Dokuś Opublikowano 2 Stycznia 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2024 Wybaczcie "ekspresję" komentatora... https://www.tiktok.com/@muflon_wladca_sanu/video/7319505688819010848?_r=1&_t=8ihWNZ9RYZ7 https://www.tiktok.com/@muflon_wladca_sanu/video/7319517793374784801?_r=1&_t=8ihWqyiqJsW Musiałem się z Wami podzielić tymi filmikami... 8 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dokuś Opublikowano 15 Stycznia 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2024 Takie cudo w necie znalazłem… Czy to możliwe, że z tego 1880 roku? Precyzyjnie wykonany krętlik…. A kotwiczka? Wygląda, jak obecnie produkowane… Co sądzicie? 7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Delbanka Opublikowano 15 Stycznia 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2024 (edytowane) ... Edytowane 15 Stycznia 2024 przez Delbanka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BOB1 Opublikowano 15 Stycznia 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2024 (edytowane) Mam systemik do zbrojenia martwej rybki Hause of Hardy lat 20tych XXw . Precyzja wykonania i jakość materiałów kładą na łopatki wyroby współczesne. Kotwiczki również wyglądają bardzo młodo.Piękny nabytek Edytowane 15 Stycznia 2024 przez BOB 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abudam Opublikowano 15 Stycznia 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2024 (edytowane) Witam, ten chrabaszcz (May Bug) Wieska to nie angielski produkt, tylko stary wyrob amerykanskiej firmy Pflueger i byl naprawde od 1880 do 1916 roku produkowany https://finandflame.com/pflueger-may-bug-lure/ Wiesiek, pozdrawiam Ciebie bardzo serdecznie i gratuluje Tobie tej przynetyMartin Edytowane 15 Stycznia 2024 przez abudam 7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abudam Opublikowano 18 Stycznia 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2024 (edytowane) Witam, jezeli rozchodzi sie o przynety z drugiej polowy XIX-wieku, to pozwole pokazac Wam wykonana wtedy w Szwecji interesujaca wahadlowke, u ktorej zachowala sie jeszcze nawet oryginalna szmatka, jako element wabiacy rybe Podobna w ksztalcie i technice wykonania wahadlowke wykonala w 1920-tych latach niemiecka firma DAM. Owa bardzo unikatowa juz wahadlowka znana jest pod nazwa "von-dem-Borne-Blinker", wedlog znanego fachowca oraz autora literatury wedkarskiej Max von dem Borne https://pl.wikipedia.org/wiki/Max_von_dem_Borne Pozdrawiam serdecznieMartin Edytowane 18 Stycznia 2024 przez abudam 9 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wesol Opublikowano 20 Stycznia 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2024 Piękne sztuki tu pokazujecie Panowie???? Ja ostatnio na rybach złowiłem taka sztukę???? z czapla???? 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abudam Opublikowano 20 Stycznia 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2024 (edytowane) Witam, dla zainteresowanych francuskimi przynetami, chcial bym pokazac ponizej kilka starszych obrotowek firmy RUBLEX itp. Ich sliczne opakowania sa godne jeszcze i dzisiaj szczegolnej uwadze: Pozniej pakowane byly one juz w mniej kunsztownych opakowaniach: Pozdrawiam serdecznieMartin Edytowane 20 Stycznia 2024 przez abudam 19 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kardi85 Opublikowano 30 Stycznia 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2024 Wygląda jak błystka numer 376: 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wojtek Krasnopolski Opublikowano 30 Stycznia 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2024 To " blasiurstwo " musi pracować jak devon. Może ktoś z Was zaprezentuje devony z kolekcji ? Zawsze mnie ciekawiły, a myślę, że są zapomnianą skuteczną przynętą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
trout master Opublikowano 30 Stycznia 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2024 A takie „agrafki” z krętlikiem do czego? Jako stalka? Dwa rozmiary długości. No i to cudo z ołowiu. Agrafka na końcu, zadziory na ołowianym korpusie, asymetryczne dociążenie przy tej płetewce plastikowej. To jakaś dozbrojka do martwej rybki? Nie wiem czy to oryginał czy coś robionego ręcznie ale wyglada jak ze sklepu. ______________ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mikrobajt Opublikowano 30 Stycznia 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2024 Dawno wycofane łowienie na martwą rybkę . Przewlekałeś ten systemik przez rybkę a kotwica wychodziła