Roberto Opublikowano 13 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2019 Robert napisz do mnie na priv co Cię interesuje ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BOB1 Opublikowano 13 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2019 (edytowane) Jutro. Po tym co się stało w Gdańsku nie jestem w stanie nawet się zastanowić Edytowane 13 Stycznia 2019 przez BOB Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojti80 Opublikowano 17 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2019 Takie znalezisko. 15 starych dewonów 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Monk87 Opublikowano 18 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2019 Może taki patyk kogoś zainteresuje. U mnie się kurzy a szkoda kawałka historii. Więcej zdjęć na priv Wysłane z mojego HUAWEI VNS-L21 przy użyciu Tapatalka 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BOB1 Opublikowano 19 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2019 (edytowane) He he ... to mój pierwszy spining Podpinałem do niego ruskiego Delfina Edytowane 19 Stycznia 2019 przez BOB 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dokuś Opublikowano 19 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2019 He he ... to mój pierwszy spining Podpinałem do niego ruskiego Delfina Ależ był ciężki! Miałem taki sam zestaw z ruskim Delfinem! To były piękne czasy!... 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Apisfisha Opublikowano 19 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2019 (edytowane) Tak tak tylko ech te Delfiny ja się ich szybko pozbyłem, bo nie mogłem ich okiełznać z uwagi na wchodzenie żyłki pod szpule. W prexerach nie miałem tego problemu. Z tego co pamiętam to chyba Delfiny były w dwóch rozmiarach. U nas się mówiło na nie duży i mały Delfin. ???? Edytowane 19 Stycznia 2019 przez Apisfisha 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BOB1 Opublikowano 19 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2019 Nie mogę już edytować, ale dodam jeszcze...było to niestety 43 lata temu (miałem 16 lat i zgodnie z regulaminem mogłem już spinningować ) Wtedy na ten zestaw i polski wobler (szczupak) złowiłem na j.czerniakowskim okonia 42,5 cm (1,2 kg) 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BOB1 Opublikowano 19 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2019 Tak tak tylko ech te Delfiny ja się ich szybko pozbyłem, bo nie mogłem ich okiełznać z uwagi na wchodzenie żyłki pod szpule. W prexerach nie miałem tego problemu. Z tego co pamiętam to chyba Delfiny były w dwóch rozmiarach. U nas się mówiło na nie duży i mały Delfin. Oczywiście waga i wkręcanie żyłki to nie jedyny problem. Żyłka potrafiła nawet zakleszczyć się pod nieruchomą rolką, która w obłędnym tempie była nacinana przez żyłkę. Kolego, Prekser to bajeczna dla mnie nowoczesność, która pojawiła się wieeeeeele lat po tym "seledynowo-niebieskim" Delfinie 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Apisfisha Opublikowano 19 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2019 Oczywiście że prexerach był później. Ja to zaczynałem w latach 80 ubiegłego wieku swoje pierwsze kroki. Ale wówczas miałem kołowrotek jak z katalogu w nazwie miał np. Royal, teraz już nie pamiętam, wielkości 1500 - 2000. Designem nie odbiegał od dzisiejszych konstrukcji , full metal???? i to tego spining Mitchell. Miałem bo mi ukradziono????. Jednak wówczas miałem też taki nasz rodzimy wynalazek Perfekt - body było żeliwne, a szpula plastik - fantastyki to dopiero miało wagę też mi ukradziono???? Mój kuzyn miał wówczas sprzęt Mitchell i Shekspir to był wypas. Jak ją do tego wzychalem, ale później udało się wyrwać jednego Mitchell a. W moich okolicach królowały wówczas tzw. Rexy. Pamiętam też rosyjskie oriony chyba właśnie na wzór Mitchell a. Miałem kolegę co miał sprzęt tylko ABU jeśli chodzi o kołowrotki i wędki i te chwile z katalogami ABU ach. Oczywiście przewinęły się też inne np. DDR Forelle całkiem udane kolowrotki. W późniejszych latach pojawiały się już kołowrotki DAMa, czy Balzera i Cormorana które w latach 90 chyba królowały. A właśnie BOB mam pytanie, czy pamiętasz taki wynalazek jak kołowrotek Skalar o ruchomej szpuli, który przekręcało się o 50 stopni i rzucało jak kołowrotkiem że stałą szpula? Ach to były czasy, człowiek się cieszył z małych rzeczy.???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BOB1 Opublikowano 19 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2019 Spełniając prośbę jednego z kolegów z j.pl aby odnaleźć w starych numerach WŚ jakieś artykuły dla niego, trafiłem na taki.Czyżbym miał szczęście być w posiadaniu zacnego kołowrotka firmy EMGES od braci Szemberg?!