Wojtek Krasnopolski Opublikowano 30 Marca Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Marca Takie cudo kupiłem dzisiaj na giełdzie staroci. Długość 12 cm, ciężkie. Nie wiem czy to tzw. szarpak czy miało jakieś zastosowanie połowowe. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lepton Opublikowano 30 Marca Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Marca Takie cudo kupiłem dzisiaj na giełdzie staroci. Długość 12 cm, ciężkie. Nie wiem czy to tzw. szarpak czy miało jakieś zastosowanie połowowe.Wojtku trafnie określiłeś przeznaczenie tego "czegoś". To szarpak z rejonu środkowej Raby. Miejscowi mordowali tym głównie świnki (nie tylko w okresie ciągu tarłowego). Proceder zwali łowieniem na "harat". W innych rejonach np na Podhalu używano w tym czasie kotwic. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Konstanty Opublikowano 31 Marca Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Marca Wojtku trafnie określiłeś przeznaczenie tego "czegoś". To szarpak z rejonu środkowej Raby. Miejscowi mordowali tym głównie świnki (nie tylko w okresie ciągu tarłowego). Proceder zwali łowieniem na "harat". W innych rejonach np na Podhalu używano w tym czasie kotwic.sieje spod lodu na jeziorach takim czymś łowilina północnym-wschodziedawne czasy 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mekamil Opublikowano 25 Maja Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Maja Prawie 40 tysięcy dolarów (!!!) za jednego woblera https://auctions.morphyauctions.com/RARE_BROWN_SPOTTED_WILCOX_WIGGLER_IN_THE_BOX-LOT626328.aspx Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Banjo Opublikowano 25 Maja Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Maja Prawie 40 tysięcy dolarów (!!!) za jednego woblera https://auctions.morphyauctions.com/RARE_BROWN_SPOTTED_WILCOX_WIGGLER_IN_THE_BOX-LOT626328.aspx Teraz wiesz Kamilu dlaczego kolekcjonujemy woblery . 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mekamil Opublikowano 26 Maja Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Maja Pozostanę jednak przy multikach 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
star Opublikowano 29 Maja Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Maja Z ciekawości zapytam. Ile może być warty najdroższy wobler polskiej produkcji? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mekamil Opublikowano 30 Maja Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Maja Weź pod uwagę, że tamten Wiggler to pewnie jakaś pierwsza dekada XX wieku, ma na pewno ponad 100 lat. U nas najbardziej cenione są chyba Morele, Sidory, LD i stare Salmo, ale gdzie im tam do tego wieku, więc i ceny nie są kosmiczne. Poza tym u nas kolekcjonowanie, czy woblerów czy kołowrotków to tylko hobby, a w krajach takich jak USA, Japonia, czy Anglia to jest prężny biznes. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abudam Opublikowano 21 Lipca Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Lipca (edytowane) Witam, pomysl przynety w ksztalcie syreny powstal juz dawno temu: Syrenkami produkowanymi w USA na poczatku lat 1950-tych interesuja sie juz kolekcjonerzy: Podobne przynety powstawaly takze we Francji, moze troche na wzor starych amerykanskich: Dzisiejsze syrenki tworzone sa z gumy: Pozdrawiam serdecznieMartin Edytowane 21 Lipca przez abudam 8 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mekamil Opublikowano 21 Lipca Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Lipca Gdyby ktoś chciał do kolekcji to na allegro jest jedna dostępna: https://allegrolokalnie.pl/oferta/wobler-powierzchniowy-10cm-15g?rep=1083306340 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mekamil Opublikowano 10 Sierpnia Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Sierpnia Bardzo ciekawa obrotówka - kotwiczka nie jest zamocowana bezpośrednio do osi, a do korpusu, a korpus to solidna sprężyna. W momencie złapania zaczepu znacznie ułatwia odstrzelenie przynęty. Można też przypuszczać, że utrudnia to rybie zrobienie dźwigni i wypięcie się. Mega pomysłowy patent 10 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kardi85 Opublikowano 15 Sierpnia Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Sierpnia Gopło wybite na niewyprofilowanych Algach. Paletka Radar z wybitą łuską, może za mało jeszcze widziałem i było to regułą, a nie wyjątkiem. Czy to jeszcze Alga, a może jest już Gnom. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jachu Opublikowano 16 Sierpnia Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Sierpnia Numizmatyczne destrukty bywają bardzo poszukiwane, z tego powodu drogie. Ciekawe jak to jest w przypadku takich Alg? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andru77 Opublikowano 28 Sierpnia Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Sierpnia No nie mogłem się oprzeć ???? 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andru77 Opublikowano 19 Września Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Września "Kołowrotek Uniwersalny" wykonany w domowym zaciszu przez Tadeusza Kubuja. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MieczysławS Opublikowano 21 Września Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Września Bardzo ciekawa obrotówka - kotwiczka nie jest zamocowana bezpośrednio do osi, a do korpusu, a korpus to solidna sprężyna. W momencie złapania zaczepu znacznie ułatwia odstrzelenie przynęty. Można też przypuszczać, że utrudnia to rybie zrobienie dźwigni i wypięcie się. Mega pomysłowy patent Dużo lepiej znane, perfekcyjnie wykonane francuskie Pulsion Spinner działają na podobnej zasadzie, tylko sprężyna jest niewidoczna, umieszczona wewnątrz korpusu.Mam ich jeszcze kilka, ale na nie nie łowię - a nóż patent nie zadziała i błystka zostanie w wodzie. Do łowienia mam mnóstwo innych obrotówek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mekamil Opublikowano 21 Września Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Września W wolnej chwili wrzuć zdjęcie, po nazwie google nic nie może znaleźć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tiur Opublikowano 21 Września Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Września No nie mogłem się oprzeć ????Tych blues foxów na korpusach rapali miałem kilkadziesiąt sztuk. Nie wydaję mi się żeby to był temat kolekcjonerski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andru77 Opublikowano 1 Października Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Października Popularny czy z tych nie do kupienia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mekamil Opublikowano 1 Października Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Października Popularny, ale w tej generacji ceny coraz bardziej rosną zwłaszcza w takim stanie. Pod względem technicznym jedyna przewaga nad następną generacją to to, że później w tym rozmiarze nie było już terkotki. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BOB1 Opublikowano 5 Października Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Października Niby tylko DAM a jednak dobry egzemplarz 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
trout master Opublikowano 5 Października Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Października Więcej kotwic niż „mięsa”. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BOB1 Opublikowano 5 Października Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Października Coś w tym musi być. Właściwie identyczną konstrukcję ma teki devon, który niedawno przywiozłem z Vilhelminy w Szwecji (tam jest/był wytwarzany) 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi