Rajfel Opublikowano 25 Maja 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Maja 2017 Ładna mi paczuszka . 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cez@ry Opublikowano 25 Maja 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Maja 2017 Dorzucę moją małą rodzinkę Meppsów jeszcze od siebie Zdjęcie rodzinne SUPER MECA CHUT-CHUT VAMP OCEAN SUPER VAMP BABY VAMP Przyszłościowo wierze że do małej rodzinki dołączy jeszcze starszyzna 7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dokuś Opublikowano 25 Maja 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Maja 2017 (edytowane) Dorzucę moją małą rodzinkę Meppsów jeszcze od siebie Zdjęcie rodzinneMyślałem, że jak już nie będę mógł wędkować, to pójdę w kolekcjonerstwo, ale właśnie rozłożyłeś mnie na drobne części tymi zbiorami Kolego @Cez@ry!... Przepiękna kolekcja! Edytowane 25 Maja 2017 przez Dokuś 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BOB1 Opublikowano 26 Maja 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Maja 2017 Znam na tyle Cezarego, że mogę powiedzieć ... jest bardzo koleżeński. Dozuje nam przedstawianie swoich zbiorów w dawkach przyswajalnych dla organizmu.Gdyby wywalił wszystko na raz ... to przestalibyście go lubić 6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cez@ry Opublikowano 26 Maja 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Maja 2017 Panowie gorąco dziękuje za pozytywne opinie Nie będę ukrywał że dojście w kolekcjonerskie do pewnego poziomu wymaga od człowieka dużo wolnego czasu, zacięcia poszukiwacza oraz niestety paru groszy w kieszeni o czym większość Was dokładnie wie...Po wędkarstwie zbieranie oraz "odkrywanie" historii wędkarstwa w głównej mierze starych kołowrotków stało się mają drugą miłością, zaczęło się tak niewinnie od zakupu Skalara 78 De LUX ponad 10 lat temu Osobiście uważam wszystkich zbieraczy i kolekcjonerów sprzętu wędkarskiego za ludzi wyjątkowo pozytywnie zakręconych którzy prezentują swoje kierunki kolekcjonerskie a przy okazji spełniają funkcję edukacyjną. Liczę że wspólna praca przyczyni się przyszłościowo do małego spotkania z Wami oraz zorganizowania małej wystawy i zaprezentowania Naszych zbiorów. W nawiązaniu do postu Roberta obiecuję że "zdawkowo" będę również prezentował swoje zbiory POZDRAWIAM LUDZI POZYTYWNIE ZAKRĘCONYCH 6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cez@ry Opublikowano 26 Maja 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Maja 2017 (edytowane) Najprościej....."ŁOWCY WĘDKARSKIEJ HISTORII - śladami namacalnych dowodów" Tytuł spotkał się z życzliwym przyjęciem - i taki zostanie Edytowane 29 Maja 2017 przez woblery z Bielska 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bartosz311287 Opublikowano 26 Maja 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Maja 2017 Ja dzisiaj w babcinej szafie znalazłem taką rosyjską stellę, ciekawe czy starsza ode mnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cez@ry Opublikowano 27 Maja 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Maja 2017 Klejnotem mojej kolekcji jest Polski kołowrotek produkowany na przełomie lat 40/50 w Dęblinie w Wojskowych Zakładach Lotnicznych. Cały korpus, rotor, kabłąk, szpula wraz z nakrętką wykonane są z aluminium natomiast cała przekładnia wykonana jest ze stopu brązu oraz mosiądzu. Niestety do dnia dzisiejszego nie udało się ustalić nazwisk twórców kołowrotka produkowanego w Dęblinie. Istnieje jeszcze jeden egzemplarz kołowrotka i jest w posiadaniu jednego z kolekcjonerów dzięki którego uprzejmości udało się porównać oba młynki. Tak jak podejrzewaliśmy większość elementów konstrukcyjnych rożni się od siebie w niewielkim stopniu dzięki czemu mamy potwierdzenie że każdy kołowrotek produkowany był indywidualnie bez wykorzystania żadnych planów. Prosta dopasowana zegarmistrzowsko bryła z funkcją zwijania żyłki 11 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BOB1 Opublikowano 27 Maja 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Maja 2017 Miałem przyjemność trzymania w łapie i kręcenia korbą tego kołowrotka. Zadziwia formą, jakością wykonania/obróbki materiałów, spasowaniem i w dalszym ciągu płynnością i kulturą pracy. Taka, siedemdziesięcio letnia Stella Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mero Opublikowano 27 Maja 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Maja 2017 Wątek zaczął się od katalogu firmy EMGES a oto jeden z kołowrotków który jest w moim posiadaniu ???? 6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Banjo Opublikowano 29 Maja 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Maja 2017 Piękne panowie posiadacie zbiory . Mnie też udzieliło się zbieranie. Jakiś czas temu, dzięki uprzejmości kolegi dotarły do mnie takie oto cudeńka . 8 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BOB1 Opublikowano 29 Maja 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Maja 2017 Bardzo, bardzo ... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rajfel Opublikowano 29 Maja 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Maja 2017 Firma As Janusza Czulaka , ostał mi się tylko jeden testowany indywidualnie . 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dokuś Opublikowano 29 Maja 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Maja 2017 Firma As Janusza Czulaka , ostał mi się tylko jeden testowany indywidualnie .No to też się nim pochwal Andrzeju!... ...A przy okazji może coś jeszcze wpadnie Ci w ręce, to też zaprezentujesz!... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Banjo Opublikowano 29 Maja 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Maja 2017 Nie wiem czy wiecie, ale Janusz Czulak sporadycznie wypuszczał w obieg woblerki z prostym sterem, a nie giętym. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rajfel Opublikowano 29 Maja 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Maja 2017 Wiesiu to ten woblerek, bidulek ocalał bo schował się na dnie szuflady. 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BOB1 Opublikowano 29 Maja 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Maja 2017 Cudo z autografem! 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rajfel Opublikowano 29 Maja 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Maja 2017 Robert , jakby co to gwarancja jakości , a tak na poważnie gwarancja dotyczyła innego produktu . Ale rzeczywiście autograf pani Ewy oryginalny. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dokuś Opublikowano 29 Maja 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Maja 2017 Wiesiu to ten woblerek, bidulek ocalał bo schował się na dnie szuflady. Robert , jakby co to gwarancja jakości , a tak na poważnie gwarancja dotyczyła innego produktu . Ale rzeczywiście autograf pani Ewy oryginalny. Cudo Andrzeju! Nasze pudła kryją pewnie jeszcze niejeden skarb! Ja sam, grzebiąc czasami w moich zapasach, sam się dziwię cóż za perełki znajduję, o których nie miałem pojęcia, że są!... 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BOB1 Opublikowano 29 Maja 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Maja 2017 (edytowane) Bo w Piśmie powiedziano ... "Szukajcie a znajdziecie" Edytowane 29 Maja 2017 przez BOB1 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dokuś Opublikowano 29 Maja 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Maja 2017 Bo w Piśmie powiedziano ... "Szukajcie a znajdziecie" Hehehehe!.... "Kołaczcie a będzie Wam otworzone!..." (...pudełko? ) 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Banjo Opublikowano 29 Maja 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Maja 2017 Coś w deseń krakuska Andrzeja, ale z płaskim sterem. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dokuś Opublikowano 29 Maja 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Maja 2017 No i worek ze skarbami się rozwiązuje na nowo!... Ja znalazłem takiego "grzdylka", który podobno jest baaardzo starym woblerem Bóbr (rzadki z metalowym sterem). Ktoś potraktował go lakierem z brokatem, ale pod spodem rzeczywiście odnajduję cechy współczesnych Bobrów... 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Banjo Opublikowano 29 Maja 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Maja 2017 Skoro już jesteśmy przy woblerach to, czy któryś z kolegów orientuje się, gdzie i przez kogo były produkowane woblery Corado? Szczytem mojego zadowolenia byłaby informacja dot. rozpoczęcia i zakończenia produkcji tychże woblerów. Za wszelkie odpowiedzi z góry serdecznie dziękuję . 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cez@ry Opublikowano 2 Czerwca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Czerwca 2017 W związku z debiutem prezentowanego kołowrotka na portalach poświęconych tematyce wędkarstwa mała zagadka dla wszystkich forumowiczów tych starszych oraz młodszych. Proszę o podanie pełnej nazwy oraz producenta prezentowanego kołowrotka?? Podpowiedź brzmi następująco:Kołowrotek pochodzi z początków lat 60 i produkowany był w Polsce. Cała konstrukcja stworzona została przez polskich inżynierów.Stopa kołowrotka jest dorobiona więc proszę nie sugerować się jej wyglądem. Na jednym z boków korpusu powinien znajdować się okrągły kapsel z nazwą kołowrotka.Ze 100% pewnością zdjęcia kołowrotka nie znajdziecie na żadnych stronach poświęconych starym młynkom jednak istnieje krótka wzmianka z opisem.Dodam tylko że jest to prawdziwy unikat kolekcjonerski poszukiwany przez wielu wytrawnych kolekcjonerów wręcz można powiedzieć "święty Gral" P.S. Proszę o dyskrecję forumowicza m......, który dokładnie zna opisywany kołowrotek 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi