszki - ja chyba mocniejsze haki na okonie uzywam a czeburaszki mialy byc na morze). do zadan specjalnych uzywam albo prawdziwych czeburaszek (z 2 kolkami, ktorych sie wyjac nei da) albo texasa

• 0

Keitech easy shiner 2'' i easy shiner 3''. 

Chce do nich dokupić haki i czeburaszki. 

Haki upatrzyłem sobie owner cultiva s-59. Jaki rozmiar zastosować do tych gumek? Do 2'' będzie rozmiar 2 haka, a do 3'' będzie rozmiar 4?

I drugie pytanko, czy czeburaszki wolframowe mikado jaws mają wyciągany ten drucik, czy na stał? Może ktoś się orientuje.

• 0

Keitech easy shiner 2'' i easy shiner 3''.

Chce do nich dokupić haki i czeburaszki.

Haki upatrzyłem sobie owner cultiva s-59. Jaki rozmiar zastosować do tych gumek? Do 2'' będzie rozmiar 2 haka, a do 3'' będzie rozmiar 4?

Hak #2 do 5 cm gumki??? #6 będzie lepsza.

• 0

Przed paroma tygodniami, znalazłem jeszcze jedną możliwość w zastosowaniu czeburaszek.

Na wspomnianej wyprawie posiadałem najcięższe główki jigowe o wadze 40 gr, niestety było to o wiele za lekko, w głębszych miejscach o silnym prądzie smukła przynęta w ogóle nie dochodziła do dna. Wpadliśmy z kolegą na pomysł łączenia czeburaszek szeregowo. Ja połączyłem 2 czeburaszki po 28 gr, kolega założył 40gr + 2 x 10 gr wolframowe. Jeszcze miałem za lekko, ale nie miałem ochoty na triplet, ze względu na już przeciążony kij sandaczowy, wspomnianym tandemem łącznie 56 gr :lol: .

Udało się tym nawet jakieś ryby złowić :) .

• Like 2

• 0

Przed paroma tygodniami, znalazłem jeszcze jedną możliwość w zastosowaniu czeburaszek.

Na wspomnianej wyprawie posiadałem najcięższe główki jigowe o wadze 40 gr, niestety było to o wiele za lekko, w głębszych miejscach o silnym prądzie smukła przynęta w ogóle nie dochodziła do dna. Wpadliśmy z kolegą na pomysł łączenia czeburaszek szeregowo. Ja połączyłem 2 czeburaszki po 28 gr, kolega założył 40gr + 2 x 10 gr wolframowe. Jeszcze miałem za lekko, ale nie miałem ochoty na triplet, ze względu na już przeciążony kij sandaczowy, wspomnianym tandemem łącznie 56 gr :lol: .

Udało się tym nawet jakieś ryby złowić :) .

Doszedłeś zatem niezależnie do takiego samego wniosku jak Rosjanie łowiący na swoich "grubych" wodach, które w dodatku płyną.

Wody takie wymagają kilkudziesięcio-gramowych czeburaszek, więc ktoś kiedyś wpadł na pomysł podobnego ich połączenia. Daje to wiele możliwych kombinacji jeśli chodzi o ich masę, a ponadto okazuje się, że skuteczność zacięć się znacząco poprawia.

Do takich wniosków doszli wędkarze łowiący na Wołdze, gdzie często trzeba zastosować masę obciążenia rzędu 50-70g aby poprawnie łowić jigiem.

• Like 1

• 0

Jeszcze jeden sposób użycia czeburaszki. W filmie najpierw pokazane inna sprawa - dopalacz, a później druga metoda z czeburaszką.

Już kilkadziesiąt lat temu głównie Rosjanie/Ukraińcy wymyślili, i z biegiem czasu doprowadzili do perfekcji jigo-obrotówkę, choć taka nazwa do niej przylgnęła dopiero po tzw. jigowej rewolucji w Rosji, która się zaczęła nie tylko w Rosji ale niemal całym obszarze byłego ZSRR w roku 1999, po ukazaniu się książki "Jig spinning" Konstantina Kuzmina.

Gdyby ją polscy wędkarze znali (jigo-obrotówkę), to drugi z pokazanych patentów nie miałby racji bytu.

Edytowane przez MieczysławS

• 0

Rosjanie / Ukraińcy wymyślili  B)  Nie do końca.

Patrz  -  Mepps  LUSOX, AGLIA TW Streamer.

Kolego z meppsowskim Lusox'em czy wcześniej z Adour'em, czyli błystkami z przednim obciążeniem, istotnie mają jedynie na pierwszy rzut oka niewielkie podobieństwo. Nie są to jednak jigo-obrotówki.

Natomiast z tandemami typu Aglia TW streamer czy Mino nie mają nic wspólnego.

• 0

Z gotowymi obrotówkami z przednim obciążeniem to się zgadza. Też robię i robiłem już lata temu takie z przednim obciążeniem jigowym na drucie. W filmie pokazałem ciekawostkę, a kto wymyślił itp nie będę wnikał. Pokażę może jeszcze jedną ciekawostkę dotyczącą czeburaszki i zbrojenia jigów UL.

• Like 4

• 0

Witam, 

Przymierzam się to kupna kilku czeburaszek tak do 5g max. Przynęty głównie małe do 5cm. 

Czy twistery manns 3,4cm można przy tym używać? 

Ma ktoś do polecenia jakieś inne przynęty do 5cm pływające? Z tego co przeczytałem w temacie tylko takie pracują lepiej niż na tradycyjnej główce jigowej. 

• 0

Witam, 

Przymierzam się to kupna kilku czeburaszek tak do 5g max. Przynęty głównie małe do 5cm. 

Czy twistery manns 3,4cm można przy tym używać? 

Ma ktoś do polecenia jakieś inne przynęty do 5cm pływające? Z tego co przeczytałem w temacie tylko takie pracują lepiej niż na tradycyjnej główce jigowej.

Nie jest to prawda. Np. Keitech czy inna przynęta typu rybka na główce pracuje głównie ogonkiem. Na czeburaszce z racji luźnego połączenia pracuje cały korpus. Przynęta niekoniecznie musi pływać. Teraz zimą okonie często zasysają z dna i luźnie połączenie pozwala im łatwiej zassać przynętę z hakiem niż taką samą umieszczoną sztywno na główce.
  • Like 2

• 0

Nie jest to prawda. Np. Keitech czy inna przynęta typu rybka na główce pracuje głównie ogonkiem. Na czeburaszce z racji luźnego połączenia pracuje cały korpus. Przynęta niekoniecznie musi pływać. Teraz zimą okonie często zasysają z dna i luźnie połączenie pozwala im łatwiej zassać przynętę z hakiem niż taką samą umieszczoną sztywno na główce.

Keitech używam 2' na tradycyjnych jigach, 2,3g.

Jakie przynęy do 5cm polecacie do czeburaszki?

Czy np. 12cm cannibalem można łowić na czeburaszce 2g na mocno zarośniętych akwenach? Mam jeden zbiornik zaporowy w okolicy gdzie średnia głębokość latem to 1,5m Strasznie porośnięty, głowki 4,5g są za ciężkie. Czy czeburaszka 2g i 10-12cm guma z hakiem offsetowym by zdała egazmin? 

• 0

Keitech używam 2' na tradycyjnych jigach, 2,3g.

Jakie przynęy do 5cm polecacie do czeburaszki?

Czy np. 12cm cannibalem można łowić na czeburaszce 2g na mocno zarośniętych akwenach? Mam jeden zbiornik zaporowy w okolicy gdzie średnia głębokość latem to 1,5m Strasznie porośnięty, głowki 4,5g są za ciężkie. Czy czeburaszka 2g i 10-12cm guma z hakiem offsetowym by zdała egazmin?

W takich warunkach bardziej bym szedł w stronę offsetu i ewentualnego obciążenia stabilizującego wkręcanego lub wciskanego od spodu w gumę. Jeśli już koniecznie czeburaszka to o kształcie umożliwiającym ślizganie się po zaczepach. Oczko tradycyjnej czeburaszki będzie zbierało zielsko.