Skocz do zawartości

Łowcy wędkarskiej historii - śladami namacalnych dowodów

Matta

Rekomendowane odpowiedzi

No własnie pytanie kiedy one były dostępne. Bo szukałem i internety nie mały za wiele informacji na ten temat. W cale bym się nie zdziwił jak by były własnie u nas bite bo powierzchnia lakiernicza wiele pozostawia do życzenia

Co do rosji to i ja mam takie bezsterowe killery :)

post-48315-0-09256300-1475348472_thumb.jpg

Wrócę jeszcze do "żabek " Piotra

post-48315-0-57854400-1475348639_thumb.jpg

:) takiej nie masz :)

Edytowane przez wojti80

Profil założył były prezes warszawskiego Bzdykfusa (przede mną). Produkowali blaszki zarówno obrotowe jak i wahadłowe jak na tamte czasy przełomu bardzo dobre. Dołączyło dwóch (o ile dobrze pamiętam) wspólników. Zostali przedstawicielami Daiwy i zaczęli produkować te same blaszki pod logiem Daiwa. Sielanka trwała czas jakiś ale coś się w interesie sypnęło.do tego stopnia, że Daiwa zniknęła na ładne lata. 

• Like 2

Mnie ciekawią z innego powodu. Wiele wzorów Profila, a potem siłą rzeczy Daiwy do złudenia przypominało wyroby inych firm np Abu czy Veltica veltic oczywista typ firma Rublex . O ile u nas prwa autorskie itd. mało kogo interesowały to jednak Daiwa chyba musiała widzieć że jej blaszka to np. Abu Toby. Chyba, że wzory błystek nie podlegają prawom autorskim... 

Edytowane przez thymalus

Nie do końca, takie podróbki ABU Toby oczywiście tez robili, mam na myśli błystkę, która jest na fotce u Boba w "szafie" na str.18 post nr.352

http://jerkbait.pl/uploads/monthly_07_2016/post-52107-0-03296700-1469966795.jpg

• Like 1

Nie do końca, takie podróbki ABU Toby oczywiście tez robili, mam na myśli błystkę, która jest na fotce u Boba w "szafie" na str.18 post nr.352

http://jerkbait.pl/uploads/monthly_07_2016/post-52107-0-03296700-1469966795.jpg

Zajefajnie :)  "szafa" meliną dla falsusów (nie mylić z fallusami! :D )

A tak w temacie pierwowzorów i "naśladownictw" ;) . Większość z Was ma w swoich zbiorach błystkę KALEWA. Niektóre ozdobione puncą z "czapelką" Jak sądzicie? to Polski wzór? (@wojti80 nie bierze udziału w "konkursie" :P )

Edytowane przez BOB1
  • Like 2