Skocz do zawartości

Łowcy wędkarskiej historii - śladami namacalnych dowodów

Matta

Rekomendowane odpowiedzi

Dokładnie tak. Tak jak napisałem na priw. Marian bawił się w ręczną kopię blachy NP. 

Tutaj jego. Awers brąz patynowany, rewers srebrzony na połysk

Bardzo fajne. Czy Marian klepie gnomopodobne blaszki ?

No i zrobiłem zdjęcia 'perełek',ale nie umiem podpiąć...

post-62007-0-74280800-1458251425_thumb.jpg

post-62007-0-29012500-1458251434_thumb.jpg

post-62007-0-38463800-1458251442_thumb.jpg

post-62007-0-12906600-1458251453_thumb.jpg

Dziękuję!

Licha kamera ale coś może widać.

Alga srebrzona Moby Dick,NN,

Life time lure(do odrestaurowania)http://www.ebay.com/itm/LOT-OF-21-VINTAGE-METAL-PFLUEGER-SOUTHBEND-LIFETIME-SPOON-FISHING-LURES-SPOONS-/251849275867?nma=true&si=gKZTbJ2hO6CM11M1cFSuV54H3GI%253D&orig_cvip=true&rt=nc&_trksid=p2047675.l2557

,a'la Kąckówka,Czapla?,Alga L-2 słabe wybicie dwa okręgi Czapla chyba wczesna,Alga z ciekawie wybitym oczkiem,Gnom z patrzałkami.

Jeszcze mam fajną karbowana boleniówkę z cyny chyba...cdn

Edytowane przez darek1
  • Like 4

Znajde trochy czasu to też wrzuce zdjęcia starych blach suma .tylko moje po retuszu.pewnie nazwiecie to profanacją.ale taki miałem kaprys albo sen i tak je obrobiłem.ale teraz stukam nowy wzór i nie mam czasu na grzebanie w pudłach

Gdzieś w pudełkach chowa się jeszcze tyle modeli o których nam się nawet nie śniło ;)

W wiadomościach wędkarskich z czerwca 1973r jest artykuł o kolekcjonerze który zgromadził ponad 90 pojedynczych modeli błystek Suma, tych z logo Sprzęt Rybacki Warszawa też musiało być niemało.

Edytowane przez tarpio
  • Like 2

Klamka. Błystka - legenda.

Na Podhalu powszechnie stosowana w latach siedemdziesiątych do połowu głowacicy. Rozpisywała się o niej prasa wędkarska, zachwytom nie było końca.

Stworzył ją jakiś góral, pewnie po pijanemu, z przeciętej wzdłuż rurki miedzianej, potem powykręcał jak paralityka i spróbował łowić. Była skuteczna na główki, choć nie skuteczniejsza od innych blach. Po prostu: jak głowacica mocno żerowała, waliła we wszystko.

Nazwano ją klamką, nie bardzo wiem dlaczego, podobno przypomina klamkę od góralskiej chaty. Ja niestety nie mam duszy artysty, nazwa do mnie jakoś nie przemawia, może jakbym się napił czyścioszki...?

Wykonywano ją w różnych rozmiarach, pokazana na fotkach jest z tych najmniejszych i najlżejszych, trzeba było stosować dodatkowe obciążenie.

W Krakowie można ją było nabyć w prywatnym sklepiku wędkarskim "u Żurka", produkował to jakiś rzemieślnik. Nawet jacyś mędrcy w WW przypisywali jej podobieństwo do brzanki, pisali mocno niepoważne artykuły, siali ferment w sercach głowacicowych łowców.

Grunt był bardzo podatny przy powszechnej mizerii sprzętowej...

Po wejściu woblerów klamka trafiła tam, gdzie jej miejsce: na śmietnik.

Choć kilka główek na te szpeja wyjąłem, jakoś do serca mi nie trafiła.

post-60006-0-55691400-1458841508_thumb.jpg

post-60006-0-63523600-1458841509_thumb.jpg

post-60006-0-25501700-1458841511_thumb.jpg

• Like 12

Mam "jeszcze nowszy" ten katalog bo z 1950- go . Wtedy jeszcze nie było tam tego kołowrotka 

Ten z 1950 r. to chyba pierwszy katalog tej spółdzielni. Był kiedyś na allegro, ale za dużo ktoś sobie życzył. 

• Like 2