Skocz do zawartości

Łowcy wędkarskiej historii - śladami namacalnych dowodów

Matta

Rekomendowane odpowiedzi

Tak tak tylko ech te Delfiny ja się ich szybko pozbyłem, bo nie mogłem ich okiełznać z uwagi na wchodzenie żyłki pod szpule. W prexerach nie miałem tego problemu. Z tego co pamiętam to chyba Delfiny były w dwóch rozmiarach. U nas się mówiło na nie duży i mały Delfin. ????

Edytowane przez Apisfisha
  • Like 2

Tak tak tylko ech te Delfiny ja się ich szybko pozbyłem, bo nie mogłem ich okiełznać z uwagi na wchodzenie żyłki pod szpule. W prexerach nie miałem tego problemu. Z tego co pamiętam to chyba Delfiny były w dwóch rozmiarach. U nas się mówiło na nie duży i mały Delfin.

Oczywiście waga i wkręcanie żyłki to nie jedyny problem. Żyłka potrafiła nawet zakleszczyć się pod nieruchomą rolką, która w obłędnym tempie była nacinana przez żyłkę. Kolego, Prekser to bajeczna dla mnie nowoczesność, która pojawiła się wieeeeeele lat po tym "seledynowo-niebieskim" Delfinie ;)  :D

• Like 1

Oczywiście że prexerach był później. Ja to zaczynałem w latach 80 ubiegłego wieku swoje pierwsze kroki. Ale wówczas miałem kołowrotek jak z katalogu w nazwie miał np. Royal, teraz już nie pamiętam, wielkości 1500 - 2000. Designem nie odbiegał od dzisiejszych konstrukcji , full metal???? i to tego spining Mitchell. Miałem bo mi ukradziono????. Jednak wówczas miałem też taki nasz rodzimy wynalazek Perfekt - body było żeliwne, a szpula plastik - fantastyki to dopiero miało wagę też mi ukradziono???? Mój kuzyn miał wówczas sprzęt Mitchell i Shekspir to był wypas. Jak ją do tego wzychalem, ale później udało się wyrwać jednego Mitchell a. W moich okolicach królowały wówczas tzw. Rexy. Pamiętam też rosyjskie oriony chyba właśnie na wzór Mitchell a. Miałem kolegę co miał sprzęt tylko ABU jeśli chodzi o kołowrotki i wędki i te chwile z katalogami ABU ach. Oczywiście przewinęły się też inne np. DDR Forelle całkiem udane kolowrotki. W późniejszych latach pojawiały się już kołowrotki DAMa, czy Balzera i Cormorana które w latach 90 chyba królowały. A właśnie BOB mam pytanie, czy pamiętasz taki wynalazek jak kołowrotek Skalar o ruchomej szpuli, który przekręcało się o 50 stopni i rzucało jak kołowrotkiem że stałą szpula? Ach to były czasy, człowiek się cieszył z małych rzeczy.????

Spełniając prośbę jednego z kolegów z j.pl aby odnaleźć w starych numerach WŚ jakieś artykuły dla niego, trafiłem na taki.

Czyżbym miał szczęście być w posiadaniu zacnego kołowrotka firmy EMGES od braci Szemberg?!

(wrzucam to oczywiście do wątku "Moja szafa" licząc się z krytycznymi opiniami znawców tematu, ale jest nadzieja i radość .... :)  :)  :) )

post-52107-0-46220200-1547904572_thumb.jpg

• Like 6

A właśnie BOB mam pytanie, czy pamiętasz taki wynalazek jak kołowrotek Skalar o ruchomej szpuli, który przekręcało się o 50 stopni i rzucało jak kołowrotkiem że stałą szpula? Ach to były czasy, człowiek się cieszył z małych rzeczy.????

Oczywiście pamiętam. Produkowali go Rosjanie i Polacy. A tutaj masz zapewne protoplastę i źródło "autorskiego pomysłu".

Produkowane od 1922 w Australii kołowrotki ALVEY ;)  :D ...z mojej szafy

post-52107-0-13693300-1547905545_thumb.jpg

post-52107-0-40108600-1547905556_thumb.jpg

(do innego pytania: nie wiem jaki jest gatunek drewna, z którego produkowano drewniaki)

• Like 5

Jak nie jest jak jest, przecież to widać gołym okiem z jakiego to drewna?

...znalazłem. Katalog Szenberg podaje, że wytwarzali z drewna orzechowego

(link znajduje się na 2 stronie tego wątku

http://www.wbc.pozna...rom=publication)

Edytowane przez BOB
  • Like 1

Dziękuję za odpowiedź. Oczywiście znam Twoja szafę, chyba jak każdy z forum, ale czego Ty tam jeszcze nie masz w jej czeluściach.... Teraz wiem dlaczego Was przy zwiedzaniu taka nostalgia chwyta. Jeśli ten skalar znalazł by też miejsce w Twojej szafie to mogę Ci go podesłać.

• Like 1

Jako pierwszy spin miałem tokoza sol w piance. Delfin mnie ominął, od razu był prexer,

potem Orion a ostatecznie Cardinal C4x.

I żyłka Abu Carbon 0,20, co uchodziło wtedy za ultralightową ekstrawagancje. Jakie okonie wyciągałem z Wisły w Krakowie na Mepss Black Fury... dzisiaj 35 to juz fajny okoń, wtedy jakoś nie robił wrażenia na nikim.

Tej żyłki nadal mam kawałek i uzywam do much. Mam wrażenie ze wcale nie ustępuje parametrami współczesnym, mimo leżakowania na kołowrotku przez ostatnie 25 lat...

Dziękuję za odpowiedź. Oczywiście znam Twoja szafę, chyba jak każdy z forum, ale czego Ty tam jeszcze nie masz w jej czeluściach.... Teraz wiem dlaczego Was przy zwiedzaniu taka nostalgia chwyta. Jeśli ten skalar znalazł by też miejsce w Twojej szafie to mogę Ci go podesłać.

Dzięki. Mam już Skalara LUX. Poza tym z powodu ograniczonej ilości miejsca w szafie, muszę się skupić na sprzęcie castingowym ;)  :)

• 3 tygodnie później...