Skocz do zawartości

Łowcy wędkarskiej historii - śladami namacalnych dowodów

Matta

Rekomendowane odpowiedzi

Znalezione w garażu po zmarłym lata temu wędkarzu.

Po lekturze tego tematu wnioskuje, że pierwsza z prawej blaszka, to też Stamar. W ogóle, to mniej więcej w jakich latach istniała ta firma ?

Alga w wykonaniu z czerwonyn oczkiem ile może mieć lat ?

Ile ma centymetrów długości? Zmiana rozmiarów Alg o jedno oczko, miała miejsce z pół wieku temu.

Moi zdaniem ta błystka została wyprodukowana przed początkiem lat 80 - tych ubiegłego wieku. Późniejsze jedynki miały po 5 cm długości. Kiedyś próbowałem dowiedzieć się na forum, kiedy została zmienione numeracja tych błystek. To znaczy, kiedy "stara" jedynka została "nową" zerówką. Ale, niestety, nikt nie odpowiedział. 

• Like 1

Moi zdaniem ta błystka została wyprodukowana przed początkiem lat 80 - tych ubiegłego wieku. Późniejsze jedynki miały po 5 cm długości. Kiedyś próbowałem dowiedzieć się na forum, kiedy została zmienione numeracja tych błystek. To znaczy, kiedy "stara" jedynka została "nową" zerówką. Ale, niestety, nikt nie odpowiedział. 

Alga z czerwonym oczkiem, to końcówka lat 80-tych. Od dzisiejszej "0" różni się tylko wagą (cieńsza blacha, rozmiar i tłoczenie identyczne). Aktualna ma inne logo (czapla).

• Like 1

A przed Germiną była FIVA, o ile dobrze pamiętam. W czasach kiedy byłem jeszcze piękny i młody miałem od nich mój pierwszy spinning - Kongo 2,10 m (2,13?).

Ta "Fiva" była zdaje się pisana przez "w", czyli "Fiwa". Miałem kiedyś taki zielony Nil - 180 cm, do 15-20 g. Sparowałem go najpierw z czeskim Reexem (też zielonym), a potem (kiedy przekładnia się zużyła), z krzyżacką "forelką". Całkiem udany zestaw (na owe, peerelowskie realia).

• Like 1

Ta "Fiva" była zdaje się pisana przez "w", czyli "Fiwa". Miałem kiedyś taki zielony Nil - 180 cm, do 15-20 g. Sparowałem go najpierw z czeskim Reexem (też zielonym), a potem (kiedy przekładnia się zużyła), z krzyżacką "forelką". Całkiem udany zestaw (na owe, peerelowskie realia).

Tak, to była FIWA, dziękuję Panowie, odmłodziliście mnie o pół wieku...

• Like 2