Skocz do zawartości

Łowcy wędkarskiej historii - śladami namacalnych dowodów

Matta

Rekomendowane odpowiedzi

Drogi jachu,odmienne zdanie to twoja sprawa,ale mylIsz czasy,bazarek,jak to piszesz to jeszcze nie istniał,a i Skra również . Napisałem bardzo jasno Sklep Wędkarsko- Myśliwski przy ul. Kruczej w Warszawie,myślę,że koledzy którzy znają temat potwierdzą moje słowa.Piszę te kilka zdań tak sobie bez żadnej złośliwości w stosunku do Ciebie. :) Życzę zdrówka,bo to najważniejsze,a meppsy,haki........ :)

Sklep na Kruczej odwiedzałem w czasach, kiedy tam królowały jeszcze bambusy i klejonki z czaplą. No i DDR-owskie Fivy z pełnego szkła. Schyłkowy Gomółka i dalej. To też bez złośliwości i z ciekawości zapytam - w którym roku/latach sprzedawano tam Meppsy (najtańsze) po 115 zł? Zdrówka.

Spółdzielnia Sprzęt Rybacki/POLSPING Warszawa, na jednym z wykrojników widać skrzydło obrotówki WAŻKA. Jak dobrze pamiętam Sum nie miał w swojej ofercie podobnej obrotówki.

Brawo Cezary. Trzecie zdjęcie i trzeci wykrojnik od lewej - bardzo charakterystyczna paletka Ważki.

• Like 3

Oczywiście, że te pochodzą z państwowych sklepów ze sprzętem wędkarskim. W 1976 pojawiły się najpierw ABU Cardinal 44 i 66 (tych było mniej), w dodatku z zapasową szpulą (te sprzedawane na Zachodzie jej nie miały, podobnie te w Pewexach), także Mitchelle 308 (być może też 300, ale tych nie pamiętam). (...).

Cardinal 44 - 1977 Peweks 29 $, Sklep 1950PLN:  Cardinal 66 2600 PLN w nieistniejącym sklepie na Głogowskiej. Mam oba w pełni sprawne do tej pory mimo intensywnego użytkowania do kupna do ok 2005. Tylko kogo to dziś interesuje :)

• Like 9

Kogo dzisiaj interesuje? Sławka, Roberta, pewnie Cezarego, mnie i jeszcze paru się znajdzie. Najlepsze towarzystwo z możliwych. :D  Mój 44 z Dąbrowskiego przy Nowym i na sto procent kupiony w 1976 roku. Pozdrawiam Marcinie.

PS: ale te PLN to chyba trochę później weszły do obiegu? ;)  

• Like 3

Też miałem taką Rapalę, niestety został w Sulejowskim na jakimś karczu. Bardzo łowny, jedyne co trzeba było zmienić, to zdjąć środkową kotwiczkę na wodach PZW.

Edytowane przez Alexspin

Koledzy czy ktoś wie coś o tych przynętach ,

na mniejszym jest napis FLOPY

attachicon.gif post-52593-0-21918600-1629297898_thumb.jpg

W tym miejscu może przyznam sobie złotą łopatę za odgrzebywanie starych postów, ale dopiero tydzień temu znalazłem informację na temat tego łamanego woblera, chociaż może kolega @mero przez tyle lat sam zdążył się dowiedzieć co to za wobler.

Jest to DDR-owski wobler Hugo Grossmanna:

post-52593-0-96993500-1629298616_thumb.jpgpost-52593-0-42099200-1629298624_thumb.jpg

Więcej informacji pod poniższym linkiem:

/https://fischundfang.de/ddr-wobbler-aus-boehlen/

• Like 9

• 2 tygodnie później...

No bo Rapala wypuściła Originale z gwiazdkami na 100 lecie: https://michaeljensens.com/angling/wp-content/uploads/2017/06/IMG_4619.jpg

To ja wiem, ale wydaje mi się, że jeszcze przed nimi Rapala wypuściła woblery z gwiazdkami (pewny na 100% nie jestem bo dawno temu widziałem ten wobler).