przy ogonie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abudam Opublikowano 30 Stycznia 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2024 (edytowane) Wygląda jak błystka numer 376: 376 a.jpg 376 b.jpg Witam, w moich zbiorach posiadam dwie podobne bystki.Owe stare szwedzkie przynety zostaly wykonane przez Edvarda Leidesdorffa w Sztokholmie oraz przez Paula Berghausa w Göteborg Srebrna (nie polerowana) blystka Leidesdorffa zostala uzbrojona w rzadko juz dzisiaj spotykany model kotwiczek, ktore zostaly takze uzywane w przynetach Water Witch angielskiej firmy Allcock z 1910 roku Tymi samymi kotwiczkami zostaly zbrojone takze ponizsze woblery, pochodzace z poczatku XX wieku W powyzszym katalogu warszawskiej firmy SUM przedstawiona jest takze ciekawa blystka lyzkowa numer 600/601. Podobne przedwojenne niemieckie blystki produkowane przez Ernsta Witta z Güstrow przedstawiam jako ciekawostke ponizej Dziekujac za uwage pozdrawiam serdecznieMartin Edytowane 30 Stycznia 2024 przez abudam 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mero Opublikowano 12 Marca 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2024 Jednak Polak kiedyś potrafiłTakie cudo nabyłem 6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kokosz Opublikowano 12 Marca 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2024 Jednak Polak kiedyś potrafiłTakie cudo nabyłem IMG_20240310_065532459.jpg IMG_20240310_065521433~2.jpg Skojarzył się mi z van staal-em. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cez@ry Opublikowano 12 Marca 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2024 Van Dęblin ???? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mekamil Opublikowano 13 Marca 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2024 Faktycznie cudo! Wygląda bardziej jak aktualna produkcja stylizowana na vintage Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
P.Rozbiecki Opublikowano 13 Marca 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2024 Jednak Polak kiedyś potrafiłTakie cudo nabyłem IMG_20240310_065532459.jpg IMG_20240310_065521433~2.jpgCzy ma Kolega jakieś dodatkowe informacje nt tego kołowrotka? Manufaktura, rocznik?Jak z pracą? ???? Rolka o dużej średnicy. Ciekawa. W starych kołowrotkach widywałem (tylko) o małej. Muszę uważnej się przyjrzeć zabytkom. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cez@ry Opublikowano 13 Marca 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2024 Jednak Polak kiedyś potrafiłTakie cudo nabyłem IMG_20240310_065532459.jpg IMG_20240310_065521433~2.jpgKołowrotek był wykonany w Wojskowych Zakładach Lotniczych w Dęblinie najprawdopodobniej w 50 latachubiegłego wieku.Korpus kołowrotka i szpulę wykonano z wysokiej klasy stopu aluminium lotniczego. Przekładnia ze stopów brązu/mosiądzu.Kołowrotek jest na dwóch łożyskach kulkowych idealnie wyważony i spasowany z zegarmistrzowską precyzją. http://starekolowrotki.pl/articles.php?article_id=158 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cez@ry Opublikowano 13 Marca 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2024 Współcześnie kołowrotki wykonane w Wojskowych Zakładach Lotniczych w Dęblinie są prawdziwa gratką dla kolekcjonerów. Osobiście wiem o pięciu zachowanych egzemplarzach w wolnej chwili postaram się poszukać ich zdjęcia. Wizualnie każdy kołowrotek jest inny jednak wszystkie egzemplarze posiadają podobieństwa konstrukcyjne dla Dęblińskich zakładów. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cez@ry Opublikowano 13 Marca 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2024 7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andru77 Opublikowano 20 Marca 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2024 Drobnica ze zwierzynieckiego targu. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skrzyp Opublikowano 21 Marca 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2024 W jednym ze sklepów wędkarskich w łódzkim. Jeśli ktoś widzi coś cennego to krzyczcie, dla mnie złom PRL (sam miałem ze 3 kg takich gnomów, alg i cefali). 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
star Opublikowano 2 Maja 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Maja 2024 Kołowrotki z moich zbiorów. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
star Opublikowano 2 Maja 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Maja 2024 Ostatnio trafiłem na taki zestaw. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi