Skocz do zawartości
  • 0

Czeburaszki - czyli jak to działa ?

suhhar

Pytanie

Witam !

Panowie mam straszny dylemat czy oby ta metoda działała tylko za wschodnią granicą ? Od czerwca próbuję coś wyłuskać dzięki takim zestawom czyli ciężarek ok 10-12 gram połączony z hakiem a na nim twisterek i ani brania do tej pory. Próbowałem na różnych łowiskach nawet na tych co jest multum okonia i co na zwykły zestaw czyli twiester+główka coś się dzieje ale jak założę czuberaszka kompletnie nic ani brania. Ktoś z kolegów używa tego na polskich łowiskach ? ma jakieś efekty ? gdzie może leżeć błąd ? może te nasze polskie ryby mają w 4 literach kombinację ze wschodu ?

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Praktycznie zbroję moje gumy prawie wyłącznie czeburaszkami i jestem w pełni usatysfakcjonowany. Uważam, że przynęta zbrojona czeburaszką zachowuje się bardziej naturalnie niż na sztywnym haku z główką. Poza tym zdecydowanie łatwiej i szybciej można zmienić obciążenie wymieniając jedynie ciężarek, bez konieczności zdejmowania i ponownego nawlekania przynęty na sztywny hak, co ma znaczenie dla trwałości samej gumy.
Jedynym wyjątkiem mojego odstępstwa od czeburaszki jest przypadek gdy guma ma dedykowane wyłącznie do niej zbrojenie.

Zaopatrzyłem się w dość pokaźny zestaw główek czeburaszkowych, trochę to kosztowało, ale kto powiedział, że nasze hobby ma być tanie? Ma przynosić satysfakcję, reklaks i oderwanie od smutnej, codziennej rzeczywistości.

• Like 3

• 0

Czeburaszki ożywiają przynętę bez dwóch zdań, są testy na YT, gdzie pokazano wyraźnie, że wzrasta zasięg rzutu taką przynętą vs. identyczna masowo guma z klasyczną główką. Najlepsze zbrojenie pod gumy 4 i więcej cali to podwojna kotwica z przedłużonym trzonkiem - chwytne, nie ma problemu z wykładaniem na bok przynęty. 

• Like 1

• 0

Alex a pod czeburachy używasz offsetow czy zwykłych haków?

Głównie zwykłych, KAMATSU Cheburashka Round, lub MIKADO Sensual Cheburashka. Sporadycznie używam offsetowych do przynęt dedykowanych do takich haków.

Edytowane przez Alexspin
  • Like 1