Skocz do zawartości

Łowcy wędkarskiej historii - śladami namacalnych dowodów

Matta

Rekomendowane odpowiedzi

Kolego @eRKa dziekuje Tobie za zadane pytanie.

Poniewaz ryby (pstrag potokowy i lipien) lowie przedewszystkim na muche lub spinning malymi przynetami, musze Tobie odpowiedziec, ze woblery Turus Ukko sa dla mnie wylacznie objektami kolekcjonerskimi. Oczywiscie przetestowalem niektore z nich na moich wodach i z ich pracy bylem bardzo zadowolony. Sporo znanych mi wedkarzy lowi tymi woblerami drapiezniki, z wiekszymi lub mniejszymi sukcesami.

Wydaje mi sie, ze efektywnosc kazdej przynety zalezy jednak od umiejetnosci samego wedkarza.

Serdecznie pozdrawiam

Martin

Dzięki Kolego abudam:) Ot - byłem ciekawy. Bardzo oryginale woblery i takowe hobby:) I wymagające jak zerknąłem na ich ceny niemało ojro hahaha

Pozdrawiam Romek

Panowie, moim glownym zainteresowaniem ciesza sie stare przynety ABU i DAM. Obiecuje Wam, ze tymi nigdy nie bede "zasmiecal" tego watku.

A z Turus Ukko bedzie za kilka dni - KUNIEC

Serdecznie pozdrawiam

Martin

Jeśli to co pokazałeś nie jest głównym tematem Twoich zainteresowań, to podejrzewam że ABU DAM spowoduje bezsenność u większości z nas... ;) Nie bądź taki... uchyl rąbka tajemnicy... ;)

Czy posiadasz w swojej kolekcji Turus Ukko jakiś wobler długości 40 cm?

Ł>>

Kolego @Darek64, tak mam oddzelny pokoj, w korym panuje straszny nieporzadek.

W tym chaosie znalazlem jednak wobler/prototyp nieznanego mi tworcy

post-54013-0-91919400-1579708341_thumb.jpgpost-54013-0-62250100-1579708364_thumb.jpgpost-54013-0-12291600-1579708460_thumb.jpg

jego stelaz jest podobny do woblerow firmy TEX

post-54013-0-47544800-1579708701_thumb.jpgpost-54013-0-14516900-1579708716_thumb.jpg

Moze byl by to nowy pomysl dla naszych lurebuilderow, ktorych w tym miejscu serdecznie pozdrawiam

Martin

• Like 9

W prezencie od mojego najlepszego przyjaciela z Polski otrzymalem kiedys bardzo stary i duzy wobler

post-54013-0-01069400-1579709215_thumb.jpgpost-54013-0-15039700-1579709232_thumb.jpgpost-54013-0-31621800-1579709259_thumb.jpg

Ten na 100% polski eksponat jest wykonany z roga krowy. Ze wzgledu na jego wiek oraz unikatowe wykonanie ma napewno juz wartosc muzealna. Jest an jednym z klejnotow maich zbiorow.

Mojego przyjaciela Mundka pozdrawiam tutaj takze bardzo serdecznie.

post-54013-0-59098000-1579709245_thumb.jpg

• Like 13

Jeśli mam być szczery, to ten "wobler" z rogu wygląda mi bardziej na wytwór artystyczny, ozdobę, której ktoś dorobił mocowania kotwic i zaczep niż na przynętę.

To w ogóle pracuje w sensowny sposób czy ściągane kręci się wokół osi?

Marin a coś więcej o przynęcie z rogu .

W jakim rejonie Polski ? Autor , jakie lata powstania  ?

Wiem, ze moj przyjaciel nabyl ten "wobler" w Polsce. Sprzedajacy poinformowal go, ze "wobler" pochodzi od jego pradziadka. Ze wzgledu na charakterystyczny wyglad kotwic, przypuszczam ze zostal on wykonany w latach 1920-tych a moze nawet wczesniej.

• Like 1

Jeśli mam być szczery, to ten "wobler" z rogu wygląda mi bardziej na wytwór artystyczny, ozdobę, której ktoś dorobił mocowania kotwic i zaczep niż na przynętę.

To w ogóle pracuje w sensowny sposób czy ściągane kręci się wokół osi?

Michal, przypuszczam ze masz racje. Nigdy go nie testowalem i dlatego nie wiem, czy tym wogole da sie lowic. W srodku jest on pusty, lecz woda mogla by odplywac przez szczeliny skrzeli w srodkowej jego czesci. Wyglada bardzo fajnie i ciekawie i to mi w pelni wystarcza.

• Like 1