Skocz do zawartości

Łowcy wędkarskiej historii - śladami namacalnych dowodów

Matta

Rekomendowane odpowiedzi

Wszystkie obrotówki załączonej fot. są srebrne, to użycie lampy błyskowej fałszuje kolory.

A tak nawiasem mówiąc, to miedzianych Panther Martin'ów sam bym chętnie nabył parę sztuk.

Choć z drugiej strony miedzianych to mam jeszcze sporo Myran Panter'ów, ponadto tymi obydwoma typami błystek obławia się te same łowiska, z tym, że te ostatnie są bardziej dalekosiężne.

Edytowane przez MieczysławS
  • Like 1

To amerykański Heddon :)

(chętnie odkupię lub wymienię ... cały czas czeka na Ciebie ;)  :D )

Zobacz sobie Robercie dzisiejszy wątek "co to za przynęta" koleś pokazuje takie woblery,tylko dziwne ,że na nich jest made in Japan,może będzie chciał się pozbyć,bo napisał,że to bonus od Angola.

• Like 1

Takie pewnie by się jeszcze @kardi'emu do kolekcji przydały...

Niedawno na jednym z portali ktoś miał na wymianę piękną kolekcję (pewnie po dziadku) - kilka Cardinali i mnóstwo Meppsów z lat '70-'80 jeszcze w oryginalnych opakowaniach. Niestety ktoś mnie ubiegł :)

Edytowane przez skrzyp

Pierwsze Mepps'y w kartonikach kupiłem w '74r. w Pewexie, później także pojawiły się w zwykłych sklepach wędkarskich po sporo niższych cenach.

Trzymałem je w kartonikach długi czas, ale z uwagi na to, że zajmowały dużo miejsca, na początku tylko kilka, a później prawie wszystkie wyłuskałem z tych kartoników. 

Kolejne dostawy Meppsów w kartonikach, to już tylko Pewex, a do zwykłych sklepów jeśli już trafiały, to były pakowane w wielkich pudłach po kilkadziesiąt sztuk.

W tamtych czasach lata '70 i początek '80-tych obrotówki (i nie tylko), także inne przynęty metalowe, osiągnęły najwyższą jakość (były już technicznie dopracowane) i rynek nie był jeszcze zalewany chińską tandetą.

Dwa Cardinale: 44 i 77 mam jeszcze do dziś i myślę, że gdybym nimi łowił, to by przetrzymały by niejeden współczesny kołowrotek.

• Like 1

attachicon.gifpol1.jpgattachicon.gifpol2.jpg

muszę złapać oddech :)

Takie oto cuda dostałem w zamian od Wojtka.

Już od tygodnia są u mnie a mordka dalej mi się cieszy  :D.

post-52593-0-27696000-1483383050_thumb.jpgpost-52593-0-29344500-1483383059_thumb.jpg

Plus jeszcze w stercie złomu udało mi się znaleźć kilka fajnych blaszek.

http://allegro.pl/show_item.php?item=6649933875

post-52593-0-71856700-1483383261_thumb.jpgpost-52593-0-07139100-1483384199_thumb.jpgpost-52593-0-98311800-1483384216_thumb.jpg

Porównanie:

post-52593-0-86477200-1483383376_thumb.jpg

• Like 3

Taka prezentacja w drugim dniu Nowego Roku .... baaaaaardzo cieszy oko i serca innych kolegów/kolekcjonerów :huh:

Jak tak się zaczyna to jak się skończy ???!!! ;)  :D  :D  :D

Robercie nawet mnie nie strasz, bo zaczyna mi już miejsca brakować w szafie  ;)

Podobno w młodości trzeba się wyszaleć, więc ...KORZYSTAJCIE CHŁOPAKI! :)

• Like 1

Robercie Bezinteresownie Pomocny może i jakiś złom by się znalazł do Twojej szafy (jak tylko wytrzymasz do czerwca w najgorszym razie do grudnia).

attachicon.gifabu.jpg

A Januszowi za jego małą podpowiedz chyba lecisz piwo ;)

"Cierpliwym być" ... jedenaste przykazanie kolekcjonera!!! ;) A skandynawskie balansówki bardzo zacne :)

A jak, mam nadzieję kiedyś się spotkamy, przy "naszych szafach" to ... ojjjjj na piwku się nie skończy :D  :D  :D )

• Like 1

Też mam taką nadzieję, że w przyszłości nadarzy się okazja na spotkanie :D 

"Cierpliwym być" ... jedenaste przykazanie kolekcjonera!!! ;) A skandynawskie balansówki bardzo zacne :)

A jak, mam nadzieję kiedyś się spotkamy, przy "naszych szafach" to ... ojjjjj na piwku się nie skończy :D  :D  :D )

Robercie Bezinteresownie Pomocny może i jakiś złom by się znalazł do Twojej szafy (jak tylko wytrzymasz do czerwca w najgorszym razie do grudnia).

attachicon.gifabu.jpg

A Januszowi za jego małą podpowiedz chyba lecisz piwo ;)

Isaki, Bytingi, Flipery i jeszcze jakieś inne - piękny komplet, też trochę tego miałem, ale tak schowałem, że znaleźć od dłuższego czasu ich nie mogę.

I tu bym polemizował ;)

po miłym spotkaniu i szlachetnych trunkach następnego dnia nieco suszy,wtedy to jedno piwko działa leczniczo(tak w ogóle wg med.tybetańskiej piwa skutecznie leczą wątrobę,a szkodzą nerkom... co ciekawe med.alopatyczna  twierdzi odwrotnie :blink: ).

Ja nie twierdze , nie jestem fachowcem i za takiego się nie uważam , takie mam skojarzenia :)

Wprawdzie chwost się już rozleciał ale przy innych przynętach są tak misie wydaje ( jak napisałem nie jestem znawcą)że są bardzo podobne , zwróć uwagę na sposób wykonania oczka , koraliki oraz krętlik ,  jeżeli się mylę proszę o wybaczenie. ;)

post-51077-0-50264300-1483469079_thumb.jpg

post-51077-0-21731700-1483469122_thumb.jpg

• Like 2