Skocz do zawartości

Łowcy wędkarskiej historii - śladami namacalnych dowodów

Matta

Rekomendowane odpowiedzi

Parę lat temu zadałem pytanie na innym wątku, o producenta tych małych obrotówek o przemieszczonym w stosunku do osi błystki środku ciężkości obciążenia i asymetrycznym listku.

post-48042-0-82039900-1641931167_thumb.jpg

Dopiero niedawno udało mi się ustalić, że ich producentem była od dawna nieistniejąca niemiecka firma Espo Blitz.

O tej firmie niewiele można znaleźć w Internecie, interesujące natomiast jest to, że widoczna niżej obrotówka z logo tej firmy, ma również asymetryczny listek. 

• Like 2

Parę lat temu zadałem pytanie na innym wątku, o producenta tych małych obrotówek o przemieszczonym w stosunku do osi błystki środku ciężkości obciążenia i asymetrycznym listku.

attachicon.gif DSC00162.JPG

Dopiero niedawno udało mi się ustalić, że ich producentem była od dawna nieistniejąca niemiecka firma Espo Blitz.

O tej firmie niewiele można znaleźć w Internecie, interesujące natomiast jest to, że widoczna niżej obrotówka z logo tej firmy, ma również asymetryczny listek. 

Czy oprócz zmniejszenia skręcania linki coś to jeszcze daje (asymetria)?

Czy oprócz zmniejszenia skręcania linki coś to jeszcze daje (asymetria)?

Asymetria korpusu redukuje skręcanie żyłki i to jest jej jedyna i największa zaleta.

Natomiast asymetria listka obrotówki sprawia, że błyskawicznie on startuje, ale niestety obraca się zawsze w tę samą stronę, co jest niestety poważną wadą.

Asymetryczny listek jest znakomitym rozwiązaniem w błystkach z przednim obciążeniem, szczególnie w tzw. jigo-obrotówkach. Niestety w polskojęzycznej literaturze wędkarskiej o tego typu przynętach pewnie niczego nie znajdziecie.

• Like 1

attachicon.gif DSC00162.JPG

Ja chciałem tylko napisać, że bardzo lubię takie ciekawostki :)

Podobne podcięcie mają polspingu okonki

Myślę, że jeśli chodzi o kształt listka wzorowali się na obrotówce Mitchell Cuiller Pickwell.

Ta francuska konstrukcja nie miała mimośrodowego obciążenia pod listkiem, więc przy zastosowaniu asymetrycznego listka - mocno skręcała żyłkę.

Aby to przynajmniej częściowo ograniczyć zastosowano drugi listek  kręcący się w przeciwną stronę.

Mitchell Cuiller Pickwell..pdf

• Like 2

Pięć lat temu pokazałem fot. z obrotówkami Olympique.

Miałem je wówczas jedynie w kolorze srebrnym w rozmiarach 1, 2, 3 i 5.

Kiedyś, niedługo po tym wpisie, pomyślałem o tym, że jeszcze w czasach studenckich (druga połowa lat 70-tych), skutecznie łowiłem na tzw. (przeze mnie) nieloty, czyli obrotówki niemal całkowicie pozbawione obciążenia pod listkiem.

Miałem meppsowskie Winner’y i rublexowskie Ondexy, ale pomyślałem, że paletka Olympiqe nr 5 najlepiej do tego zadania pasuje. Paletka ta, o długości 37,5mm odpowiada wielkości meppsowskiego Cometa 3,5 – startuje natychmiast, obraca się przy bardzo wolnym prowadzeniu i stawia o wiele mniejszy opór niż Winner czy Ondex.

I jak to często bywa - zapomniałem o niej.

Była już połowa maja, a szczupaki, które jeszcze zostały w miejskim zalewie były już mocno skłute, nie reagowały ani na obrotówki, ani na woblery. Wtedy znalazłem ją w pudełku i wymęczyłem jednego króciaka (technikę łowienia nielotem opisałem już kiedyś w innym wątku).

Później jeszcze wielokrotnie obrybiłem ją na różnych wodach, na wspomnianym zalewie przy pomoście na trzech kolejnych wypadach łowiłem tego samego szczupaka z uszkodzoną płetwą ogonową.

Sprawdziłem później pozostałe, mniejsze egzemplarze 1, 2 i 3 – wszystkie chodziły znakomicie i łowiły znakomicie okonie, klenie, bolenie i szczupaki.

post-48042-0-87850500-1642679269_thumb.jpgpost-48042-0-45915300-1642679306_thumb.jpg

To spowodowało, że zacząłem szukać tych błystek.

Przez ostatnie kilka lat udało mi się jeszcze kupić te obrotówki w rozmiarach 4 i 6, także w kolorze złotym, co zwłaszcza ze względu na okonie mnie cieszy, ale niejako przy okazji udało mi się też poznać historię powstania tej obrotówki.

• Like 8

Sumy w stylu Heinz Blinker to chyba dość rzadki model? https://allegro.pl/oferta/blachy-na-suma-duzy-wobler-11720726237

Istotnie rzadkość. 

W swoim czasie (druga połowa lat 70-tych) czas studiów na PW, często odwiedzałem ten sklep, ale kopii Heintz'ów nigdy w sklepie nie spotkałem.

Mniejszy z nich z przodu uzbrojony jest w kotwiczkę Mustad Bent, kanciasto giętą i chromowaną. W tamtych czasach była to najtrwalsza i najostrzejsza kotwica tego producenta.

Tylna kotwica natomiast ma wszystkie haki powyginane w bok niczym w haczyku Mustad Kirby. Nie miała ona nazwy dodatkowej nazwy (ja bynajmniej o niej nie słyszałem) a jedynie nr katalogowy.

• Like 3

Obrotówki ABU w tym ABU Reflex, są dość dobrze znane polskim spinningistom, w szczególności tym nieco starszym.

Ale gdyby zapytać, jaka obrotówka była jej poprzednikiem, pewnie niewielu kolegów byłoby w stanie na to pytanie udzielić poprawnej odpowiedzi.

Odpowiedź na to pytanie, jest na załączonej fotografii.

post-48042-0-59261600-1642797718_thumb.jpg

Błystka nazywa się ABU Flax, mniejsza waży 5 a większa 12g i mimo, że mają pewnie sporo ponad 50 lat (nie wiem, od kiedy zaczęto produkować model Reflex), to nadal wyglądają bardzo dobrze.

Wymieniłem im kotwice, bo planowałem połowić, aby odreagować moje niepowodzenie sprzed ponad 45 laty, związane z połowem szczupaków na 12g Reflex’a, (ale o tym być może innym razem). Ostatecznie jednak zrezygnowałem z tego, nie chcąc narażać się, na ich urwanie, wszak kosztowały sporo kasy, i trudno znaleźć oferty ich sprzedaży.

Jeszcze niedawno, można było kupić te obrotówki w Rosji. Ale były one z nowego wypustu, specjalnie wykonane na rynek rosyjski. Dlaczego Rosjanie się na to zdecydowali, jest przecież na ich rynku ogromna masa obrotówek najróżniejszych firm? Mam na to swoją teorię, ale o tym być może innym razem.

• Like 7