Skocz do zawartości

Łowcy wędkarskiej historii - śladami namacalnych dowodów

Matta

Rekomendowane odpowiedzi

Dziś przyszedł czas na ABU Jungle, pierwsze błystki produkowane dla ABU Garcia w Japonii, na samym początku lat 80-tych.

Wykonanie perfekcyjne, korpus obrotówki przypomina ABU Flax spinneare, ale wykonany jest staranniej. I w odróżnieniu od korpusu Flax’a, nie pozwala na wymianę kotwiczki.

post-48042-0-04581400-1644510562_thumb.jpg

post-48042-0-68646000-1644510582_thumb.jpg

Skrzydełka miedziane polerowane na obie strony, srebrzone natomiast błyszczące, gładkie na awersie, a na rewersie wyglądają jakby były pokryte srebrem palonym. Na fot. tego nie widać ani zrobionej z użyciem lampy błyskowej, ani bez niej. Zgrabnie „opierzone” kotwiczki.

Błystki te nie zostały jeszcze przeze mnie wypróbowane, ale myślę, że będą i łowne i będą dobrze wirowały. Kształt paletki - bardzo podobny do francuskich Olympique.

Mam ich tylko kilka, więc podobnie jak Flax’y na razie podlegają ochronie przed urwaniem. Przecież Olympique, meppsów, rublexów, myranów mam całą masę, zatem łowić mam czym.

• Like 5

Raczej to polski wybór (bynajmniej nie olsztyńsko/gietrzwałdzki). Zdaje się, że były jeszcze garbatki tego producenta. W połowie lat 90-tych było tego sporo w sklepach. Muszę grzebnąć w swoich pudełkach.

Edytowane przez Mysha
  • Like 1

Łotewskie Salmo

Skoro jesteśmy przy Salmo, to ja dołożę Salary i będzie pełny salmo salar, czyli atlantycki łosoś szlachetny.

Kupiłem te ABU Salar’y może z 10 lat temu, na Vintage, oprócz tych na foto, mam jeszcze maleńkiego 4g, ale się gdzieś zapodział.

Firma ABU Record Lures zaczęła je produkować w 1945 roku. Pierwszy wypust miał wytłaczane łuski jedynie na 2/3 powierzchni wypukłej przynęty, 1/3 część od strony kotwicy, była gładka.

Błystki z drugiego wypustu, który wyszedł w roku 1955 i trwał do roku 1959, miały już łuskę na całej wypukłej powierzchni. Podobnie wyglądały błystki z trzeciego wypustu lata 1960-1980, gdy zakończyła się ich produkcja w Szwecji w zakładzie ABU Record Lures.

Te etapy produkcji, które tu nazwałem wypustami różniły się ponadto ilością produkowanych modeli, oraz ich kolorem.

Pierwszy wypust to tylko jedna wielkość 15g/55mm.

Drugi wypust to: 15g/55mm i 20g/62mm

Trzeci wypust to:

• 4g/35mm w latach 1968-78,
  • 7g/43mm w latach 1962-?? - nawet eksperci nie wiedzą, kiedy zakończono produkcję tego modelu.
  • 15g/55mm i 20g/62mmw latach 1960-?? - nawet eksperci nie wiedzą, kiedy zakończono produkcję tych najpopularniejszych modeli myślę, że te dwa modele były produkowane do końca 1980r.
  • 40g/90mm w latach 1969-79.

Na początku 1981r większą część produkcji ABU przeniósł do wschodniej Azji, w tym całość produkcji zakładu ABU Record Lures.

Fanów/kolekcjonerów przynęt ABU Record Lures, których tu nazwałem ekspertami, azjatycka produkcja zupełnie nie interesuje.

post-48042-0-01123900-1644595123_thumb.jpgpost-48042-0-70690200-1644595193_thumb.jpg

Jakiż to byłby szpan, pokazać moim kolegom - fanom sprzętu ABU te wahadełka, w latach 1975-80 w okresie moich studiów w Warszawie.

A dziś? No cóż, choć błystki ABU Salar zawsze miały bardzo dobrą opinię, jeśli chodzi o łowność, (co można wyczytać na różnych kolekcjonerskich forach), to ja swoich jak do tej pory nie wrzuciłem jeszcze do wody, z wyjątkiem najmniejszego modelu, na który siadło kilka okoni na pewnym wyrobisku po żwirowym, prawie pozbawionym zaczepów.

• Like 3

Raczej nie w ten sposób Kamilu. Ale już: vintage abu lures, już tak. Przecież jako miłośnik starych Ambasadorów znasz takie strony. Przykładowo to: https://vintagefishingtackle-uk.com/abu-lures

Można tak, ale robię tak tylko w ostateczności, gdyż są tam wysokie ceny.

Najpierw szukam na ebay, jeśli na całym świecie nie ma nikogo, kto by sprzedawał poszukiwany przeze mnie przedmiot, to szukam na Vintage.

W krajach skandynawskich jest jeszcze dużo ofert sprzedaży wszelkiej maści wyrobów ABU, ale niestety najczęściej na ich lokalnych portalach.

Raczej nie w ten sposób Kamilu. Ale już: vintage abu lures, już tak. Przecież jako miłośnik starych Ambasadorów znasz takie strony. Przykładowo to: https://vintagefishingtackle-uk.com/abu-lures

Dzięki, absolutnie nie znałem tej strony. Kiedyś obserwowałem inną, też taką prywatną, ale niewiele ciekawych rzeczy się tam pojawiało, a jak już to w realnych, a nie okazyjnych cenach i w końcu wyrzuciłem z zakładek. Jednak jestem zwolennikiem licytacji to zawsze można jakieś perełki taniej zdobyć ;)

Z wahadłówek ABU najwięcej łowiłem, i nadal łowię Atomami 12g/52mm i 20g/60mm. Mam ich jeszcze kilka sztuk.

Najczęściej zaczynałem łowienie tą większą 20g/60mm, bo wydawała się jakaś bardziej odpowiednia do łowienia szczupaków. Jednak często znacznie efektywniejsza, była ta 12g. Ulubione kolory, to BGL, S i S/K. Z oryginałów Made in Sweden, uchowała się tylko 12g w ulubionym kolorze BGL.

post-48042-0-15892700-1644611498_thumb.jpgpost-48042-0-89659400-1644611572_thumb.jpg

Z produkowanych przez zakład ABU Record Lures kolor S – to była błystka rzeczywiście srebrzona. Dzisiaj S oznacza się wahadełka chromowane. Chociaż ta produkowana w Szwecji 12g w kolorze BGL, też na rewersie jest chromowana i szczupakom to nie przeszkadza, że nie jest srebrzona.

Zastanawia mnie tylko, dlaczego błystki o nominalnej masie 12g ważą rzeczywiście ok. 12-12,5g w zależności od uzbrojenia, a te o nominalnej masie 20g ważą 16-16,6g. Nie przyszło mi nigdy do głowy, gdy jeszcze miałem szwedzkie oryginały 20g, aby sprawdzić czy też tyle ważyły, czy te współczesne, są wykonywane z cieńszej blachy?

Ta mniejsza ich masa mnie nie przeszkadza, wręcz przeciwnie, bo łowię głównie na płytkich łowiskach, ale ci koledzy, którzy łowią na rozległych, głębokich wodach mogą być tym faktem rozczarowani.

To tyle moich doświadczeń z przynętami ABU.

• Like 2

Witam,

opierajac sie na informacjach w powyzszym tekscie kolegi @thymalus, chcial bym Wam pokazac "kilka" pieknych polskich woblerow BIG FISH, ktore kiedys gdzies tam nabylem, a teraz przy robieniu porzadkow znowu odkrylem.

attachicon.gif IMG_1342 (2).jpgattachicon.gif IMG_1347.jpgattachicon.gif IMG_1348.jpgattachicon.gif IMG_1344.jpgattachicon.gif IMG_1345.jpgattachicon.gif IMG_1349.jpgattachicon.gif IMG_1350.jpgattachicon.gif IMG_1351.jpgattachicon.gif IMG_1352.jpgattachicon.gif IMG_1353.jpgattachicon.gif IMG_1354.jpg

Pozdrawiam serdecznie

Martin

PS

Dystrybutorem tych woblerow oraz innych polskich przynet ( takze woblerow SALMO ) na Niemcy w latach 1990-tych byla firma PROFI PROGRAMM K&J z Berlina.

Trochę to potrwało ale  w końcu udało mi się odnaleźć B)

Fajnym  uzupełnieniem tematu jest  skan ulotki/ mini katalogu oferty handlowej firmy BIG FISH z 2000 roku pochodzącej ze zbiorów  ś.p. Jana Marka Kochańskiego.

post-63946-0-62706100-1644993090_thumb.jpg

post-63946-0-64105600-1644993101_thumb.jpg

Edytowane przez Cez@ry
  • Like 4

Pięć lat temu pokazałem fot. z obrotówkami Olympique.

attachicon.gif DSC00190.JPGattachicon.gif DSC00187.JPG

To spowodowało, że zacząłem szukać tych błystek.

Przez ostatnie kilka lat udało mi się jeszcze kupić te obrotówki w rozmiarach 4 i 6, także w kolorze złotym, co zwłaszcza ze względu na okonie mnie cieszy, ale niejako przy okazji udało mi się też poznać historię powstania tej obrotówki.

Czy to to samo ?

f54f74b22c0ba2e4med.jpg

Patrząc po wykonaniu Twoich błystek MIeczysławie ta to piekna podróbka z za wschodniej granicy :D

• Like 2