B4rtolek Opublikowano 9 Maja 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Maja 2017 Z tego co pamiętam Fischery miały taki znaczek i różni się on od tego Polspingu. Może nieznacznie, ale jednak... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Franc Opublikowano 9 Maja 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Maja 2017 No nie zwróciłem na to uwagi , przez tyle lat przewinęły się troszkę esek po kilku latach szok ! Dowiaduje się ze dwóch producentów . Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BOB1 Opublikowano 13 Maja 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Maja 2017 Skromnie ale interesująco Krakusek z pięknie wybitą puncą oraz "Victory". I ta "wiktoria" jest dla mnie miłą zagadką Czy powinienem ją kojarzyć ze Szwedzkimi multikami "Victory", których dwa egzemplarze posiadam? 6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lysy69 Opublikowano 15 Maja 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2017 Witam. Ostatnio drogą wymiany nabyłem takie cuda.Na pewno nie polskie, ale na pewno stosowane na polskich wodach. Ten z asymetrycznym sterem jest ciekawy ale dość zmęczony. 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BOB1 Opublikowano 15 Maja 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2017 Ładny zestaw. A ten ster to wydaje mi się, że jest przekrzywiony. Jeśli w sposób zamierzony przez poprzedniego właściciela to np po to aby wobler odchodził w bok ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lysy69 Opublikowano 15 Maja 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2017 Ładny zestaw. A ten ster to wydaje mi się, że jest przekrzywiony. Jeśli w sposób zamierzony przez poprzedniego właściciela to np po to aby wobler odchodził w bok ?Nie jest przekrzywiony,tylko oryginał .Jedno mocowanie jest znacznie krótsze od drugiego.BOB to przez Ciebie !!! .Teraz chodzę i rozglądam się za takimi wynalazkami . 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BOB1 Opublikowano 15 Maja 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2017 To ja się cieszę z jednego i drugiego powodu 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abudam Opublikowano 16 Maja 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2017 Witam, @lysy69, no niestety @BOB1 ma racje, ster tego woblera jest w 100% przekrzywiony. Ten "EVER READY" wobler to przedwojenny produkt firmy DAM z 1936 roku. Jednakze nawet w tym stanie jest on nadal ciekawym objektem kolekcjonerskim.A pozostale trzy woblery to amerykanskie wyroby - czesciej spotykane. PozdrawiamMartin 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lysy69 Opublikowano 16 Maja 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2017 (edytowane) Witam, @lysy69, no niestety @BOB1 ma racje, ster tego woblera jest w 100% przekrzywiony. Ten "EVER READY" wobler to przedwojenny produkt firmy DAM z 1936 roku. Jednakze nawet w tym stanie jest on nadal ciekawym objektem kolekcjonerskim.A pozostale trzy woblery to amerykanskie wyroby - czesciej spotykane. PozdrawiamMartinFaktycznie ,jeszcze raz go dokładnie obejrzałem .Na pierwszy rzut oka wydawał się jak fabryczny, cienka i delikatna blaszka na tym sterze.Pewnie komuś się do pudełka nie mieścił .Już jest prosty,tak jak ma być . Przepraszam to było moje nie dopatrzenie.ps.Na tej niby żabce na sterze jest wybity napis "JAPAN". Edytowane 16 Maja 2017 przez lysy69 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BOB1 Opublikowano 16 Maja 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2017 (edytowane) Hmm, hmm A co do "żabki" to Fred Arbogast Jitterbug. Robiony na rynek Japoński lub wręcz robiony w Japonii na licencji. W takich wypadkach tak były opisywane. Mam w swoich zbiorach również multiki identyczne jak modele Amerykańskie opisywane na stopce "Japan"Co do tego DAM'a. Nazywa się "Killer" Nie jestem pewien czy to egzemplarz z 1936 (może wtedy były już produkowane?). Mam go w katalogu z 1961. Były robione w trzech wersjach kolorystycznych. Ten Twój to wersja "b" Edytowane 16 Maja 2017 przez BOB1 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojti80 Opublikowano 16 Maja 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2017 (edytowane) Czasami trafi się coś czego totalnie się człowiek nie spodziewałW tym przypadku niepozorna skrzynka ze starym podziadkowym sprzętem za kilka złotych kryła niesamowite niespodziankiKilka fotek.kilogram polspingu z czaplą i innych Kilka kołowrotkówPozdrówka Edytowane 16 Maja 2017 przez wojti80 9 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BOB1 Opublikowano 16 Maja 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2017 Pomimo , że wygląda to jak "kot w worku" ... poproszę 30 dkg 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Franc Opublikowano 16 Maja 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2017 Czasami trafi się coś czego totalnie się człowiek nie spodziewałW tym przypadku niepozorna skrzynka ze starym podziadkowym sprzętem za kilka złotych kryła niesamowite niespodziankiKilka fotek.cukierki.jpgkilogram polspingu z czaplą i innych cuk 2.jpgKilka kołowrotków80.1.jpg80.2.jpgnn1.jpgnn2.jpgspsw.1.jpgspsw 2.jpgstabil 321.jpgtokozy.jpgPozdrówkaAle czad torebka , ja też chcę taką Niezłe skarby . 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BOB1 Opublikowano 16 Maja 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2017 Teraz zobaczyłam całość, super. A kołowroteczek z Krakowa MIODZIO 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Franc Opublikowano 16 Maja 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2017 (edytowane) Kiedyś mieszkając w Łodzi , zbierałem taką torebkę po godzinie na bazarze Bałuckim . A ha te czasy ........ten wrzosowy zwijak to chyba przez jakiegoś polskiego ''ITO'' POCZYNIONY Edytowane 16 Maja 2017 przez Franc 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojti80 Opublikowano 16 Maja 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2017 To czeski tokoz "odnowiony" ręcznie olejną farbą Do czyszczenia i smarowania.Generalnie całośc nieźle zapyziała. Musiało to przeleżeć ładnych kilka lat na strychu/piwnicy nieruszane. Wędkarz do którego to należało był "wszechstronny" gdyż w skrzyni znajduje się również sznur i samołówki 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
popper Opublikowano 16 Maja 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2017 (edytowane) Czasami trafi się coś czego totalnie się człowiek nie spodziewałW tym przypadku niepozorna skrzynka ze starym podziadkowym sprzętem za kilka złotych kryła niesamowite niespodziankiKilka fotek.cukierki.jpgkilogram polspingu z czaplą i innych cuk 2.jpgKilka kołowrotków80.1.jpg80.2.jpgnn1.jpgnn2.jpgspsw.1.jpgspsw 2.jpgstabil 321.jpgtokozy.jpgPozdrówkaGratuluję "zdobyczy". Łowiłem wszystkimi z pokazanych, z wyjątkiem tego mosiężnego kręćka Edytowane 16 Maja 2017 przez popper 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dokuś Opublikowano 16 Maja 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2017 Czasami trafi się coś czego totalnie się człowiek nie spodziewałW tym przypadku niepozorna skrzynka ze starym podziadkowym sprzętem za kilka złotych kryła niesamowite niespodziankiKilka fotek. kilogram polspingu z czaplą i innych Kilka kołowrotków PozdrówkaWojtek... Oż Ty W Czepku Rodzony Farciarzu!... Gratulacje! 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojti80 Opublikowano 16 Maja 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2017 (edytowane) Całość wygląda takNie zwalniamy tempa i kolejne zabawki Sumexy , starszy meppsik wobek corado i co mnie najbardziej ucieszyło muszki rodem z KrakowaPowodzenia w polowaniach PanowieEdit: Rekin przed kąpieląi po oczyszczeniuPozdro Edytowane 16 Maja 2017 przez wojti80 8 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BOB1 Opublikowano 16 Maja 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2017 ...no ładny ten Rekin i szczerze się cieszę z Twojego szczęścia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dokuś Opublikowano 16 Maja 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2017 A jaki Mepps piękny! Jak malowany! W tamtych czasach taki Mepps, to był nie lada rarytas. Widać, że "gość" miał niezły sprzęt! 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abudam Opublikowano 16 Maja 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2017 (edytowane) Witam, mam prosbe o identyfikacje ( producent, rocznik, itp. ? ) tego kolowrotka: PS Kolego BOB1 wobler "EVER READY" pochodzi jednakze z roku 1936, poniewaz wylacznie przedwojenne woblery DAM nosily ten napis na sterze. Nazywaly sie "BABY Wobbler" w pieciu wersjach i sa przedstawione w katalogu z tegoz roku na stronie 54 (Nr. kat.: 03119). Tutaj rozchodzi sie o wersje D: dlugosc 75 mm, kolor. srebrny z zielonym Woblery "Killer" z 1961 roku (str. 100, nr. kat.: 1667) mialy dlugosc 10 cm, wage 25 g i byly na sterze sygnowane logiem DAM. Wersja B w kolorze: żółty, czarne żebra i ciemny grzbiet Dziekuje i pozdrawiam serdecznieMartin Edytowane 16 Maja 2017 przez abudam 7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cez@ry Opublikowano 16 Maja 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2017 Kołowrotek z pewnością jest przedwojenny na co może wskazywać mosiężna stopa, po wojnie większość kołowrotków wykorzystywało aluminium ze względu na deficyt dostępności mosiądzu. Obstawiam lata 1920-1935, firma Rousek (Czechosłowacja) robiła identyczny kołowrotek w 1937 http://www.antiknavijaky.freepage.cz/nova-stranka-258717/. Obstawiam że firma RYBAK była pierwotną marką późniejszego ROUSKA i TOKOZA. Witam, mam prosbe o identyfikacje ( producent, rocznik, itp. ? ) tego kolowrotka: Rybak_Rolle 002.jak-zmniejszyc-fotke_pl.jpegRybak_Rolle 005.jak-zmniejszyc-fotke_pl.jpegRybak_Rolle 006.jak-zmniejszyc-fotke_pl.jpegRybak_Rolle 004.jak-zmniejszyc-fotke_pl.jpeg 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BOB1 Opublikowano 17 Maja 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2017 (edytowane) Witam, mam prosbe o identyfikacje ( producent, rocznik, itp. ? ) tego kolowrotka: Rybak_Rolle 002.jak-zmniejszyc-fotke_pl.jpegRybak_Rolle 005.jak-zmniejszyc-fotke_pl.jpegRybak_Rolle 006.jak-zmniejszyc-fotke_pl.jpegRybak_Rolle 004.jak-zmniejszyc-fotke_pl.jpeg PS Kolego BOB1 wobler "EVER READY" pochodzi jednakze z roku 1936, poniewaz wylacznie przedwojenne woblery DAM nosily ten napis na sterze. Nazywaly sie "BABY Wobbler" w pieciu wersjach i sa przedstawione w katalogu z tegoz roku na stronie 54 (Nr. kat.: 03119). Tutaj rozchodzi sie o wersje D: dlugosc 75 mm, kolor. srebrny z zielonym Rybak_Rolle 007.jak-zmniejszyc-fotke_pl.jpegRybak_Rolle 008.jak-zmniejszyc-fotke_pl.jpeg Woblery "Killer" z 1961 roku (str. 100, nr. kat.: 1667) mialy dlugosc 10 cm, wage 25 g i byly na sterze sygnowane logiem DAM. Wersja B w kolorze: żółty, czarne żebra i ciemny grzbiet Dziekuje i pozdrawiam serdecznieMartinKolego Abudam i ja szczerze dziękuję Edytowane 17 Maja 2017 przez BOB1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Franc Opublikowano 17 Maja 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2017 Piękna punca na tym Twoim zwijaku Marinie .Nie mogę nic dopasować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi