Skocz do zawartości

Łowcy wędkarskiej historii - śladami namacalnych dowodów

Matta

Rekomendowane odpowiedzi

Z uwagi zę dopiero zaczynam przygodę z woblerami morel team, pewną zagadką pozostają dla mnie woblery 9 cm z napisem. Moze ktos orientuje sie czyje to dzieło :-? I z jakich lat mogą pochodzić?

To są jedne z pierwszych komercyjnie sprzedawanych woblerów pod szyldem Morel Team. Miały one reklamować stronę internetową związaną z przedsięwzięciem Morel Team.

• Like 1

• 3 tygodnie później...

Taka ciekawostka i zagadka ... możne pomożecie ją rozwiązać. Ktoś spotkał się już z takim wynalazkiem?. Wykonane z tekstolitu, drewna, aluminium i stali. Pięknie pracuje a włączana terkotka ma sympatyczny dźwięk. Ergonomicznie zaprojektowane z wycięciem na palec (sam się tam układa  ;) ) Jescze nie zaglądałem do środka, ale już widać po sporych zabrudzeniach, że był intensywnie użytkowany. Całość ma  36cm.

post-52107-0-41953200-1597936812_thumb.jpg

post-52107-0-10550300-1597936820_thumb.jpg

post-52107-0-82553000-1597936829_thumb.jpg

post-52107-0-76713900-1597936836_thumb.jpg

post-52107-0-02705200-1597936847_thumb.jpg

post-52107-0-82286000-1597936858_thumb.jpg

post-52107-0-82736800-1597936865_thumb.jpg

Zgadzam się z Tobą. I mnie to wygląda na uchwyt z kołowrotkiem do "poważnej" podlodówki. Zachowały się fragmenty żyłek i nie są raczej cienkie ;) Na 100% nie jest to adoptowany kołowrotek. Cała konstrukcja jest dobrze przemyślana i precyzyjnie wykonana ...kciuk sam się układa na rancie szpulki aby służyć jako hamulec :D

Zachowały się fragmenty żyłek i nie są raczej cienkie ;)

Osobiście znam ludzi, którzy współcześnie, namiętnie wędkując z lodu na błystkę w poszukiwaniu okoni i czasem sandaczy za cienką uważają żyłkę o przekroju poniżej 0.30mm. ;)

• Like 1

Nie przypisywałbym osobom, o których myślałem pisząc te słowa, takiego toku myślenia. Raczej stosują zasadę - cokolwiek weźmie, siłowy hol i beret - a że łowią na spore "rybki" ze stałymi kotwicami, prowadząc je agresywnym opadem z bardzo agresywnym podbiciem to ryby często "biorą" nietypowo... No i trzeba mieć grubą żyłkę gdyby wziął szczupak (ostatniego złowili z lodu w poprzednim tysiącleciu).

Syn jednego z nich, mój rówieśnik,łowi po ludzku, z żyłką 0.12 -0.18 i ma dużo lepsze wyniki, ale kompanii jego ojca nic to do myślenia nie daje...

• 3 tygodnie później...

Ten "Pirat" mocno dziwny. Pewnie przy rzucie kotwiczka non stop zaczepiała się o żyłkę. Chyba że to podlodówka, ale zaczepianie dalej możliwe.

Tak Arek miało wiele wahadłówek, np. Heintze. Paluszek na szpulę przed wpadnięciem błystki do wody i nic się nie czepiało. Te Gopła ciekawe. Pewnie listek nawet z koralikiem dystansowym kręcąc się dzwonił mocno stukając w ten drugi? Nie pamiętam tych obrotówek. Niedawno Robert od spotkanego nad jeziorem wędkarza-spławikowca dostałem sumowską Algę. Wisiała sobie na krzaku. W miejscu, w którym przechodzi wielu spinningistów. Kawał żelaza. Z casta mógłbyś nią Żarnowiec przerzucić. :)

• Like 1

Praca tego "Pirat" może być ciekawa. Kotwicza trzyma go w osi symetrii przy wychyleniach. Migocze chyba jak rybka.

Bob, ja dla Ciebie mam te zabawki co kiedyś chciałeś. Na spokojnie kiedyś je spakuje i wyślę. Na razie leżą odłożone w pudełku. :)

• Like 1

• 4 tygodnie później...