Skocz do zawartości

Łowcy wędkarskiej historii - śladami namacalnych dowodów

Matta

Rekomendowane odpowiedzi

Ja wrzucę skany kilku stron katalogu DAM-a z 1961 roku. Już wtedy był sprzęt UL jak widać po specyfikacji spinningów czy kręcioła Quick,a Microlite.

Myślę, że dla kolegów-kolekcjonerów z tego wątku ciekawe mogą być strony z błystkami i woblerami.

Wiele blaszek z tego katalogu w niezmienionych wersjach jest produkowana obecnie. 

• Like 3

Widzę tam piękne klejonki. Mam w swojej kolekcji kij trzyskładowy DAM jeszcze z tym starym logo. Może go odnajdę. Dwa tygodnie temu, byłem z kolega z naszego forum na giełdzie starego sprzętu wędkarskiego w Holandii (może będzie jakaś relacja/artykuł z tego wyjazdu ?) Sebastian, pasjonat "korb" wyrwał tam Quick Junior ... własnie wrzuciłeś skan z tym egzemplarzem :P

• Like 1

Widzę tam piękne klejonki. Mam w swojej kolekcji kij trzyskładowy DAM jeszcze z tym starym logo. Może go odnajdę. Dwa tygodnie temu, byłem z kolega z naszego forum na giełdzie starego sprzętu wędkarskiego w Holandii (może będzie jakaś relacja/artykuł z tego wyjazdu ?) Sebastian, pasjonat "korb" wyrwał tam Quick Junior ... własnie wrzuciłeś skan z tym egzemplarzem :P

Zapewne wytargował za pół ceny od wpatrzonej w niego niewiasty ;)

Miałem okazję, dziś, przedpremierowo ( :ph34r: ) przeczytać artykuł - świetna robota! Zdjęcia, opisy - taki wypad "na targi" to może być niezła przygoda! No i ten dystans do samego siebie :) Artykuł ukaże się... Niebawem.

• Like 2

to i ja mam piękną Polską klejonkę Gopło

post-49688-0-85795700-1459282290_thumb.jpg

i wspomniany Quick Junior w nienagannym stanie z pudełkiem wyrwany w NL wspólnie Bobem od handlarza

post-49688-0-68472500-1459282474_thumb.jpg

jutro pstryknę jedną z przynęt z katalogu no i Polskimi się pochwalę

Andrzej z którego roku to jest katalog?

Edytowane przez sebek7575
  • Like 4

to i ja mam piękną Polską klejonkę Gopło

Hm.... Gopło to mój pierwszy w życiu spinning, do tego był czeski Reex i żyłka gorzowska 0,30  :)

Była produkowana jeszcze druga dłuższa ,,Wigry,, o ile pamiętam:)

Sebek -- katalog jest z 1961 - Twój Quick ma inną korbkę niż ten z katalogu nawet chyba z regulacją długości.

Edytowane przez Andrzej1
  • Like 2

Piękny San klasyczny spinn około 160cm...sztywny jak diabli.

post-49688-0-79219400-1459330492_thumb.jpgpost-49688-0-51182600-1459330503_thumb.jpg

Polskie przynęty starsze modele

post-49688-0-98618800-1459330549_thumb.jpg

Wahadełko DAM z katalogu...niestety malowania sie lekko pościerały

post-49688-0-48336800-1459330602_thumb.jpgpost-49688-0-61656900-1459330607_thumb.jpg

Andrzej mój Junior nie ma regulacji dł.korby ...to jest patent do transportu kołowrotka żeby korba nie przeszkadzała.

• Like 9

San.....nie wiedziałem, że był taki polski kijek :)

Ja z lat 70-tych pamiętam właśnie klejonki Gopło i Wigry potem wyroby Fivy : Mulde , Moldau, Kongo.

