Skocz do zawartości

Łowcy wędkarskiej historii - śladami namacalnych dowodów

Matta

Rekomendowane odpowiedzi

Ten "styropian" to jakaś pianka z wtrysku. Bardzo trwała i mocna. Dzielnie trzyma się do dzisiaj. Natomiast te woblery generalnie uważam za tandetę obrazującą tamte czasy :D Chyba jestem jednym z nielicznych "dzieci szczęścia" , którzy cokolwiek na to złowili. Warto dodać, że wiele osób uważa je za produkt z ZSRR. Otóż, ruscy jak zwykle w swoim stylu zaczęli produkować kopie/falsy tego produktu  ;)  :D

Z tego powodu kupiłem ten egzemplarz, aby rozwiać spekulacje

post-52107-0-12025100-1473183348_thumb.jpg

post-52107-0-33732500-1473183354_thumb.jpg

Edytowane przez BOB1
  • Like 5

Ten "styropian" to jakaś pianka z wtrysku. Bardzo trwała i mocna. Dzielnie trzyma się do dzisiaj. Natomiast te woblery generalnie uważam za tandetę obrazującą tamte czasy :D Chyba jestem jednym z nielicznych "dzieci szczęścia" , którzy cokolwiek na to złowili. Warto dodać, że wiele osób uważa je za produkt z ZSRR. Otóż, ruscy jak zwykle w swoim stylu zaczęli produkować kopie/falsy tego produktu  ;)  :D

Bo to jest twitchbait . Rosjanie robili przynęty ponadczasowe, jeszcze zanim wynaleziono techniki ich prowadzenia :)

Oj, nic nowego. Obracamy się cały czas między tymi samymi starociami. Mam nadzieję, że nie długo będę mógł pokazać "coś" co zostało dla mnie kupione przez moich kolegów w Niemczech, bez mojej wiedzy, w prezencie dla mnie i do mojej szafy  :D

Takie coś, co wprowadzi moją kolekcję w rejony, nawet zaskakujące dla mnie ;)  :D  :D  :D

• Like 1

Oj, nic nowego. Obracamy się cały czas między tymi samymi starociami. Mam nadzieję, że nie długo będę mógł pokazać "coś" co zostało dla mnie kupione przez moich kolegów w Niemczech, bez mojej wiedzy, w prezencie dla mnie i do mojej szafy  :D

Takie coś, co wprowadzi moją kolekcję w rejony, nawet zaskakujące dla mnie ;)  :D  :D  :D

Pozostaje tylko poczekać na fotki

• Like 1

• 2 tygodnie później...

To jeszcze nie to , dalej czekam. Ale tym czasem bo jakoś nudą powiało :P

"Błystka szwedzka" od Motoruch ;)

post-52107-0-60095900-1474045898_thumb.jpg

Takie śliczności dostałem na zlocie na Żarnowcu (do identyfikacji)

post-52107-0-23936000-1474046001_thumb.jpg

post-52107-0-31482800-1474046032_thumb.jpg

A TO! dostałem od Krzyśka Gżybka (Pana) To jego dzieło. Nazwałem TO! ..."Sen Wariata" :D

post-52107-0-55089000-1474046142_thumb.jpg

post-52107-0-79955400-1474046168_thumb.jpg

Edytowane przez BOB1
  • Like 2

Mam podobne, ale u mnie pakowane były potrójnie, każdy inny. Jeden z nich służy mi jako breloczek ;)

post-47639-0-46417900-1474046510_thumb.jpg

• Like 2

eeeeee?! ... no tak, podobne ;) a nawet "prawie identyczne" :D  :D  :D

Bardzo podobny był w pudełku ;) ( ten, którego fotkę zamieściłem znajdował się w komplecie), jak go znajdę, to wrzucę fotkę

Hej !

Wobek kiepski , ale muza super .... KSU jak się nie mylę :)

Ciężko się spodziewać, by wobek z lat (chyba) 80-tych był arcydziełem, w dodatku made in ZSRR.

A muza faktycznie: KSU :D

• Like 1

Było kilka modeli tych woblerów. Szczupak, sum, ukleja i  bezsterowy. W kilku wersjach kolorystycznych. Są o tyle ważne bo to chyba pierwsze, seryjnie tłoczone woblery w PRL. A dla mnie o tyle ważne, bo na szczupaczka złowiłem w młodości na j. Czerniakowskim w Warszawie, okonia 42,5 cm 1,25 kg (wiele lat potrzebowałem aby poprawić ten wynik

Miałem szczupaczka podobnego do tego na drugiej fot.

Udało mi się na niego złowić szczupaków kilka, później go zostawiłem, aż wreszcie komuś oddałem. Pracował poprawnie, ale ja wtedy w drugiej połowie lat 70-tych jako jeden z nielicznych na moich łowiskach łowiłem prawie wyłącznie na Meppsy, na tyle skutecznie, że nie poszukiwałem żadnych innych przynęt.

Panowie co to za przynęta? :-)

Z tego co mówi właściciel to z lat 60..

Miałem za małolata to cudo, zmiana steru dała spektakularne........................................... nic :) Na pewno polska produkcja, chyba sumex.

• Like 1