pacek222 Opublikowano 26 Sierpnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Sierpnia 2014 Super, dawaj więcej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dienekes Opublikowano 26 Sierpnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Sierpnia 2014 http://www.wbc.poznan.pl/dlibra/docmetadata?id=2589&from=publication Hula? Bo pod Androidem mi się nie otwiera. 8 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dagon Opublikowano 26 Sierpnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Sierpnia 2014 Wielkie dzięki Radku!Działa pięknie dopiero po zainstalowaniu wtyczki DjVu. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Matta Opublikowano 26 Sierpnia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Sierpnia 2014 Już myślałem że będę musiał szystko skanować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pikuś Opublikowano 26 Sierpnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Sierpnia 2014 Świetny temat.Dzięki za super lekture,zaskakujące i ciekawe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kardi Opublikowano 26 Sierpnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Sierpnia 2014 Doskonały wątek ! Coś z moich skromnych zbiorów bardzo "na temat." Mała papierowa torebka,sztuczna muszka i chrząszczyk oraz haczyk,który stał się muchowym przez dodanie pętelki (żyłka?)Te drobiazgi otrzymałem od znamienitego warszawskiego wędkarza .Zachowałem,bo takie rzeczy mają duszę.Kiedy kupione ?Tego już się nie dowiemy... Swoją drogą katalog zaprezentowany przez Matta jest jednym z wielu dowodów na to,że gdyby to wszystko nie poszło tak źle,że gdyby nam dano choć trochę historycznego spokoju ....ech ! 23 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bartsiedlce Opublikowano 26 Sierpnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Sierpnia 2014 Dzięki Radek, z radością przestudiuję, lubię takie wspominkowe rzeczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
drag Opublikowano 26 Sierpnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Sierpnia 2014 Doskonały wątek ! Coś z moich skromnych zbiorów bardzo "na temat." DSCN0462.JPG Mała papierowa torebka,sztuczna muszka i chrząszczyk oraz haczyk,który stał się muchowym przez dodanie pętelki (żyłka?)Te drobiazgi otrzymałem od znamienitego warszawskiego wędkarza .Zachowałem,bo takie rzeczy mają duszę.Kiedy kupione ?Tego już się nie dowiemy... Swoją drogą katalog zaprezentowany przez Matta jest jednym z wielu dowodów na to,że gdyby to wszystko nie poszło tak źle,że gdyby nam dano choć trochę historycznego spokoju ....ech !To prawda.Mogło być tak...Zupełnie inaczej. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Matta Opublikowano 26 Sierpnia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Sierpnia 2014 (edytowane) Jak będę miał trochę czasu, to zrobię fotki starych kołowrotków i wędek. Mamy tego trochę w naszym Klubie Wędkarza. Edytowane 26 Sierpnia 2014 przez Matta 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dagon Opublikowano 26 Sierpnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Sierpnia 2014 Dobry pomysł, myślę, że nie tylko ja z chęcią obejrzę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robert.bednarczyk Opublikowano 26 Sierpnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Sierpnia 2014 Wnuki już trzeba przyuczać do spinningu i muszkarstwa (najstarszy, niespełna 4 - letni już po pierwszych udanych, treningach rzutowych) , a człowiek dalej głupi......(o sobie mówię).....Pojęcia nie miałem, że nasza historia spinningu to już taki kawałek czasu. Jakoś bezrefleksyjnie do tego podchodziłem i szacowałem na lata 50 - te. . Świetny temat . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kardi Opublikowano 29 Sierpnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Sierpnia 2014 http://fario.dlf.interia.pl/Poradnik.pdf Hej! Skoro na historię wędkarstwa zeszło proponuję lekturę poniższej publikacji. Pisane jakby wczoraj,nadal aktualne,przepojone miłością do wędkarstwa spostrzeżenia dotyczące zarówno sprzętu jak i technik wędkarskich.Obszerna bibliografia podnosi rangę publikacji.No i poprawność polityczna nie pętająca autora co pozwoliło na ciekawe obserwacje socjologiczne .Kanon ! 12 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
range1970 Opublikowano 29 Sierpnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Sierpnia 2014 Bardzo dziekuję za link do tej pozycji, oderwać się nie można... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Matta Opublikowano 29 Sierpnia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Sierpnia 2014 Dziś, za niektóre prawdziwe zapewne określenia, biedny Pan J. Rozwadowski byłby przez niektórych wyzwany od antysemitów, faszystów i rusofobów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
drago75 Opublikowano 29 Sierpnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Sierpnia 2014 http://fario.dlf.interia.pl/Poradnik.pdf Hej! Skoro na historię wędkarstwa zeszło proponuję lekturę poniższej publikacji. Pisane jakby wczoraj,nadal aktualne,przepojone miłością do wędkarstwa spostrzeżenia dotyczące zarówno sprzętu jak i technik wędkarskich.Obszerna bibliografia podnosi rangę publikacji.No i poprawność polityczna nie pętająca autora co pozwoliło na ciekawe obserwacje socjologiczne .Kanon ! To już wiadomo jaka jest geneza C&R. Niektórzy nie mieli wanienek, inni pomocnika a jeszcze inni metra kubicznego wody źródlanej i dlatego ryby zaczęli wypuszczać s.78 tego działa mówi: "By ryby na wędkę złowione utrzymać przy życiu musi się być w położeniu dysponowaniadwoma niezbędnymi czynnikami t. j. nie łowić nigdy bez pomocnika noszącego wanienkęi mającego obowiązek zmieniania wody, ilekroć ryby, albo się niepokoją, albo na bok przechylaćpoczną; mieć w bliskości domu mieszkalnego ubezpieczoną od złodziei sadzawkę, choćbytylko metr kubiczny wody zawierającą, a zasilaną woda źródlaną." 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darek Płochocki Opublikowano 31 Sierpnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Sierpnia 2014 Dziękuję za ten link. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robert.bednarczyk Opublikowano 1 Września 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Września 2014 Paweł - lepszej literatury dawno nie czytałem , a fragment: "Może inne rozrywki gwałtowniejsze wywołują wrażenia, silniej wstrząsają nerwami, żadnajednak nie wymaga więcej sprawności, żadna umysłu tak skutecznie i gruntownie nie orzeźwia, żadnatak równomiernych pod względem pewności ręki, bystrości wzroku i szybkiego oryentowania się niestawia wymogów, jak sztuka łowienia ryb na muchę." muszę przytoczyć mojej Kochanej Żonie jako ostateczne "umysłu orzeźwienie", celem pełniejszego "zoryentowania", że te godziny, dni, tygodnie, które każdego roku zmuszona jest spędzać samotnie .......mają tak zbawienne dla mnie znaczenie.... . Czytam dalej i zachwycam się językiem, który niezwykle zgrabnie myśl potrafił na papier przelać......., przeklinając jedocześnie wynalazcę komunikacji sms - owej, która niewątpliwie prowadzi do degeneracji naszego pięknego języka ojczystego (taka mała dygresja). Robert. 12 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vasyl Opublikowano 2 Września 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Września 2014 http://fario.dlf.interia.pl/Poradnik.pdf Hej! Skoro na historię wędkarstwa zeszło proponuję lekturę poniższej publikacji. Pisane jakby wczoraj,nadal aktualne,przepojone miłością do wędkarstwa spostrzeżenia dotyczące zarówno sprzętu jak i technik wędkarskich.Obszerna bibliografia podnosi rangę publikacji.No i poprawność polityczna nie pętająca autora co pozwoliło na ciekawe obserwacje socjologiczne .Kanon !Istotnie, pozycja jedna z najlepszych. Mimo wielokrotnego czytania zawsze z przyjemnością po nią sięgam.Smaczku dodaje też fakt ,że posiadam oryginał. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rhyacophila Opublikowano 2 Września 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Września 2014 Firma reklamuje się jako "pierwsza w polsce wytwórnia i skład przyborów do rybołóstwa". Ponieważ przygotowujemy książkę z działem poświęconym historii wędkarstwa na naszym terenie, spotkałem się ze starszym człowiekiem, którego ojciec prowadził przed wojną sklep wędkarski. Z jego relacji wynika iż większość produkcji była polska. Jak słusznie zauważyłeś przy woderach jest napisane, że są angielskie.Wszystkie wędziska były produkowane w Polsce, z surowego bambusa, trzciny a nawet metalu. Na pewno nie wszystkie rzeczy które są w katalogu, były produkowane przez Emges- musiała by to być jakaś potężna korporacja, ale na kołowrotkach widać (w katalogu, bo na skanie już nie) mały emblemat EMGES Matta, przede wszystkim dzięki za ten temat. Swoista perełka. Katalog przejrzałem z olbrzymim zaciekawieniem i tak na szybko wpadła mi w oko rycina w rubryce "wędzisk klinowych". Wiedziałem, że gdzieś ją już widziałem. Przeleciałem własne zbiory i jest! Rolf Bagiński (niemiecki historyk i konstruktor klejonek) w swojej "Bamboo treasure..." przytacza katalog firmy Stork z Monachium z 1911 roku. Podobieństwo rycin nie może być przypadkowe! Idąc dalej za Bagińskim, Stork a także Hildebrant posiadali w ofercie wędki bliźniaczo podobne do produktów słynnego amerykańskiego producenta Hiram Leonard Rod Co. Bagiński docieka o import z USA. Kto wie może obie ryciny zostały przedrukowane od kogoś trzeciego??? 6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kardi Opublikowano 3 Września 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Września 2014 Istotnie, pozycja jedna z najlepszych. Mimo wielokrotnego czytania zawsze z przyjemnością po nią sięgam.Smaczku dodaje też fakt ,że posiadam oryginał. Zazdroszczę. Zaglądam do reprintu ,wydania pierwszego który wydano siłami Wędkarza Polskiego.http://allegro.pl/poradnik-dla-milosnikow-sportu-wedkowego-i4556595818.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Matta Opublikowano 3 Września 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Września 2014 (edytowane) Ciekawy wywiad http://www.flyfishing.pl/web/article.php?a_id=235 Edytowane 3 Września 2014 przez Matta 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kardi Opublikowano 3 Września 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Września 2014 Świetny wywiad,inny świat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sławek Oppeln Bronikowski Opublikowano 4 Września 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Września 2014 Ludowa demokracja , a zaraz po niej "róbta co chceta" - zdecydowanie uprościły poglądy współcześnie łowiących . A historia dla przytłaczającej większości to jest jednak zbędny balast 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Monster Opublikowano 11 Września 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Września 2014 Ja na stanie mam jeszcze taką żyłeczkę ktoś się orientuje z jakich to lat ? 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DelTor0 Opublikowano 11 Września 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Września 2014 Nie gdzies z 90-tych? Podobna kiedys mialem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi