Skocz do zawartości

Łowcy wędkarskiej historii - śladami namacalnych dowodów

Matta

Rekomendowane odpowiedzi

Nie chcę gdybać ale sądzę że fabryczny. Widywałem już zdjęcia tej blaszki na różnych forach. Ktoś nawet pisał że to boleniowa przynęta. Co do producenta nie mam wiedzy. Na allegro były ostatnio dwie aukcję z tą blaszką. Podobno nazywano ją trampolinką i jest z lat 70-tych ubiegłego wieku.

Edytowane przez tarpio
  • Like 1

Bodajże w 1974 lub 1975 r. nabyłem podobną blaszkę na Zachodzie. Nic szczególnego z punktu widzenia wędkarskiego, choć oryginalna konstrukcja.

Kiedyś czytałem, że wahadła z czaplą w logo były robione z lepszego stopu i łatwiej/efektywniej nimi operować. Koledzy po kiju boją się oddawać, pół roku temu oodałem pół pudła za jedno wahadło- algę dwójkę- i nie łowi bo mi szkoda ;)

Choć odbiegam od "polskiego tematu", wrzucę jeszcze dla dopełnienia kolejną blachę "Heinz" ;) . Poważna i adekwatna nazwa do przysługującego jej statutu: PROFESSOR firmy Kuusamo (Finlandia). Blacha została wyłowiona przez mojego znajomego,  w jednej z łososiowych rzek Finlandii. Zwracam uwagę, ż właśnie tak, odwrotnie była uzbrojona. Spryciarze? a może wiedzą coś więcej? :rolleyes:  :D

post-52107-0-84543200-1453122422_thumb.jpg

post-52107-0-77369700-1453122436_thumb.jpg

Edytowane przez BOB1
  • Like 2

Chciał bym jeszcze dodać, że jest ona nieustanna inspiracją. To wyroby mojego przyjaciela (MM). Tak szeroko bijącej na boki a w dodatku nie kręcącej się blachy nie znam innej. 

Piękne wahadła...odnośnie bicia na boki,to gdzieś za małolata wyczytałem,że blacha na szczupaka,ma chodzić na boki jak stara kurtyzana.Zapytałem wtedy mamy co to kurtyzana i mi pokazała...na sąsiadkę z parteru :D  już o związek z szczupakami nie pytałem.

• Like 4

Choć odbiegam od "polskiego tematu", wrzucę jeszcze dla dopełnienia kolejną blachę "Heinz" ;) . Poważna i adekwatna nazwa do przysługującego jej statutu: PROFESSOR firmy Kuusamo (Finlandia). Blacha została wyłowiona przez mojego znajomego,  w jednej z łososiowych rzek Finlandii. Zwracam uwagę, ż właśnie tak, odwrotnie była uzbrojona. Spryciarze? a może wiedzą coś więcej? :rolleyes:  :D

Ustawienie zależy od siły nurtu-na stojącej oko w przód,a na szybko płynącej w tył...spróbuj odwrotnie doświadczalnie ocenisz. :)

• Like 1