MieczysławS Opublikowano 23 Stycznia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2022 Koledzy muszę sprostować i uzupełnić informację o obrotówce ABU Flax.Okazuje się, że nie była ona poprzedniczką ABU Reflex, ale raczej efemerydą, która pojawiła się i bardzo szybko została zdjęta z produkcji ABU.Reflex był produkowany od początku lat 40-tych, czyli tym samym od początków firmy. Był wielokrotnie modyfikowany, były produkowane wielkie egzemplarze tej przynęty na rynek USA i szwedzki, była i maleńka 2g, która wyprzedziła swoją epokę, bo w dobie multiplikatorów na rynku amerykańskim nie było, czym ją rzucać. więc zdjęto ją z produkcji. W najpopularniejszej wielkości 7 i 12g Reflex jest produkowany do dziś, większe 18 i 28g egzemplarze też jeszcze można znaleźć.Flax spinner natomiast był sprzedawany na rynkach USA i szwedzkim w latach 1959-1961, a w roku 1962 na obu tych rynkach zamiast Flax’a pojawiła się błystka Svangsta spinner, która była bardzo podobna do Flax’a, a nie miała tej charakterystycznej groszkowej na awersie i dołeczków na rewersie faktury. Myślę, że dzięki tej fakturze właśnie rozpraszającej światło, była tak łowną przynętą. Dlaczego więc tak szybko zaprzestano jej produkcji?Wcześniej podaną informację podałem na podstawie artykułu jakiegoś amerykańskiego znanego wędkarza, który opisywał swoje doświadczenia, gdy jeszcze, jako początkujący łowił na Flax i Reflex. O Flaxsie wyrażał się entuzjastycznie, a Reflexa uważał za raczej przeciętną obrotówkę.Artykuł ten został przedrukowany w którymś z rosyjskojęzycznych periodyków, czytałem pewnie z 10 lat temu, nie mogę go niestety odnaleźć.Nie dawało mi spokoju, dlaczego nigdy wcześniej nie słyszałem o tej obrotówce, dlatego postanowiłem trochę poszukać w Internecie.Udało mi się ustalić, że moje, Flaxy są z roku 1961, bo przed przezbrojeniem miały plastikowe czerwone koraliki pod i nad strzemiączkiem. Przezbrajając zamieniłem je na mosiężne kulki.Wszystkie obrotówki ABU do roku 1960 miały metalowe koraliki, a od 1961 plastikowe czerwone - taką informację jeszcze znalazłem. 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BOB1 Opublikowano 27 Stycznia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2022 (edytowane) Sumy w stylu Heinz Blinker to chyba dość rzadki model? https://allegro.pl/o...ler-11720726237Przyznać się! Kto kupił? (niestety nie ja) Cena końcowa całkiem zacna.Zajrzałem do posiadanego przeze mnie katalogu "Sum Warszawa".Na okładce, ołówkiem napisana jest data "1947" można więc przypuszczać, że pochodzi z tego roku. Ciekawostką jest to, że przy wielu pozycjach zapisane są ceny.Jest błystka Heinz jednak inna niż ta z aukcji. Jest również inna, ciekawa konstrukcja z podwiniętymi końcami Edytowane 27 Stycznia 2022 przez BOB Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cez@ry Opublikowano 27 Stycznia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2022 Gratuluję zwycięzcy, perełki warte swojej ceny Na dzień dzisiejszy najbardziej poszukiwane przynęty na rynku kolekcjonerskim!Śmiem twierdzić że błyski Hainza z wytwórni SUMA wybijane z mosiądzu produkowane były jeszcze przed wybuchem II WŚ co może potwierdzać ich brak w zachowanych powojennych katalogach lub cennikach. Mosiądz przed II WŚ był ogólno dostępnym materiałem z którego wykonywano wiele przepięknych przedmiotów dla wędkarzy m.in. przynęty lub kołowrotki. Wraz z wybuchem wojny i długo po wojnie mosiądz wykorzystywany był głównie celów militarnych, pozyskanie arkusza materiału graniczyło praktycznie z cudem. Potwierdza to m.in. ciekawy artykuł Andrzeja Radaszkiewicza w Wędkarzu Polskim o przynętach z wytwórni SUM wybijanych ze starych mennicznych matryc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gadget Opublikowano 28 Stycznia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2022 Całkiem niedawno firmę/markę SUM kupił mój kolega, dostał wszystko co było związane z tą marką. Wszystkie blachy, wykrojniki. Może jeszcze nie wie, że w jakimś kartonie ma ukryte Perełki. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BOB1 Opublikowano 28 Stycznia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2022 Dasz kontakt? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Greg1407 Opublikowano 28 Stycznia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2022 Mieczysławie napisz proszę coś o tej błystce ..im więcej tym lepiej..podobno były kiedyś nie do podrobienia i były bardzo skuteczne...kiedy były produkowane ,ile kosztowały w naszym kraju.. gdzie je można było zobaczyć lub kupić...??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojti80 Opublikowano 30 Stycznia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2022 ???? 6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cast64 Opublikowano 1 Lutego 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2022 To taki destruk produkcyjny,blacha typowo kolekcjonerska. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abudam Opublikowano 1 Lutego 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2022 (edytowane) Witam, jezeli juz o tym mowa, to moze i ja wrzuce kilka destruktow ABU Pozdrawiam serdecznieMartin Edytowane 1 Lutego 2022 przez abudam 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BOB1 Opublikowano 1 Lutego 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2022 Martin N. jak zwykle nie zawodzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojti80 Opublikowano 2 Lutego 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2022 (edytowane) Świetne blachy Martin!ja mam takie , nie destrukty Edytowane 2 Lutego 2022 przez wojti80 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mekamil Opublikowano 2 Lutego 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2022 Ej, a czemu ten wątek nagle wylądował w Cafe? Jest znacznie bardziej wędkarski od siedmiu stron pitu-pitu o nowej Stelli, a teraz wisi między serialami, budową domu, a płatnością za autostrady... 9 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wojtek Krasnopolski Opublikowano 2 Lutego 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2022 Przez przypadek tu zaglądnąłem i przegapił bym takie cukierki ! . Święta raja. Wątek powinien wylądować w jakim eksponowanym miejscu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Friko Opublikowano 2 Lutego 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2022 Mogę przenieść do działu "Spinning" jeśli uważacie że tak będzie lepiej, ja patrząc na aktywnosc użytkowników w różnych działach forum uważam że niekoniecznie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mekamil Opublikowano 2 Lutego 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2022 No patrząc po wątkach w Cafe to raczej same takie mało związane z wędkarstwem wprost, o ile w ogóle. A ten to jest kwintesencja wędkarstwa, bo przecież cały czas o sprzęcie wędkarskim Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BOB1 Opublikowano 2 Lutego 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2022 Chyba przyzwyczailiśmy się jak było w "ogólnym" i było dobrze 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kokosz Opublikowano 2 Lutego 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2022 Chyba przyzwyczailiśmy się jak było w "ogólnym" i było dobrze Miałem chwilę paniki, że zniknęło z "ogólnego". 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cez@ry Opublikowano 2 Lutego 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2022 Proponuję stworzenie (oczywiście w miarę możliwości) tematu/karty poświęconej historii, porozrzucane wątki historyczne można złączyć w spójną całość. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Friko Opublikowano 2 Lutego 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2022 przeniosłem do Spinningu. Nowych działów na forum na razie nie planujemy i tak jest ich juz bardzo duzo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SlawekNikt Opublikowano 4 Lutego 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2022 Kawałek, a dokładnie dwa polskiej historii wędkarstwa. 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wesol Opublikowano 4 Lutego 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2022 Ciekawe Podlodówka prosto z wytwórni w Garwolinie oraz komplet wahadeł mast. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abudam Opublikowano 5 Lutego 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2022 (edytowane) Z racji tego, że współpracowałem przy produkcji tych woblerów to... może coś Wam rozjaśnię. Firma nazywała się Aqual i założyli ją Leonar Ś. i Andrzej K. Początki firmy i pokazanych wyżej "glapek" (tak się nazywały te płaskie) to ręczne struganie z piany już rozprężonej. Była to druga połowa lat osiemdziesiątych. Potem zaczęli robić już próby z pianą w formach. Firma przeniosła się do Anina i doszło dwóch wspólników. Tam produkcja była już z form. Robione były "glapki", uklejki i "banany". Leon odszedł ze spółki i założył Aquariusa. Szczerze mówiąc nie wiem, czy zajmował się jeszcze woblerami bo głównie skupił się na zbrojeniu wędek. Aqual w Aninie przetrwał gdzieś do 94 roku. Wspólnicy Andrzeja K. zaczęli zajmować się inną działalnością. Andrzej przeniósł się na Pomorze, do niewielkiej miejscowości w dorzeczu Gwdy w której... po przeprowadzce z Warszawy mieszkałem. Tam zaczął uruchamiać produkcję z dwoma wspólnikami ze Szczecina. Coś nie zagrało i uruchamianie firmy ja przejąłem. Mieliśmy odkupione wzory Aquala i oczywiście formy. Dlatego woblery te sprzedawane były przez kilka lat jako Big Fish i pewnie Robinson dla którego też robiliśmy. Szczerze mówiąc nie wiem co się stało z formami Aquariusa, bo Big Fish działał gdzieś do 99 roku. Ja odszedłem nieco wcześniej, zostawiając im wszystkie wzory, których byłem autorem. Szczerze mówiąc nie mam pojęcia co się stało z formami Aquala. Bo swoje wzory Big Fisha widuję pod nazwami innych firm w oryginale i po pewnych kosmetycznych zmianach. Podobnie jak wzory innej firmy którą uruchamiałem po odejściu z Big Fisha. W każdym razie woblerki które pokazujecie to Aqual. Ich cechą charakterystyczną jest to, że końcówki drutu są wklejane. Wyraźnie widać wiercenie i zalanie drutu w żywicy.Te same woblery ale Big Fisha miały stelaż z drutu włożony w formę. Witam, opierajac sie na informacjach w powyzszym tekscie kolegi @thymalus, chcial bym Wam pokazac "kilka" pieknych polskich woblerow BIG FISH, ktore kiedys gdzies tam nabylem, a teraz przy robieniu porzadkow znowu odkrylem. Pozdrawiam serdecznieMartin PSDystrybutorem tych woblerow oraz innych polskich przynet ( takze woblerow SALMO ) na Niemcy w latach 1990-tych byla firma PROFI PROGRAMM K&J z Berlina. Edytowane 5 Lutego 2022 przez abudam 8 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BOB1 Opublikowano 5 Lutego 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2022 ... jak zwykle! Martin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Greg1407 Opublikowano 5 Lutego 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2022 Ale bomba..! piękna sprawa.. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cez@ry Opublikowano 5 Lutego 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2022 Martin poraz kolejny chapeau bas????????????Kolekcjonerstwo na światowym poziomie! 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi