Skocz do zawartości

Łowcy wędkarskiej historii - śladami namacalnych dowodów

Matta

Rekomendowane odpowiedzi

Fajnie że zwróciłeś uwagę na krętlik który również został wykonany sposobem chałupniczym. Ciekaw jestem czy w obecnych czasach komuś chciałoby się brać za wykonanie takiego krętlika skoro niektórzy uważają że wybranie się na lód bez echosondy nie ma sensu i jest to strata czasu.

Ps, Wyczytane na forum.

Pan Z.Kuziora pomimo pomimo swojego wieku - 8 z przodu, robi swoje obrotówki cały czas w ten sam sposób, tylko korpusy są teraz okrągłe ;)

• Like 2

..."Stare DAM-owskie Libelle nr 3 miedziane i nr 4 srebrne.

Jest to najsmuklejszy long jaki znam."...

Ja znam i miałem innego równie szczupłego longa z tym, że można go poprowadzić dużo głębiej

post-48042-0-45512800-1485634393_thumb.jpgpost-48042-0-57330500-1485634539_thumb.jpg

Ja z firmy Olympiqe mam jedynie pstrągowo-okoniowe obrotówki, które są niemalże idealną materializacją koncepcji skrzydełka typu french blade w wielkościach: 1, 2, 3, a w rozmiarze 5 to pewnie i szczupakowo-trociowe.

Niestety mam tylko w kolorze srebrnym, a na łososiowate lepsze by były miedziane.

• Like 3

Trochę staroci :)

W tym 3 stare blachy made in Poland :P

18.03.2000 na to złowiono oh lepiej nie napiszę bo takich rybów w rzekach już nima :P

Z lat 90,jedynie ABU Sonette 35g jest najmłodsza a i Balzer z1992roku

Klasyka ABU/oryginały a nie jakieś tam malezja itp/Tuna,Tiny,Flax

Podrobiono w naszym kraju najczęściej Tiny,Tuna/mam produkcję Wirek ale gdzie im do oryginałów ;) /

post-47857-0-76009800-1485638473_thumb.jpgpost-47857-0-69748000-1485638528_thumb.jpg

Edytowane przez gaweł
  • Like 2

U mnie jeszcze taki się ostał

Nie wiem czy na niego łowisz czy służy już tylko jako obiekt kolekcjonerski.

Jeśli łowisz, to owiń brzuszną kotwicę taśmą lub drutem ołowianym, wówczas w czasie łowienia będzie się obracać jedynie paletka, a ekscentrycznie obciążona rybka nie będzie się kręcić i skręcać żyłki. Także realizacja brań jest większa, gdy rybka w tandemie się nie obraca.

• Like 1

Trochę staroci :)

W tym 3 stare blachy made in Poland :P

18.03.2000 na to złowiono oh lepiej nie napiszę bo takich rybów w rzekach już nima :P

Z lat 90,jedynie ABU Sonette 35g jest najmłodsza a i Balzer z1992roku

Klasyka ABU/oryginały a nie jakieś tam malezja itp/Tuna,Tiny,Flax

Podrobiono w naszym kraju najczęściej Tiny,Tuna/mam produkcję Wirek ale gdzie im do oryginałów ;) /

attachicon.gif20170128_221316.jpgattachicon.gif20170128_221522.jpg

Widzę, że masz przeciążone łososiowe Myrany, ale pierwszy raz tu widzę oryginalne ABU Flax. Są to poprzedniki ABU Reflex i opinia tych, którzy je mają jest taka, że Reflex'y najłagodniej rzecz ujmując - pozostają za nimi daleko w tyle, no może te jeszcze produkowane w Szwecji nie aż tak daleko.

• Like 1

attachicon.gifDSC09078.JPGattachicon.gifDSC09079.JPG

Ja z firmy Olympiqe mam jedynie pstrągowo-okoniowe obrotówki, które są niemalże idealną materializacją koncepcji skrzydełka typu french blade w wielkościach: 1, 2, 3, a w rozmiarze 5 to pewnie i szczupakowo-trociowe.

Niestety mam tylko w kolorze srebrnym, a na łososiowate lepsze by były miedziane.

Piękna biżuteria :)

Nie wiem czy na niego łowisz czy służy już tylko jako obiekt kolekcjonerski.

Jeśli łowisz, to owiń brzuszną kotwicę taśmą lub drutem ołowianym, wówczas w czasie łowienia będzie się obracać jedynie paletka, a ekscentrycznie obciążona rybka nie będzie się kręcić i skręcać żyłki. Także realizacja brań jest większa, gdy rybka w tandemie się nie obraca.

Ten jest już tylko do "mojej szafy". Natomiast ten myk stosowałem do innych tego typu przynęt z tego właśnie powodu o którym piszesz. ;)  

• Like 1

Co prawda nie o sprzęcie będzie ale myślę, że to również cząstka historii polskiego spinningu i szkoda aby zniknęła bez śladu. Sporo jest o blaszkach trociowych. W latach osiemdziesiątych pojawiła się moda na dwukolorowe błystki głównie miedź ze srebrem, Niektórzy pokrywali blaszki cyną, inni jakimiś farbami. Zarówno wahadłówki jak i obrotówki. W wahadłowych pokrywano srebrem jedną stronę ale bywało, że robiono akcent. jakąś przecierkę. I do tego wykorzystywano tajemniczy środek bijący na głowę  farby czy cynę. Pozwalający posrebrzyć dowolny fragment miedzianej lub mosiężnej błystki w każdej chwili nawet nad wodą. Owym tajemniczym specyfikiem był amalgamat stomatologiczny czyli zwykłą, starą plombę w proszku.  Sposób użycia: na palec pośliniony nakładało się proszek z buteleczki czy fiolki i pocierało błystkę. Powstawała trwała srebrna powłoka. Tego jednak nie polecam, bo amalgamat jest trujący niestety. Lepiej na szmatkę i dopiero wetrzeć. Zapewniam, że działa. Do tego fiolkę można mieć w pudełku z blaszkami i nad wodą w miarę potzreb tiuningować blaszki. Do dostania i dziś. Sam mam ale rzadko używam, bo i rzadko na spinning łowię. Tylko mucha.. 

• Like 5

Jako nastolatek dostałem taki devon (czy też jak u nas pisali dewon) w największym chyba rozmiarze.

Z uwagi na swoją konstrukcję kręcił się zawsze w tą samą stronę, koszmarnie skręcając żyłkę. Nic na niego nie złowiłem, a skręcanie żyłki zupełnie mnie do niego zniechęciło.

Później widziałem oryginalne angielskie devony, które miały turbinkę zamocowaną tak, że obracała się niezależnie od korpusu. W czeskich devonach były dwie obracające się w przeciwne strony turbinki. 

Oba te rozwiązania ograniczały skręcanie żyłki, ale mnie uraz po pierwszym polskim dewonie pozostał i wolałem już łowić na czeskie niezbyt udane obrotówki.

Trochę później wpadły w moje ręce "Super Wir'y" i już wiedziałem na jakie przynęty należy łowić ryby...

• Like 1

Malutkie 2 cm srebrne dewony były bardzo skuteczne na pstrągi. Do dzisiaj pamiętam jak ryba wyskoczyła na zwaliskach nad wodę za przynętą.

Nie znalazłem później tych przynęt w sklepach. Jeśli ktoś ma namiar na małe dewony poproszę.

Łowiło się na metalowe i bez obciążenia na żyłce, głównie latem i głównie na zwaliskach na Bełcznej nad Regą (kto był to wie jak wygląda tam 100 metrów rzeki zarzucone drzewami że chodzi się jak po mostkach z jednej na drugą stronę) bo ciężko tym rzucać, a fajnie się łowiło w dziurach między drzewami.

Szczerze i delikatnie mówiąc nie do końca zgadzam się z zapatrywaniami politycznymi Pana Jerzego Putramenta ... ale o rybach i wędkarstwie umiał pisać. :)

Wszystkie to pierwsze wydania od 1965 do 1980

post-52107-0-92642500-1485883478_thumb.jpg

I kolejne prezenty od Marcina (@Wuran) :)

Dzięki Marcin

post-52107-0-19201200-1485883612_thumb.jpg

post-52107-0-90536000-1485883625_thumb.jpg

(zapraszam do "mojej szafy" ... tam szwedzka perełka ;) )

• Like 5

Witam starych wyjadaczy kolekcjonerskich !!!,obserwuję temat od jakiegoś czasu i co niektórzy naprawdę mają kapitalne arsenały godne podziwu :)

Moja kolekcjonerska "zajawka" dopiero się rozkręca ale jeszcze długa droga prze de mną co by osiągnąć takie wyniki ;)

Od jakiegoś czasu fascynują mnie sprzęty z lat 80-90 i tak cosik od czasu do czasu wpada :)

post-50800-0-49051000-1485969916_thumb.jpgpost-50800-0-42372200-1485969939_thumb.jpgpost-50800-0-29932400-1485969977_thumb.jpgpost-50800-0-02645800-1485970006_thumb.jpg

Co prawda nie Polskie ale jak najbardziej używane przez Elitę jak i Kadrę Polskiego Spinningu :)

Cormoran Black Star 270 cm 10-40 cw sparowany z Daiwą SS Tournamet Whisker 1600 a na okrasę Meppsik Aglia #4 nie otwierany od lat 90 tych... :)  Sprzęty nowe nie używane

Pozdrawiam Grzegorz

• Like 6