thymalus Opublikowano 10 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2018 Już dawno chciałem pokazać Wam TO CUDO... Jeśli ktoś zgadnie z którego roku i czyjej produkcji jest ten kręcioł, to postawię mu ...WHISKY! WP_20180209_20_42_12_Pro.jpg WP_20180209_20_42_48_Pro.jpg WP_20180209_20_44_53_Pro.jpg WP_20180209_20_45_38_Pro.jpg https://www.youtube.com/watch?v=ydYHLbDCr1Q&feature=youtu.be Pozdrowionka! Kojarzy mi się, że na te kołowrotki mówiono Szyndle lub Szendle od nazwiska wytwórcy. W Poznaniu powstawały lub były to bardzo zbliżone kręciołki. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojti80 Opublikowano 10 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2018 (edytowane) Już dawno chciałem pokazać Wam TO CUDO... Jeśli ktoś zgadnie z którego roku i czyjej produkcji jest ten kręcioł, to postawię mu ...WHISKY! Pozdrowionka! To ręczna robota? Piękny! u mnie skromniutko,garść robactwai stara skrzneczka wędkarskaPozdrawiam złomiarzy Edytowane 10 Lutego 2018 przez wojti80 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BOB1 Opublikowano 10 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2018 Idzie wiosna? Karaluchy się mnożą? piękne 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darek1 Opublikowano 10 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2018 Poznań '70 zakłady Cegieskiego..... 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kardi Opublikowano 11 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2018 (edytowane) Mogę podpowiedzieć że twórca słyną z przepięknych i mega skutecznych błyszczy Pan Szendel(może przekręciłem niechcący) w Poznaniu robił coś podobnego.Św. pamięci nestorowie łososiowania w Drawie, Podeszwa senior i Patrzykont znany koszykarz takimi kosili! Ponieważ poznałem obu w latach 70-tych to kołowrotki ktorych używali musiały być wyraźnie starsze.Tak więc nawet jeśli nietrafione, sprzęt odlotowy. pozdro-Paweł Właśnie zauważyłem, że Rafał -thymalus wcześniej wpadł na trop. Edytowane 11 Lutego 2018 przez Paweł Bugajski 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
thymalus Opublikowano 11 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2018 Pan Szendel(może przekręciłem niechcący) w Poznaniu robił coś podobnego.Św. pamięci nestorowie łososiowania w Drawie, Podeszwa senior i Patrzykont znany koszykarz takimi kosili! Ponieważ poznałem obu w latach 70-tych to kołowrotki ktorych używali musiały być wyraźnie starsze.Tak więc nawet jeśli nietrafione, sprzęt odlotowy. pozdro-Paweł Właśnie zauważyłem, że Rafał -thymalus wcześniej wpadł na trop.Szyndla/Szendla oglądałem u śp. Andrzeja Pukackiego, który również opowiadał o wykorzystywaniu kołowrotków na Drawie przy połowie łososi. Miał piękne zdjęcie Janusza Patrzykonta z kapitalnym łososiem. Używano ich do spinningowania... 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cez@ry Opublikowano 11 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2018 Kojarzy mi się, że na te kołowrotki mówiono Szyndle lub Szendle od nazwiska wytwórcy. W Poznaniu powstawały lub były to bardzo zbliżone kręciołki.Sorry na wstępie za upierdliwość i dociekliwość ale w związku ze zbieraniem informacji dotyczących produkcji kołowrotków w Polsce szukam "potwierdzonych" materiałów oraz wiarygodnych źródeł o rodzimych producentach oraz ich "dziełach sztuki". Niestety do dnia dzisiejszego zachowało się mało informacji dotyczących producentów z okolic Poznania. Do dzisiaj spotkałem się wyłącznie ze Spółdzielnią Rzemieślniczą "MECHANIKÓW", Poznań, ul. Wawrzyniaka 10 która produkowała kołowrotek z ruchomą szpulą Precision. Natomiast na postawie kilkuletnich obserwacji ogłoszeń na portalach sprzedażowych zauważyłem iż co jakiś czas pojawiają się kołowrotki przybliżone konstrukcyjnie do kołowrotka zaprezentowanego przez kolegę Dokuś. Wykonane z wysokiej klasy aluminium, łożyskowane z "dźwięczną terkotką+" oraz perfekcyjnie spasowane. W internecie znalazłem artykuł dotyczący produkcji kołowrotków przez niemieckiego inżyniera który osiadał po wojnie w okolicach Poznania o nazwisku Szyndle który zasłynął z produkcji kołowrotków jak i przynęt. Jako jeden z pierwszych konstruktorów zastosował mechanizm wolnego biegu z kołowrotkach z ruchomą szpulą. Niestety do dnia dzisiejszego nie spotkałem się z żadnym dokumentem potwierdzającym powyższe informacje, jedynymi