Skocz do zawartości

Łowcy wędkarskiej historii - śladami namacalnych dowodów

Matta

Rekomendowane odpowiedzi

Dodam tylko że jest to prawdziwy unikat kolekcjonerski poszukiwany przez wielu wytrawnych kolekcjonerów wręcz można powiedzieć "święty Gral"

​   Jak taki brzydki jest Święty Gral to ja już nie szukam , myślałem że te Grale ładniejsze są  :D  :D  :D 

Niezła zagadka Czarku   :) 

• Like 4

Jak taki brzydki jest Święty Gral to ja już nie szukam , myślałem że te Grale ładniejsze są  :D  :D  :D 

Niezła zagadka Czarku   :) 

Kolekcjonerstwo ma to do siebie że potrafimy doceniać najbrzydsze przedmioty które z historycznego punktu widzenia są prawdziwymi klejnotami w koronie.

Tak samo jest i w tym przypadku, na pierwszy rzut oka może się wydawać że jest to kawał poskręcanego aluminium z elementami stali jednak jest to jeden z pierwszych kołowrotków ze stałą szpulą zaprojektowanych strikte przez polskich inżynierów a nie kolejną zachodnią kopią. Z doświadczenia wiem że w rękach kolekcjonerów na chwilę obecną znajdują się wyłącznie dwa kołowrotki a prezentowany kołowrotek jest jednym z nich  B)

Nie wszystko złote co się świeci  :D  :D  :D

• Like 4

Właśnie to rozwiązanie mnie urzeklo :)

Połączenie trzpienia korby z kołem zębatych.Element znajdujący się nad nakrętka szpuli zakończony jest kołem zębatych.Element który odpowiada bezpośrednio za posów oraz obroty rotora.

W wolnej chwili dorzucę kilka fotek drugiej strony.

• Like 1

W związku z debiutem prezentowanego kołowrotka na portalach poświęconych tematyce wędkarstwa mała zagadka dla wszystkich forumowiczów tych starszych oraz młodszych. B)

Proszę o podanie pełnej nazwy oraz producenta prezentowanego kołowrotka??

Dokładna nazwa kołowrotka to MEWA POPULAR produkowana przez Rzemieślniczą Spółdzielnię Zaopatrzenia i Zbytu Branży Metalowo-Drzewnej w Gliwicach

Dane techniczne:

Średni kołowrotek spinningowy o stałej szpuli. Przekładnia ślimakowa. Waga kołowrotka 253 gramy. Blokada korbki zmienna. Przełożenie przekładni 1:2,5. Pojemność szpuli 100 mb żyłki o średnicy 0,45 mm bez reduktora pojemności szpuli. Zakładanie i zdejmowanie szpuli oraz regulacja hamulca przez odkręcenie lub dokręcenie nakrętki motylkowej. 

Zastosowanie:

Kołowrotek Mewa-Popular stosuje się do połowu drapieżników metodą spinningową na wszystkie rodzaje sztucznych przynęt, Można go też używać do połowu na żywca oraz na przystawkę i przy połowach metodą gruntowo-denną z zastosowaniem obciążenia do 50 gramów wagi. Stosuje się żyłkę o średnicy od 0,25 do 0,45 mm. W skład wyposażenia kołowrotka wchodzą: zapasowa szpula, nakrętka, podkładka filcowa i metalowa.

Z ogromną przyjemnością stwierdzam iż temat "ŁOWCY WĘDKARSKIEJ HISTORII - śladami namacalnych dowodów" jest pierwszym i jak narazie jedynym miejscem na którym zaprezentowano kołowrotek MEWA POPULAR 

Dziękuję Wam za poświęcony czas  :D  :D  :D  :D 

Edytowane przez Cez@ry
  • Like 10