Fiva przemianowała się później na Germinę - stare dzieje :)

Z kołowrotków oczywiście czeskie Reexy, potem długo miałem Forelle, w którym nagminnie pękały szpule (wszyscy je dorabiali gdzie tylko mogli) i oczywiście Rexy w kilku wydaniach - fajnie się wspomina i ogląda ten wątek bo wydaje się, że tak niedawno to było :)

• Like 2

..."potem długo miałem Forelle, w którym nagminnie pękały szpule (wszyscy je dorabiali gdzie tylko mogli)"...

Najlepszym rozwiązaniem na ten problem był pan Jurek ze Skry w Warszawie. Miał dostęp do maszyn, materiał (dural lotniczy) i oczywiście umiejętności. Robił takie cuda na zamówienie (ten przerobiony dla mnie w latach 80-tych jest do dzisiaj w mojej szafie  ;) )

post-52107-0-88405000-1459365204_thumb.jpg

post-52107-0-11532100-1459365222_thumb.jpg

• Like 7

Odszukana w domowej biblioteczce. I chodź nie jest to książka w pełni poświęcona spinningowi, a łowieniu ryb w ogóle , to zawiera dużo wiadomości spinningowych, o wahadłach, wirówkach, woblerach( ABU D.A.M...), autor wspomina o rodzimych rękodzielnikach( choć nie doczytałem żeby autor wymieniał kogoś z nazwiska), ogólnie o sprzęcie, jak też o metodach podania przynęt, jak też zakaradania się na łowisko......A z racji wydania ( 1988) pozwoliłem sobie wkleić :)

post-59094-0-46421600-1459407669_thumb.jpg

• Like 4

Odszukana w domowej biblioteczce. I chodź nie jest to książka w pełni poświęcona spinningowi, a łowieniu ryb w ogóle , to zawiera dużo wiadomości spinningowych, o wahadłach, wirówkach, woblerach( ABU D.A.M...), autor wspomina o rodzimych rękodzielnikach( choć nie doczytałem żeby autor wymieniał kogoś z nazwiska), ogólnie o sprzęcie, jak też o metodach podania przynęt, jak też zakaradania się na łowisko......A z racji wydania ( 1988) pozwoliłem sobie wkleić :)

Ooo!... :) I Julian Bohdanowicz ilustrował okładkę!... :) To była dla mnie inspiracja w tamtych czasach!... Fajne skarby wyszukujecie! :)

• Like 2

Ooo!... :) I Julian Bohdanowicz ilustrował okładkę!... :) To była dla mnie inspiracja w tamtych czasach!... Fajne skarby wyszukujecie! :)

Nie tylko okładkę! cała książka jest zilustrowana przez pana Juliusza.  :)

Edytowane przez grzesiekp.
  • Like 1

A teraz całkiem poważnie.

Jak łatwo wyczytać z wpisów powyżej, kolega Andrzej (@Andrzej1) zaoferował się, że podaruje mi piękny katalog DAM z 1961 ... (tak , tak, zaoferował się sam, bez jakichkolwiek moich nagabywań i mogę dodać tylko, ze nigdy wcześniej nie tylko nie poznaliśmy się ale nawet nie wymieniliśmy "korespondencji forumowej" ... to tak dla informacji dla tych co potrzebują specjalnych uzasadnień przed popełnieniem tego rodzaju czynów :P )

Pojechałem więc wczoraj do Andrzeje, który wręczył mi wypchana torbę foliową i ot tak sobie stwierdził: "dorzuciłem ci coś jeszcze do tego katalogu. Może ci się przyda?"

Rozpakowałem "to coś" w domu i ... przysiadłem :o Musiałem trochę ochłonąć zanim zrobiłem dokumentację aby wam zaprezentować.

Tutaj ujęcie ogólne, reszta szczegółów pojawi się w moim wątku "Moja szafa" gdzie zapraszam i gdzie jest miejsce "tego coś" :D  

Andrzeju, Głębokie Ukłony :)

(wrzucam to już dzisiaj bo jeszcze by ktoś pomyślał jutro, że to taki żarcik pierwszo kwietniowy ;) )

post-52107-0-10597700-1459453432_thumb.jpg

post-52107-0-08113800-1459453454_thumb.jpg

post-52107-0-31383100-1459453474_thumb.jpg

• Like 9