Skocz do zawartości

Łowcy wędkarskiej historii - śladami namacalnych dowodów

Matta

Rekomendowane odpowiedzi

To ja zaprezentuję kołowrotek, wykonany pewnie metodą warsztatową, z lat ...(?) Nie wiem, pewnie pięćdziesiątych.

Nieco podobny do pokazanych powyżej, lecz z pełnymi plecami. Mechanizm wydaje się nieco bardziej skomplikowany, ponieważ kołowrotek miał za zadanie automatycznie wyhamować obroty po spotkaniu się przynęty z wodą.

Miałem go przywrócić do życia, ale albo nie ma czasu, albo chęci...i leży w szufladzie :)

Zatem chętnie podaruję kręcioła któremuś koledze, kolekcjonerowi takich staroci.

Zainteresowany kolega niech zgłosi chęć posiadania tego egzemplarza.

post-60006-0-31016000-1519496580_thumb.jpg

post-60006-0-58240000-1519496584_thumb.jpg

post-60006-0-22238100-1519496588_thumb.jpg

• Like 7

To ja zaprezentuję kołowrotek, wykonany pewnie metodą warsztatową, z lat ...(?) Nie wiem, pewnie pięćdziesiątych.

Nieco podobny do pokazanych powyżej, lecz z pełnymi plecami. Mechanizm wydaje się nieco bardziej skomplikowany, ponieważ kołowrotek miał za zadanie automatycznie wyhamować obroty po spotkaniu się przynęty z wodą.

Miałem go przywrócić do życia, ale albo nie ma czasu, albo chęci...i leży w szufladzie :)

Zatem chętnie podaruję kręcioła któremuś koledze, kolekcjonerowi takich staroci.

Zainteresowany kolega niech zgłosi chęć posiadania tego egzemplarza.

Do szafy!

Do szafy!!

No,wszyscy razem...

Do szafy!!!

• Like 3

Kołowrotek prawdziwe cacko konstrukcyjne z przełomu lat 50/60.Łożyskowany z wykorzystaniem wolnego biegu, perfekcyjnie spasowany. Na chwilę obecną brak 100% potwierdzenia co do producenta, obecnie zebrane materiały wskazują na Zakady Cegielskiego (kontynuacja forumowego wątku) chociaż coraz częściej pojawia się wątek falenickich zakładów Mera-Pnefal. W książce "Na ryby" aut. Palladino z 1963 roku znajduje się zdjęcie spiningisty podbierajacego szczupaka wyholowanego chwilę wcześniej właśnie tym kołowrotkiem (w wolnej chwili wrzucę skan fotki z książki). Jednym słowem kołowrotek to prawdziwa laleczka

• Like 3

No i Cezary napisał co trzeba. Czarku, jeśli "kręcioł" trafi do mnie to wiesz, że w każdej chwili masz go do wglądu.

A ja mam cały czas w głowie warsztat elektro-mechaniczny na Słowackiego w Warszawie. Było to w latach 80-tych.

Byłem tam aby kupić pewne urządzenie, które używamy w konserwacji dzieł sztuki i wypatrzyłem przy okazji dwa rewelacyjne kołowrotki aluminiowe (łożysko, mechanizm odśrodkowy, prowadnica żyłki) ...gość nie chciał mi sprzedać :(

Warszawiacy, kojarzycie coś?

• Like 3

Kołowrotek prawdziwe cacko konstrukcyjne z przełomu lat 50/60.Łożyskowany z wykorzystaniem wolnego biegu, perfekcyjnie spasowany. Na chwilę obecną brak 100% potwierdzenia co do producenta, obecnie zebrane materiały wskazują na Zakady Cegielskiego (kontynuacja forumowego wątku) chociaż coraz częściej pojawia się wątek falenickich zakładów Mera-Pnefal. W książce "Na ryby" aut. Palladino z 1963 roku znajduje się zdjęcie spiningisty podbierajacego szczupaka wyholowanego chwilę wcześniej właśnie tym kołowrotkiem (w wolnej chwili wrzucę skan fotki z książki). Jednym słowem kołowrotek to prawdziwa laleczka

post-63946-0-30688600-1519508046_thumb.jpgpost-63946-0-27590900-1519508061_thumb.jpg

BOB1 dzięki za zaproszenie :D  :D

Edytowane przez Cez@ry
  • Like 7

Chłopaki potrzebuje stare kotwiczki , krętliki, kółka łacznikowe oraz czerwone plastikowe upiękrzania kotwic. Mam sporo blaszek niekompletnych a chce by to wszystko ładnie wglądało. Może u kogoś taki złom zalega a ja bede mógł sie jakoś zrewanżować.

Za wszystkie propozcje również jest możliwość rewanżu królami NBP

Pozdrawiam serdecznie

• Like 3

Chłopaki potrzebuje stare kotwiczki , krętliki, kółka łacznikowe oraz czerwone plastikowe upiękrzania kotwic. Mam sporo blaszek niekompletnych a chce by to wszystko ładnie wglądało. Może u kogoś taki złom zalega a ja bede mógł sie jakoś zrewanżować.

Za wszystkie propozcje również jest możliwość rewanżu królami NBP

Pozdrawiam serdecznie

Hej, kotwiczki wywaliłem, ale krętliki i kilka czerwonych chwostów się znajdzie. Przypomnij mi adres na priv.

• Like 1