Skocz do zawartości

Łowcy wędkarskiej historii - śladami namacalnych dowodów

Matta

Rekomendowane odpowiedzi

Kurde fajne. Piotrek licytujesz? Ktoś od nas już sie o nie bije?

Z tego co widzę to licytują dwie osoby z forum. Ja odpuszczam, oprócz tego "cienkiego" Perkoza już wszystko mam. Jest jeszcze pare modeli z czaplą których mi brakuje ale nie ma ich w tej aukcji.

• Like 1

• 3 tygodnie później...

Na pytanie "Kto kolwiek widział,kto kolwiek wie" odpowiedziałby najlepiej sam twórca prezentowanego młynka....

Według mojej oceny jest to przykład kołowrotka złożonego z dostępnych części które twórca miał pod ręką.

Rozbierając na części pierwsze widać rotor wraz z kabłąkiem oraz szpulą od Rileha Rexa 57, korpus od Rouska Stabila I.

Noga wraz ze stopą mogą pochodzić od Tokoza Reexa na co wskazuje wygięcie. 

Jednym elementem stworzonym przez artystę rzemieślnika jest nakrętka szpuli.

Datując części użyte do budowy kołowrotka zakładam początek lat 60.

Kołowrotek jest typowym przykładem twórczości garażowej  ;) 

Z pewnością wielu wędkarzy widząc prezentowany młynek mogło tylko pozazdrościć jego właścicielowi  :D  :D  :D 

• Like 4

Co roku po opłaceniu składek PZW muszę odreagować więc wchodzę do sąsiadującego z kasą, sklepu wędkarskiego.

I co roku udaje mi się coś kupić. W tym roku trafiłem "trójkę" ;) LUX

Co o tym sądzicie? :)

Jak patrzę na takie przynęty, to wyobrażam sobie ile kiedyś musiało być ryb w wodach... ;) Toż przecież wystarczyło "byle co" wrzucić do wody i już była jazda... Robercie, czy te przynęty mają szansę w ogóle zapracować? Materiały i cała konstrukcja wydają się mało precyzyjne... Ale jako kolekcjonerski gadżet, to stanowią mega gratkę! :) Gratulacje! :)

Edytowane przez Dokuś
  • Like 3

A wiesz, skoro zapłaciłem tą pie...ą składkę to zabiorę na sobotnie spotkanie jerkbajtowe nad j. czerniakowskie i sprawdzę czy się kręci.

Mam szansę dorównać Kopernikowi! On napisał "O obrotach sfer niebieskich" a ja napisze czy się LUX obraca :P  :D

Edytowane przez BOB1
  • Like 3

A wiesz, skoro zapłaciłem tą pie...ą składkę to zabiorę na sobotnie spotkanie jerkbajtowe nad j. czerniakowskie i sprawdzę czy się kręci.

Mam szansę dorównać Kopernikowi! On nasiał "O obrotach sfer niebieskich" a ja napisze czy się LUX obraca :P  :D

Tylko nie pourywaj!!! ;)

• Like 4