Skocz do zawartości

Łowcy wędkarskiej historii - śladami namacalnych dowodów

Matta

Rekomendowane odpowiedzi

W latach 90' widziałem takie przynęty u "ruskich" na placu targowym. Celofan opakowań żółty i śmierdzi smarem?

Zresztą kupiłem wtedy kołowrotek Orion 102, za 30% ceny wyjściowej. Łaziłem na plac oglądać i ... podtrzymywać znajomość języka Tołstoja. Dużo to dawało przy targowaniu ;)

Dziadek zawsze powtarzał że trzeba znać dwa języki obce: zachodnio i wschodnio amerykański, bo nie wiadomo z której strony ch... wejdą :)

Dziś cholernie żałuję, że na studiach i później zapuściłem język i dziś z trudem czytam strony w necie, pogadac już ciezko, a o książkach nie ma mowy.

• Like 7

Mam nadzieję że temat właściwy - ktoś z Krakowa chętny, na rozpoczęcie sezonu szczupakowego w stylu retro?

Jakby tak zrobić spotkanie 1 maja, z formułą łowienia na stary sprzęt. Powiedzmy że kij/kołowrotek sprzed roku 1985, żadnych plecionek, żadnych gum, jak woblery to z epoki, a generalnie łowimy na "złom"?

Co wy na to?

• Like 2

Mam nadzieję że temat właściwy - ktoś z Krakowa chętny, na rozpoczęcie sezonu szczupakowego w stylu retro?

Jakby tak zrobić spotkanie 1 maja, z formułą łowienia na stary sprzęt. Powiedzmy że kij/kołowrotek sprzed roku 1985, żadnych plecionek, żadnych gum, jak woblery to z epoki, a generalnie łowimy na "złom"?

Co wy na to?

A żyłka Kędzierzyn-Koźle, czy gorzowska "tęczówka"?  :D ...Jeszcze końskie włosie lub jelita, ale to chyba nie przejdzie...

Ale pomysł fajny! ;) 

...I stylowe stroje... 

Lux!

Edytowane przez Dokuś
  • Like 1

No nie, bez przesady... Na ABU Carbon byłbym skłonny łowić i dziś.

Ale realnie, to nawet wtedy nikt nie używał starego nylonu. Więc żyłka, przypon, niech będą współczesne. Tylko reszta z epoki. Jestem pewien, że przynajmniej w temacie szczupaka, to ma nikłe znaczenie. Sprawny spinningista, z szklakiem, kołowrotkiem ABU 44, i garścią blach, ma równe szanse z nowoczesnym nano-ultra-hyper silikonem.

Zaznaczam - w temacie szczupaka.

Ja deklaruję zestaw:

Kij: Tokoz Sol 2,30, 10-30g

Kołowrotek : DAM Quick 330N

Żyłka: Stroft 0,25

Przypon: tu nie ma co kombinować, surfstrand 7x7

Przynęty: 90% Obrotówki #4-6, kilka antycznych woblerów, ze dwa wahadła.

Edytowane przez etherni
  • Like 2

Znam takich, którzy do dziś bez świadomości, że nawiązują do tradycji i stylu retro łowią na stary sprzęt z ubiegłego wieku! Po prostu taki sprzęt mają (kupiony dawno temu, albo odziedziczony) i łowią. Różnią się jednak od nas tym, że większość wolnego czasu poświęcają przebywaniu nad wodą a takie rzeczy, jak forum, net (śledzenie wędkarskich nowości), komputery - są im obce i nie mają w tym upodobania...  :)

Edytowane przez Dokuś
  • Like 5

Co wy na to?

Nie mam retro sprzętu oprócz kołowrotka ale pomysł dobry, chętnie się pojawię pooglądać jak się taki sprzęt sprawuje :)