(wrzucam to oczywiście do wątku "Moja szafa" licząc się z krytycznymi opiniami znawców tematu, ale jest nadzieja i radość .... ) 6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Apisfisha Opublikowano 19 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2019 (edytowane) Jak nie jest jak jest, przecież to widać gołym okiem???? z jakiego to drewna? Edytowane 19 Stycznia 2019 przez Apisfisha Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BOB1 Opublikowano 19 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2019 A właśnie BOB mam pytanie, czy pamiętasz taki wynalazek jak kołowrotek Skalar o ruchomej szpuli, który przekręcało się o 50 stopni i rzucało jak kołowrotkiem że stałą szpula? Ach to były czasy, człowiek się cieszył z małych rzeczy.????Oczywiście pamiętam. Produkowali go Rosjanie i Polacy. A tutaj masz zapewne protoplastę i źródło "autorskiego pomysłu".Produkowane od 1922 w Australii kołowrotki ALVEY ...z mojej szafy (do innego pytania: nie wiem jaki jest gatunek drewna, z którego produkowano drewniaki) 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BOB1 Opublikowano 19 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2019 (edytowane) Jak nie jest jak jest, przecież to widać gołym okiem z jakiego to drewna?...znalazłem. Katalog Szenberg podaje, że wytwarzali z drewna orzechowego(link znajduje się na 2 stronie tego wątkuhttp://www.wbc.pozna...rom=publication) Edytowane 19 Stycznia 2019 przez BOB 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Apisfisha Opublikowano 19 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2019 Dziękuję za odpowiedź. Oczywiście znam Twoja szafę, chyba jak każdy z forum, ale czego Ty tam jeszcze nie masz w jej czeluściach.... Teraz wiem dlaczego Was przy zwiedzaniu taka nostalgia chwyta. Jeśli ten skalar znalazł by też miejsce w Twojej szafie to mogę Ci go podesłać. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
etherni Opublikowano 19 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2019 Jako pierwszy spin miałem tokoza sol w piance. Delfin mnie ominął, od razu był prexer,potem Orion a ostatecznie Cardinal C4x. I żyłka Abu Carbon 0,20, co uchodziło wtedy za ultralightową ekstrawagancje. Jakie okonie wyciągałem z Wisły w Krakowie na Mepss Black Fury... dzisiaj 35 to juz fajny okoń, wtedy jakoś nie robił wrażenia na nikim. Tej żyłki nadal mam kawałek i uzywam do much. Mam wrażenie ze wcale nie ustępuje parametrami współczesnym, mimo leżakowania na kołowrotku przez ostatnie 25 lat... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BOB1 Opublikowano 19 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2019 Dziękuję za odpowiedź. Oczywiście znam Twoja szafę, chyba jak każdy z forum, ale czego Ty tam jeszcze nie masz w jej czeluściach.... Teraz wiem dlaczego Was przy zwiedzaniu taka nostalgia chwyta. Jeśli ten skalar znalazł by też miejsce w Twojej szafie to mogę Ci go podesłać.Dzięki. Mam już Skalara LUX. Poza tym z powodu ograniczonej ilości miejsca w szafie, muszę się skupić na sprzęcie castingowym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mekamil Opublikowano 4 Lutego 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2019 Tych czapelek wystarczy dla wszystkich: https://www.olx.pl/oferta/blystki-blachy-z-prl-dla-kolekcjonera-wizard-i-czapla-CID767-IDyuj9d.html#0ca08abd07 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
filser Opublikowano 4 Lutego 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2019 Polskie hi lo mam taki jeden jak ktoś potrzebuje do kolekcji to oddam po kosztach wysyłki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mero Opublikowano 4 Lutego 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2019 11 cm szczęścia ???? 8 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wesol Opublikowano 4 Lutego 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2019 Piękna blaszka.U mnie ostatnio wpadło kilka do pudełek, no i inne różności.Ale najbardziej mnie cieszą salmiaki, nie są to najstarsze modele ale i tak szkoda do wody rzucać Sorry za jakość zdjęć. 7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cez@ry Opublikowano 4 Lutego 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2019 11 cm szczęścia IMG_20190204_175452.jpgPrzedwojenny rzemiosło? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kanu Opublikowano 4 Lutego 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2019 (edytowane) Blacha z książki Jacka Kolendowicza???????????? Edytowane 4 Lutego 2019 przez kanu 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
thug Opublikowano 9 Lutego 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2019 Powtórnie niklowana i uzbrojona w ownera, świętokradztwo Wysłane z mojego BLA-L29 przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
joshikaru Opublikowano 12 Lutego 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2019 Powtórnie niklowana i uzbrojona w ownera, świętokradztwo Wysłane z mojego BLA-L29 przy użyciu Tapatalkaco to za blaszka? też mam taką Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi