wojti80 Opublikowano 28 Listopada 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2021 Jachu te są polspingu na 100% Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jachu Opublikowano 28 Listopada 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2021 No muszą być jeśli są z 1972 roku. Identycznie wyglądające dewony produkował u nas ktoś wcześniej i musiał się przy tym nieźle nakombinować. Tak bywało w demoludach. Prywaciarz miał problemy ze wszystkim. Jestem przekonany, że ten od dewonów miał nawet problem z zakupem nierdzewnego drutu do nich. Jeszcze w latach 80-tych były tylko dwa sklepy w Poznaniu gdzie kupowało się Dental potrzebny do produkcji obrotówek i woblerów. Nie zawsze był i nie dało się kupić w większej ilości, większość wykupywali protetycy dentystyczni. Spółdzielniom i państwowym zakładom było łatwiej. Rozdzielniki na materiały praktycznie nie obejmowały prywatnych wytwórców. Wahadłówki, które później produkowała pod swoim szyldem Spółdzielnia z Krakowa, wcześniej produkował Kącki. Dzisiaj nawet trudno sobie wyobrazić jak musiał się nakombinować z zakupem takich strategicznych materiałów jak blacha miedziana lub mosiężna. Pierwsze kołowrotki Rex wytwarzał DDR-owski rzemieślnik Richard Rihley, później ich produkcję przejęła państwowa fabryka, jeszcze później przejęta przez Germinę, która praktycznie zmonopolizowała cały rynek sprzętu wędkarskiego w NRD. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Friko Opublikowano 28 Listopada 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2021 Złowił któryś z Was kiedyś coś na takiego Devona ? Chyba się nie przyjął jako przynęta bo chyba nigdy nie byłem świadkiem żeby ktoś tego używał... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jachu Opublikowano 28 Listopada 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2021 W Polsce nie były nigdy jakoś bardzo popularne. Na Zachodzie i w Ameryce Północnej - bardziej. Do łowienia w głębszych jeziorach i rzekach o szybszym prądzie. Chyba raz spotkałem kogoś łowiącego na Devona nad Dunajcem i jeden raz gościa spinningującego (takim najmniejszym, niebieskim ze zdęcia) w jeziorze za okoniem. Takiego jak te Wojti nigdy nie miałem. Ale w pierwszej połowie 70-tych lat miałem i łowiłem na złote maluszki o długości ca 2,5-3 cm, które pojawiły się w naszych sklepach, a pochodziły z Czechosłowacji. Wydaje mi się, że było o nich kiedyś w tym wątku. Coś tam nawet nimi połowiłem. Jakieś okonki, pstrągi i chyba klenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lepton Opublikowano 28 Listopada 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2021 Złowił któryś z Was kiedyś coś na takiego Devona ? Chyba się nie przyjął jako przynęta bo chyba nigdy nie byłem świadkiem żeby ktoś tego używał...Dewony, szczególnie te mosiężne były i są znakomitą przynętą na pstrąga. Poprad, Dunajec - głębokie wlewy, szybkie bystrza to ich żywioł. Są mało popularne z kilku powodów. Trzeba się ich "nauczyć". Trzeba je mieć (w sklepie się nie kupi), Trzeba zaakceptować duże straty. Jest to specyficzna przynęta, można by rzec - przynęta pasjonatów i koneserów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Friko Opublikowano 28 Listopada 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2021 No proszę, a ja myślałem że to boleniówki dzięki za info, ciekawe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BOB1 Opublikowano 29 Listopada 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2021 Fajnie rozwinął się temat więc pozwolę sobie wrzucić kilka sztuk z moich zbiorów. Dewony i przynęty dewono pochodne 17 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojti80 Opublikowano 29 Listopada 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2021 (edytowane) Wow. Piękne.Wieczorem wkleje swoje zbiory Edytowane 29 Listopada 2021 przez wojti80 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bogdan333 Opublikowano 29 Listopada 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2021 Znalezione w internecie. 6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BOB1 Opublikowano 29 Listopada 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2021 (edytowane) Jest multum tych wynalazków Edytowane 29 Listopada 2021 przez BOB 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
juras25 Opublikowano 5 Grudnia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2021 (edytowane) Może komuś przypasi do zbiorów.https://allegro.pl/oferta/nowy-kolowrotek-czapla-01-z-prl-11492643595 Edytowane 5 Grudnia 2021 przez Jurski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Apisfisha Opublikowano 6 Grudnia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2021 Dziwne i zarazem piękne, ludzka wyobraźnia i wędkarską fantazją no na to, to przecież musi brać. I jak tu nie kochać wędkarstwa. Ale wiara czyni cuda nieprawdaż. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
salmo Opublikowano 15 Grudnia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2021 Historia kiełbików twórczości Śp. Romualda Stanke w latach 80-90' z różnymi rodzajami sterów w przedziale od 4 do 12 cm. 9 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mekamil Opublikowano 15 Grudnia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2021 Mógłbyś pokazać tego z metalowym sterem w pełnej krasie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
salmo Opublikowano 16 Grudnia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2021 Mógłbyś pokazać tego z metalowym sterem w pełnej krasie?Kiełbik drugi od dołu w komplecie z pstrągiem i strzebelkami 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojti80 Opublikowano 16 Grudnia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2021 Ale ładne! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mekamil Opublikowano 16 Grudnia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2021 Tak, genialne, dzięki za pokazanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kokosz Opublikowano 16 Grudnia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2021 Z metalowym (miedzianym) sterem mam ... "morele", malowane na ciernika.Bobrów nie widziałem. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kardi85 Opublikowano 20 Grudnia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Grudnia 2021 Pierwszy raz trafiły mi się SUMEX`y z wybitym logo producenta: 7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
P.Rozbiecki Opublikowano 29 Grudnia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2021 Czy ma ktoś zdjęcia woblerów MAK? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
P.Rozbiecki Opublikowano 30 Grudnia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2021 Czy ma ktoś zdjęcia woblerów MAK? I informacje na ich temat. Nie mogę dokopać się do nich. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Juniorsky Opublikowano 31 Grudnia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Grudnia 2021 I informacje na ich temat. Nie mogę dokopać się do nich. Witam, Ten MAK ma dobrze ponad 20 lat. Wydaje mi się, że kupiłem go w sklepie wedkarskim REX w Gdyni. Wysłane z mojego SM-A528B przy użyciu Tapatalka 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
spinraf Opublikowano 2 Stycznia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2022 moja zdobycz Heintz Germina nie widziała wody ciekawe z którego roku ona jest 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BOB1 Opublikowano 2 Stycznia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2022 Po sposobie montowania pierwszej/przedniej kotwicy, obstawiam lata 90teWspaniała zdobycz , zestaw iście kolekcjonerski 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MieczysławS Opublikowano 6 Stycznia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2022 moja zdobycz Heintz Germina nie widziała wody ciekawe z którego roku ona jestWedług mnie, biorąc pod uwagę to, że jest zbrojona w w charakterystyczne kanciasto gięte kotwiczki produkcji NRD, mogła być wyprodukowana w latach 70-tych lub najpóźniej w 80-tych ub. wieku.Kotwiczki te były marnej jakości - łamały się co oznacza, że proces obróbki cieplnej był wykonany niewłaściwie.Sama blaszka natomiast to rewelacja, cienka blacha, pięknie posrebrzona półmatowa, i łowna. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi