Skocz do zawartości

Łowcy wędkarskiej historii - śladami namacalnych dowodów

Matta

Rekomendowane odpowiedzi

Darek, ale to jest wątek "Historia polskiego spinningu" , a w ogłoszeniu są eksponaty do tematu "historia polskiego mięsiarstwa".

Niestety jest to jedna ze składowych "historii polskiego spinningu", co prawda nie bardzo kolekcjonerska, ale jest :unsure:

DEWARKI :) attachicon.gifDSC04067.JPG

Pierwsze Lusoxy przywiózł mi kolega z Niemiec w roku 1981. następnie dokupiłem kilka srebrnych Dewar'ów kopii Lusoxów i i złotych wahadeł - kopii rublexowskiej Eiry.

post-48042-0-58973500-1484645624_thumb.jpg

Resztka z tych, które kupiłem w Pewexie w Lublinie, a o których pisałem nieco wyżej - mają już prawie 35 lat...

post-48042-0-64179000-1484645661_thumb.jpgpost-48042-0-57403000-1484645809_thumb.jpg

Później dokupiłem jeszcze co nieco.

• Like 4

post-48042-0-68049000-1484654251_thumb.jpgpost-48042-0-18522900-1484654315_thumb.jpg

Udało mi się odszukać fot. rzadko pokazywanych Lusox'ów, które już nie są produkowane.

Na pierwszej fot. po lewej stronie, kupione we Francji Mepps Lusox Mouche, a produkowane na rynek amerykański te same błystki miały bogatszą kolorystykę i nazwę Mepps Runs Deep.

Na tej samej fot. ale po prawej stronie Mepps Lusox Teaser, z których pozdejmowałem 1.5'' perłowe twisterki firmy Mister Twister, które były nasadzone na trzpień i pojedynczy hak w stylu texposer.

Powód dlaczego to zrobiłem jest pokazany na drugiej fot. To meppsowski Spin Flex, w których twistery również firmy Mister Twister "wyżarły" przy zetknięciu się z paletką nie tylko lakier ją pokrywający ale i srebro, tak, że widać zaśniedziały mosiądz. Rybom to nie przeszkadza (a często wręcz odwrotnie), ale estetom wędkarzom, zwłaszcza kolekcjonerom (co jest zrozumiałe), to przeszkadza, bo błystce urody raczej nie dodaje.

• Like 3

Super towar choć to drugie zdjęcie jest fatalne. Aby dowiedzieć się więcej na temat tej przynęty . zadzwoniłem do Otwocka pod numer, który zdołałem odczytać ... niestety nikt nie odbiera :( może za późno? Spróbuje jutro w ciągu dnia :P  :D

Edytowane przez BOB1
  • Like 3

Super towar choć to drugie zdjęcie jest fatalne. Aby dowiedzieć się więcej na temat tej przynęty . zadzwoniłem do Otwocka pod numer, który zdołałem odczytać ... niestety nikt nie odbiera :( może za późno? Spróbuje jutro w ciągu dnia :P  :D

A zamówiłeś zamiejscową? Może jeszcze czekasz na połączenie..

Poszarpaliśmy się z Arturkiem na allegro o nie.Przegrałem :)

Z oczywistą dozą szczerej  zazdrości gratuluje ... i bardzo dziękuję że się ze mną nimi podzieliłeś.

Edit: Stop wróć... widze tam też coś ode mnie :)

Pozdrawiam.

Edytowane przez wojti80
  • Like 2

Historia polskiego spinningu

To chyba odpowiedni dział gdzie, już śmiało można umieścić zdjęcie dużego dorsza.

Popatrzmy koledzy co jeszcze pięć lat temu zdarzało się szczęśliwcom a dzisiaj jest już historią -polskiego spiningu.

To nie historia spiningu a historia zasobności w ryby polskich wód. :(

• Like 1

Do mnie dziś doszły takie oto blaszki,trzeba kotwy wymienić i jeszcze nie jednemu zębatemu dadzą po zębach ;) .Podoba mi się ta samoróbka pierwsza z lewego rzędu ,na samym dole .Good job :clappinghands:.

A mnie podoba się ta w prawym rzędzie - druga od dołu! ...I wiem kto ją zrobił! :)

• Like 2

A mnie podoba się ta w prawym rzędzie - druga od dołu! ...I wiem kto ją zrobił! :)

Tylko uzbrojona z przeciwnej strony w stosunku do innych gnomo-podobnych wahadeł.

Chociaż z drugiej strony oryginalna Kaleva też jest odwrotnie zbrojona w stosunku do tych produkowanych u nas.

• Like 1