Skocz do zawartości

Łowcy wędkarskiej historii - śladami namacalnych dowodów

Matta

Rekomendowane odpowiedzi

Żeby była jasnosć. Nie wiem czy żyłki nawinięte są oryginalne(raczej tak ale 100 procent nie daję) To nie jest oferta sprzedaży, bo to nie ten dział. Ale jak pisałem wyżej mogę odsprzedać lub i wymienić. Oczywiście na sprzęt wędkarski. Ewentualne propozycje na prv.

To takie info co by się moderator nie denerwował.

• Like 1

Swoją drogą kształt forelki jak na tamte czasy bardzo nowoczesny,Żyłka w mojej wchodziła pod szpulę. :(

Jak byś w tamtych czasach trafił na pana Jurka ze Skry w Wawie i by zrobił ci taki tuning ... to do dzisiaj, śmigała by jak złoto i wkręcała tylko ryby :D

(to mój osobisty egzemplarz, przerobiony i używany w tamtych latach :) )

post-52107-0-25806200-1474390642_thumb.jpg

post-52107-0-82626200-1474390654_thumb.jpg

post-52107-0-36709500-1474390669_thumb.jpg

• Like 7

Ja mam jeszcze dwie takie sowieckie baryłki, ale nie słyszałem żeby ktoś coś na to złowił. Zresztą ponoć nasze podróbki zachodnich przynęt były nieraz lepsze od oryginału, a ruskie daleko w tyle. Do dziś mam sowiecką obrotowke w stylu abu, czyli karbowany long z ołowianym korpusem, tyle że nigdy nie zmusiłem tego do wirowania... a rodzime podróbki meppsów z lat 80-90 pracowały lepiej niż dzisiejse oryginały meppsa. Ba, nawet kotwice mam oryginalne, tylko je czasem ostrzę. I ta zerówka "PRL black fury" (chyba HRT ale nie jestem pewien) nie ustępuje pracą i łownością współczesnym rublexom, a ma z 30 lat.

post-60067-0-05473500-1474402368_thumb.jpg

Edytowane przez etherni

..."mam sowiecką obrotowke w stylu abu, czuli karbowany long z olowianym korpusem"... czyli podrobiony ABU Droppen ;) Ale co to znaczy, skoro podrabiali również ABU Ambassadeur ? Z resztą my nie pozostawaliśmy w tyle wypuszczając Consula :D 

post-52107-0-80593000-1474402861_thumb.jpg

Który to Szwedzki oryginał? :P  :D

Ja mam jeszcze dwie takie sowieckie baryłki, ale nie słyszałem żeby ktoś coś na to złowił. Zresztą ponoć nasze podróbki zachodnich przynęt były nieraz lepsze od oryginału, a ruskie daleko w tyle. Do dziś mam sowiecką obrotowke w stylu abu, czyli karbowany long z ołowianym korpusem, tyle że nigdy nie zmusiłem tego do wirowania... a rodzime podróbki meppsów z lat 80-90 pracowały lepiej niż dzisiejse oryginały meppsa. Ba, nawet kotwice mam oryginalne, tylko je czasem ostrzę. I ta zerówka "PRL black fury" (chyba HRT ale nie jestem pewien) nie ustępuje pracą i łownością współczesnym rublexom, a ma z 30 lat.

Przez sentyment zostałem zbieraczem starych HRT (były to moje pierwsze "porządne" obrotówki) i potwierdzam, że ta błystka to najprawdopodobniej wczesna wersja HRT  (model "Oko") z początku lat osiemdziesiątych...

Edytowane przez Dokuś
  • Like 2

..."mam sowiecką obrotowke w stylu abu, czuli karbowany long z olowianym korpusem"... czyli podrobiony ABU Droppen ;) Ale co to znaczy, skoro podrabiali również ABU Ambassadeur ? Z resztą my nie pozostawaliśmy w tyle wypuszczając Consula :D 

attachicon.gif_IGP9252a.jpg

Który to Szwedzki oryginał? :P  :D

Moim skromnym zdaniem , ten zielony to oryginał , bo ma bardziej eleganckie wyważenie korby. Dylemat mam tylko jeden...nigdy nie widziałem zielonego ABU , a czerwone widziałem.... :D

To i ja wrzucę zagadkę. Założę się o piwo że nawet Bob nie wie co to za blacha :D\

Czapla. NIby cefal... jednak zupełnie co innego, układ płetw i przetłoczenie 

Oczywiście, że nie wiem. Ale w "czaplologii" to Ty jesteś GURU :)

Punca piękna?wczesna, kolor zacny, (kotwica chyba nie oryginalna) ... czyli?

Edytowane przez BOB1
  • Like 1