Skocz do zawartości

Łowcy wędkarskiej historii - śladami namacalnych dowodów

Matta

Rekomendowane odpowiedzi

Kurde tak siedzę i myśle, pozycja 18 na rysunku to „one way clutch ass’y” zobacz czy możesz przełożyć na drugą stronę i wtedy chyba zwyczajnie można obrócić kołowrotek. No bo gdyby nie było tego sprzęgła jednokierunkowego/ łożyska oporowego no to można by go było używać zamiennie na jedna i drugą stronę. Nie rozbierałem nigdy takiego kołowrotka ale według mnie tak to powinno zadziałać. Co myślicie?

dostałem schemat od Irka Kasi

załączam

ale nie wiem, jak się do tego zabrać

A możesz zrobić zbliżenie tam gdzie na diagramie jest pozycja 18?

Edytowane przez Darek_W
  • Like 1

A mi się wydaje że trzeba szpulę (nr. 19) jedynie obrócić. Prawdę mówiąc "wielkie nic" widać na tych fotkach wiec co można doradzić.

Albo rysunek będzie wyraźniej pokazany albo możemy sobie zgadywać. Opis każdej części wyraźny i rysunek budowy młynka.

To co piszesz Darek z tym łożyskiem jednokierunkowym (nr. 18) też może zadziałać. Obrócić o 180 st i sprawdzić w którą stronę blokuje. To jest jedynie obudowa łożyska (nr. 20) i jeżeli ma wewnątrz wyfrezowane gniazda kierunkowe to może to być właśnie dynamo (jak w rowerze). :D ;)

Jak rozebrać ten młynek żeby się do tej części dostać to nie wiem bo na tej fotce rysunku niewiele widać.

Podejrzewam, a w zasadzie domyślam się że wszystko trzeba rozbierać od numerów części 1-20 aby dostać się do tego o czym piszemy. Czyli pokrętło hamulca, śrubki lewej obudowy, itd, itp.

_______

Edytowane przez trout master
  • Like 1

A mi się wydaje że trzeba szpulę (nr. 19) jedynie obrócić. Prawdę mówiąc "wielkie nic" widać na tych fotkach wiec co można doradzić.

Albo rysunek będzie wyraźniej pokazany albo możemy sobie zgadywać. Opis każdej części wyraźny i rysunek budowy młynka.

To co piszesz Darek z tym łożyskiem jednokierunkowym (nr. 18) też może zadziałać. Obrócić o 180 st i sprawdzić w którą stronę blokuje. To jest jedynie obudowa łożyska (nr. 20) i jeżeli ma wewnątrz wyfrezowane gniazda kierunkowe to może to być właśnie dynamo (jak w rowerze). :D ;)

Jak rozebrać ten młynek żeby się do tej części dostać to nie wiem bo na tej fotce rysunku niewiele widać.

Podejrzewam, a w zasadzie domyślam się że wszystko trzeba rozbierać od numerów części 1-20 aby dostać się do tego o czym piszemy. Czyli pokrętło hamulca, śrubki lewej obudowy, itd, itp.

_______

dowiedziałem się, że prawie cały młynek trzeba rozebrać; wysłałem do Kumpla, przekładał kiedyś w podobnym i przełoży mi

trzeba bardzo uważać na śruby i uszczelniacz hamulca - podobno

• Like 1

• 4 tygodnie później...

dowiedziałem się, że prawie cały młynek trzeba rozebrać; wysłałem do Kumpla, przekładał kiedyś w podobnym i przełoży mi

Jestem bardzo ciekaw efektu.Daj cynk Konstanty co i jak.

Na e bay kilka podobnych i każdy opisany jako lewo lub praworęczny w sposób sugerujący iż można to samemu zmienić.

Pewne typy kołowrotków( odmiany Perfect Hardy) bywają tylko na jedną z rąk. Tu trzeba bardzo uważać przy zakupie, podobnie jak w multiplikatorach. Jednak w multiku od razu wszystko widać na fotografii, a w muchowym to nie jest oczywiste i tylko położenie pierścienia wylotowego linki muchowej w stosunku do korbki potrafi detektywowi muchowemu kapnąć co z kierunkiem hamowania.

Edytowane przez Paweł Bugajski

Rozwiązanie we wszystkich LOOPach jest podobne. W większości modeli zachodzi potrzeba przekręcenia oporówki o 180 stopni. W Classsic nie. Tu przekręca się jedynie oś kołowrotka (korbka wędruje z prawej na lewą stronę kołowrotka), natomiast oporówka i tarcze hamulca pozostają w pierwotnym położeniu.

Tu widać, w których kołowrotkach przekręca się oporówkę. Edytowane przez jachu
  • Like 1

Jestem bardzo ciekaw efektu.Daj cynk Konstanty co i jak.

Na e bay kilka podobnych i każdy opisany jako lewo lub praworęczny w sposób sugerujący iż można to samemu zmienić.

Pewne typy kołowrotków( odmiany Perfect Hardy) bywają tylko na jedną z rąk. Tu trzeba bardzo uważać przy zakupie, podobnie jak w multiplikatorach. Jednak w multiku od razu wszystko widać na fotografii, a w muchowym to nie jest oczywiste i tylko położenie pierścienia wylotowego linki muchowej w stosunku do korbki potrafi detektywowi muchowemu kapnąć co z kierunkiem hamowania.

tak jak pisałem: dałem Kumplowi do przełożenia

trzeci raz to robił na tym modelu - miał doświadczenie

przełożył i jest ok

trzeba - z tego co mówił - zdjąć oba poliki i przełożyć bebechy w hamulcu

jest inżynierem - ogarnął temat wzorowo

podziękowanie dostał, i nawet nie potłukło się w podróży kurierem ;-)

• 3 tygodnie później...
  • 3 miesiące temu...
  • 2 tygodnie później...

Niedawno szukając w czeluściach internetu informacji na temat ostatnio kupionej przeze mnie przynęty, trafiłem na informację dotyczące zupełnie innej blaszki, którą kupiłem na początku tego roku.

I według katalogu z 1936 roku jest to DAM Leuchtfish numer 5585.

post-52593-0-88251600-1698748615_thumb.jpgpost-52593-0-81693500-1698748620_thumb.jpgpost-52593-0-73180200-1698748627_thumb.jpgpost-52593-0-63311300-1698748635_thumb.jpgpost-52593-0-43627200-1698748642_thumb.jpg

Poniższe dwa zdjęcia pochodzą ze strony https://fischundfang.de/dam-leuchtfisch/, na której można też poczytać na temat niebezpieczeństw związanych z przynętami malowanymi farbami luminescencyjnymi stosowanymi do 1960 roku ☢️.

post-52593-0-88308300-1698749970_thumb.jpgpost-52593-0-97180100-1698749976_thumb.jpg

• Like 4

• 1 miesiąc temu...