namacalnymi dowodami są kołowrotki zakupione u osób z Poznania oraz okolic. W wolnej chwili wrzucę kilka fotek kołowrotków. Zwracam się z zapytaniem do kolegów z forum czy ktoś posiada "potwierdzone" informację którymi mógłby się podzielić w sprawie produkcji wielkopolskich mlynków?Za każde źródełko informacji będzie wdzięczny 8 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dokuś Opublikowano 12 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2018 (edytowane) Polski z zakładów Cegielskiego?!widziałem coś podobnego na KRN w latach osiemdziesiątych(mógł być produkowany wcześniej)...tylko nie pamiétam imienia gościa,który bujał się po 'różyku' -Wiesio?!Grzesiek co też go znał odszedł był zeszłego maja...niestety.Łowisz podobnym przepływanką ?Kojarzy mi się, że na te kołowrotki mówiono Szyndle lub Szendle od nazwiska wytwórcy. W Poznaniu powstawały lub były to bardzo zbliżone kręciołki.Poznań '70 zakłady Cegieskiego.....Pan Szendel(może przekręciłem niechcący) w Poznaniu robił coś podobnego.Św. pamięci nestorowie łososiowania w Drawie, Podeszwa senior i Patrzykont znany koszykarz takimi kosili! Ponieważ poznałem obu w latach 70-tych to kołowrotki ktorych używali musiały być wyraźnie starsze.Tak więc nawet jeśli nietrafione, sprzęt odlotowy. pozdro-Paweł Właśnie zauważyłem, że Rafał -thymalus wcześniej wpadł na trop.Szyndla/Szendla oglądałem u śp. Andrzeja Pukackiego, który również opowiadał o wykorzystywaniu kołowrotków na Drawie przy połowie łososi. Miał piękne zdjęcie Janusza Patrzykonta z kapitalnym łososiem. Używano ich do spinningowania... Koledzy... Myślę, że czas powiedzieć jak powstał ten kołowrotek. Wielu z Was bardzo dobrze skojarzyło ten model. Jego historia sięga drugiej połowy lat pięćdziesiątych, kiedy to poznańskie zakłady Hipolita Cegielskiego dysponowały chyba jednymi z najlepszych maszyn w Europie.. Trzech poznańskich pasjonatów wędkarstwa, pracujących w tamtejszych zakładach w roku 1957-58 postanowiło wykorzystać ten potencjał i zbudować kołowrotek. Jeden zajął się wykrawaniem, drugi toczeniem a trzeci mechaniką i złożeniem w całość. Kolega @darek1 był najbliższy rozwiązania zagadki (Grzesiek; nie z "Różala", ale z ulicy Różanej ). Jednej osoby nie pamiętam i nie wiem kto toczył a kto wykrawał, ale trzecią osobą był św. pamięci Jaruś Magdziarz (znany wytwórca świetnych błystek, zwanych Magdziarzówkami). "Wyprodukowali" 4-5 takich kołowrotków (przedstawiłem Wam jednego z nich). Poszli do Urzędu Patentowego i chcieli wykupić patent. Okazało się, że koszt patentu był porównywalny do kosztów zakupu 1/2 nowego samochodu (w realiach lat pięćdziesiątych było to coś nieosiągalnego). Nie było ich na to stać. Te kilka kołowrotków, to jedyne modele, jakie powstały. Ich jakość jest naprawdę imponująca. W ten sposób "o mały włos" polski kołowrotek mógłby być jednym z najlepszych na świecie produktów wędkarskich, ale w historii naszego kraju podobnych scenariuszy mieliśmy już wiele... Edytowane 12 Lutego 2018 przez Dokuś 14 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mekamil Opublikowano 13 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2018 Dzięki, że dzielisz się taką wiedzą! Super 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Franc Opublikowano 13 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2018 @Dokuś ale ładnie napisałeś , Myślałem że podpowiedź o błyszczach trochę naprowadzi , a i Paweł był blisko 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dokuś Opublikowano 13 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2018 Myślałem że podpowiedź o błyszczach trochę naprowadzi , a i Paweł był blisko Ano był, był! ...I jest! Toż przecież Paweł z tego samego "fyrtla" jest, to i zna temat!... 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cez@ry Opublikowano 14 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2018 Koledzy... Myślę, że czas powiedzieć jak powstał ten kołowrotek. Wielu z Was bardzo dobrze skojarzyło ten model. Jego historia sięga drugiej połowy lat pięćdziesiątych, kiedy to poznańskie zakłady Hipolita Cegielskiego dysponowały chyba jednymi z najlepszych maszyn w Europie.. Trzech poznańskich pasjonatów wędkarstwa, pracujących w tamtejszych zakładach w roku 1957-58 postanowiło wykorzystać ten potencjał i zbudować kołowrotek. Jeden zajął się wykrawaniem, drugi toczeniem a trzeci mechaniką i złożeniem w całość. Kolega @darek1 był najbliższy rozwiązania zagadki (Grzesiek; nie z "Różala", ale z ulicy Różanej ). Jednej osoby nie pamiętam i nie wiem kto toczył a kto wykrawał, ale trzecią osobą był św. pamięci Jaruś Magdziarz (znany wytwórca świetnych błystek, zwanych Magdziarzówkami). "Wyprodukowali" 4-5 takich kołowrotków (przedstawiłem Wam jednego z nich). Poszli do Urzędu Patentowego i chcieli wykupić patent. Okazało się, że koszt patentu był porównywalny do kosztów zakupu 1/2 nowego samochodu (w realiach lat pięćdziesiątych było to coś nieosiągalnego). Nie było ich na to stać. Te kilka kołowrotków, to jedyne modele, jakie powstały. Ich jakość jest naprawdę imponująca. W ten sposób "o mały włos" polski kołowrotek mógłby być jednym z najlepszych na świecie produktów wędkarskich, ale w historii naszego kraju podobnych scenariuszy mieliśmy już wiele...Dokuś Chapeau Bas za lekcję historii, prawdziwa muzyka dla moich oczu Konkretne informacje których poszukiwałem dotyczące produkcji "wielkopolskich młynków".Analizując tekst mam pewne wątpliwości jedynie co do ilości powstałych kołowrotków.Jak już wcześniej wspominałem przeglądając codziennie od kilku lat portale sprzedażowe zaobserwowałem iż co jakiś czas pojawiają się kołowrotki konstrukcyjnie przybliżone do Twojego. Perfekcyjne wykonanie plus wykorzystanie innowacyjnych rozwiązań sprawiały iż były to jedne z najlepszych technologicznie dostępnych kołowrotków. "Sztuka" inżynierska perfekcyjnego wykonania elementów kołowrotka z wykorzystaniem łożysk sprawiły z pewnością nie jednemu wędkarzowi wiele przyjemności oraz wędkarskich doznań przy holu wielkich okazów.Zbierając wszystko do kupy mam pewne przypuszczenia iż inżynierowie o których wspomina Dokuś zapoczątkowali całą serię produkcyjną kołowrotków w zakładach Hipolita Cegielskiego. Poznańskie kołowrotki znajdują się także w muzeum etnograficznym w Toruniu, przekazane zostały przez ZG PZW pod koniec lat 80. W prywatnych zbiorach posiadam kilka kołowrotków zakupionych w Poznaniu które konstrukcyjnie są bardzo przybliżone do kołowrotka prezentowanego przez Dokusia i możliwe że zostały wyprodukowane również w zakładach Cegielskiego. Jeden z kołowrotków zakupionych w Poznaniu posiada coś na zwór sygnatury lub znaku fabrycznego w kształcie karpia. Kilka lat temu z ręce kolegi wpadł identyczny kołowrotek także zakupiony w Poznaniu. Niestety do dnia dzisiejszego nie udało się ustalić jego producenta. Kołowrotek łożyskowany aluminiowy z bardzo "dźwięczną" dla ucha terkotką".Liczę na pomoc kolegów, może ktoś już wcześniej spotkał się z tym znakiem 9 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dokuś Opublikowano 14 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2018 Dokuś Chapeau Bas za lekcję historii, prawdziwa muzyka dla moich oczu Konkretne informacje których poszukiwałem dotyczące produkcji "wielkopolskich młynków".Analizując tekst mam pewne wątpliwości jedynie co do ilości powstałych kołowrotków.Jak już wcześniej wspominałem przeglądając codziennie od kilku lat portale sprzedażowe zaobserwowałem iż co jakiś czas pojawiają się kołowrotki konstrukcyjnie przybliżone do Twojego. Perfekcyjne wykonanie plus wykorzystanie innowacyjnych rozwiązań sprawiały iż były to jedne z najlepszych technologicznie dostępnych kołowrotków. "Sztuka" inżynierska perfekcyjnego wykonania elementów kołowrotka z wykorzystaniem łożysk sprawiły z pewnością nie jednemu wędkarzowi wiele przyjemności oraz wędkarskich doznań przy holu wielkich okazów.Zbierając wszystko do kupy mam pewne przypuszczenia iż inżynierowie o których wspomina Dokuś zapoczątkowali całą serię produkcyjną kołowrotków w zakładach Hipolita Cegielskiego. Poznańskie kołowrotki znajdują się także w muzeum etnograficznym w Toruniu, przekazane zostały przez ZG PZW pod koniec lat 80. W prywatnych zbiorach posiadam kilka kołowrotków zakupionych w Poznaniu które konstrukcyjnie są bardzo przybliżone do kołowrotka prezentowanego przez Dokusia i możliwe że zostały wyprodukowane również w zakładach Cegielskiego. Jeden z kołowrotków zakupionych w Poznaniu posiada coś na zwór sygnatury lub znaku fabrycznego w kształcie karpia. Kilka lat temu z ręce kolegi wpadł identyczny kołowrotek także zakupiony w Poznaniu. Niestety do dnia dzisiejszego nie udało się ustalić jego producenta. Kołowrotek łożyskowany aluminiowy z bardzo "dźwięczną" dla ucha terkotką". Liczę na pomoc kolegów, może ktoś już wcześniej spotkał się z tym znakiem Brawo Cezary! No i worek się rozwiązuje! Super! Czuję, że nie jest to ostatni element układanki i będziemy uzupełniali historię powstawania tych wspaniałych kołowrotków, tak istotnego elementu polskiego wędkarstwa (a może zaryzykuję, że nawet - polskiego rękodzieła wędkarskiego!). Jak znajdę chwilę, to jeszcze coś tam uzupełnię!... Pozdrawiam Was Chłopaki! 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojti80 Opublikowano 14 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2018 (edytowane) Super kołowrotkiPomału daje sobie sprawę jakim laikiem jestem w porównaniu do Was.Niesamowite zbiory Panie Cezary( proszę mi odpisać na pw )Ja nadal brnę w swoje przynętyDzisiaj podziadkowe pudełeczko pełne skarbów!i oczywiście co kocham najbardziej.. w starym wydaniu z dość dobrym biciem TAKIE walentynki to ja rozumiem Pozdrawiam Edytowane 14 Lutego 2018 przez wojti80 6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BOB1 Opublikowano 14 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2018 Ja to już nawet nie odnoszę się do tego co pisze Czarek i Wiesio wyznając zasadę: lepiej się nie odzywać i uchodzić za głupka niż się odezwać i rozwiać wszelkie wątpliwości Natomiast jak patrze na takie czarowne, "podziadkowe" skarby to morda sama się cieszy ... no i są tam kolejne rekiny 6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojti80 Opublikowano 14 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2018 Są aż dwa! do tego jeden dwukolorowy- pierwszy taki. obydwa z ładna sygnaturą- opisana dość wyraźnie dookoła czaplatakże dzisiaj piękne zakończenie dnia 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darek1 Opublikowano 15 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2018 Ja to już nawet nie odnoszę się do tego co pisze Czarek i Wiesio wyznając zasadę: lepiej się nie odzywać i uchodzić za głupka niż się odezwać i rozwiać wszelkie wątpliwości Natomiast jak patrze na takie czarowne, "podziadkowe" skarby to morda sama się cieszy ... no i są tam kolejne rekiny Fasada głupka jest wielce ciekawą pozycją do obserwacji...Szybko wyłazi co skrywane,bo pozory mylą-a wielu udaje : głupi walczy z głupotą,tępy z tępotą,a kardiolog leczy serce(pompę) zamiast krew(której gęstość decyduje o sprawności układu).Takie czasy. Z H.Cegielskiego? mam też perełkę - wolnoszpulowca ze sprzęgłem do przepływanki,jak odszukam to odbicie wkleję. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alexspin Opublikowano 15 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2018 (...) kardiolog leczy serce(pompę) zamiast krew(której gęstość decyduje o sprawności układu).(...)Akurat z tym się nie zgadzam. Trzy lata temu miałem zawał i właśnie leczono krew. Dwie doby leżałem pod potężnymi kroplówami rozrzedzającymi krew... Sorry za offtop. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BOB1 Opublikowano 15 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2018 Koledzy, Andrzej (@Rajfel) zrobił jak mówił i przysłał do mnie paczuszkę. Ja zabieram to co deklarowałem a resztę oferuję do oddanie komuś zainteresowanemu. Jeszcze raz dziękuję Andrzeju 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 16 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2018 I pomyśleć że ja kiedyś marzyłem o takim prexerze 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BOB1 Opublikowano 16 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2018 Teraz możesz zrealizować swoje marzenia 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mero Opublikowano 16 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2018 ???? 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mero Opublikowano 16 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2018 Z podobnych kołowrotków mam coś takiego 6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 16 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2018 Teraz możesz zrealizować swoje marzenia Teraz chyba nie jestem gotowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BOB1 Opublikowano 16 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2018 (edytowane) Będziesz to musiał jakoś wytłumaczyć dzieciom Edytowane 16 Lutego 2018 przez BOB1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi