BOB1 Opublikowano 17 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2016 Nim doczytałem, byłem przekonany, że Nadrowskiego Dokładnie tak. Tak jak napisałem na priw. Marian bawił się w ręczną kopię blachy NP. Tutaj jego. Awers brąz patynowany, rewers srebrzony na połysk 6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BOB1 Opublikowano 17 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2016 Nie ma! Piękna! Wykonana z nierdzewki?Również brąz, miejscowo srebrzony. Nie chodzi tutaj o fałszowanie kogoś bo Marian klepie swój znak MM. A raczej o ćwiczenie, wprawkę techniczna innych, świetnych wzorów. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość tarpio Opublikowano 17 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2016 Dokładnie tak. Tak jak napisałem na priw. Marian bawił się w ręczną kopię blachy NP. Tutaj jego. Awers brąz patynowany, rewers srebrzony na połyskBardzo fajne. Czy Marian klepie gnomopodobne blaszki ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BOB1 Opublikowano 17 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2016 Chyba nie bo ...najbardziej sprawdzają się nam algo i wydro podobne Ale gdyby było trzeba? Robi również obrotówki a że wszystko "na piechotę" nie ma powtarzalności. Ja lubię te z dużą paletką z aluminiowymi korpusami ...na wiosenne płycizny, rewelacja 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dokuś Opublikowano 17 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2016 Ciekawe te obrotówki! Poszczególne komponenty są gotowe, czy robione własnoręcznie? - Mam a myśli głównie korpusy, ale strzemiączka też wyglądają oryginalnie (ich kształt)... No chyba że na fotce tak wyszło... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BOB1 Opublikowano 17 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2016 Korpusy i strzemiączka, też są strugane ręcznie 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darek1 Opublikowano 17 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2016 (edytowane) No i zrobiłem zdjęcia 'perełek',ale nie umiem podpiąć...Dziękuję!Licha kamera ale coś może widać.Alga srebrzona Moby Dick,NN,Life time lure(do odrestaurowania)http://www.ebay.com/itm/LOT-OF-21-VINTAGE-METAL-PFLUEGER-SOUTHBEND-LIFETIME-SPOON-FISHING-LURES-SPOONS-/251849275867?nma=true&si=gKZTbJ2hO6CM11M1cFSuV54H3GI%253D&orig_cvip=true&rt=nc&_trksid=p2047675.l2557,a'la Kąckówka,Czapla?,Alga L-2 słabe wybicie dwa okręgi Czapla chyba wczesna,Alga z ciekawie wybitym oczkiem,Gnom z patrzałkami.Jeszcze mam fajną karbowana boleniówkę z cyny chyba...cdn Edytowane 17 Marca 2016 przez darek1 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BOB1 Opublikowano 17 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2016 (edytowane) To teraz klepnij "edytuj" w swoim poście a następnie "więcej opcji" (prawy dolny róg koło wyślij) Edytowane 17 Marca 2016 przez BOB1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darek1 Opublikowano 17 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2016 I o to chodzi... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dokuś Opublikowano 17 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2016 Jeszcze trochę starego żelastwa... Nieważne, że nie wszystkie mają sygnaturę, ważne, że mają to coś!... Dzisiejsze przynęty są tak wychuchane i doskonałe, ale nie mają takiego uroku jak te sprzed lat... Racja Chłopaki? 7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mero Opublikowano 18 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2016 (edytowane) Jak któremuś z kolegów podoba się któraś mogę się wymienić Edytowane 18 Marca 2016 przez mero 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiek gżybek Opublikowano 18 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2016 Znajde trochy czasu to też wrzuce zdjęcia starych blach suma .tylko moje po retuszu.pewnie nazwiecie to profanacją.ale taki miałem kaprys albo sen i tak je obrobiłem.ale teraz stukam nowy wzór i nie mam czasu na grzebanie w pudłach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojti80 Opublikowano 18 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2016 Jak któremuś z kolegów podoba się któraś mogę się wymienić DSC03845.JPGDSC03846.JPGDSC03847.JPGDSC03848.JPGDSC03849.JPGDSC03850.JPGDSC03851.JPGDSC03852.JPGDSC03854.JPGale ładne Wymiana na królów polskich drukowanych na papierze też wchodzi w gre czy czyste machniom? 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mero Opublikowano 19 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2016 ale ładne Wymiana na królów polskich drukowanych na papierze też wchodzi w gre czy czyste machniom? Wolałbym machniom ale proponuję korzystne warunki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość tarpio Opublikowano 19 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2016 Wolałbym machniom ale proponuję korzystne warunki Może być ciężko znaleźć model z czaplą którego Wojtek jeszcze nie ma 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darek1 Opublikowano 19 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2016 Eee,chyba nie ma wszystkich z podwójnym kółkiem stempla... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mero Opublikowano 19 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2016 Gdzieś w pudełkach chowa się jeszcze tyle modeli o których nam się nawet nie śniło Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mero Opublikowano 19 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2016 SPRZĘT RYBACKI WARSZAWA 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość tarpio Opublikowano 20 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2016 (edytowane) Gdzieś w pudełkach chowa się jeszcze tyle modeli o których nam się nawet nie śniło W wiadomościach wędkarskich z czerwca 1973r jest artykuł o kolekcjonerze który zgromadził ponad 90 pojedynczych modeli błystek Suma, tych z logo Sprzęt Rybacki Warszawa też musiało być niemało. Edytowane 20 Marca 2016 przez tarpio 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mero Opublikowano 23 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2016 Od kolegi z forumDzięki wielkie 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mero Opublikowano 23 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2016 Czaple inaczej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość tarpio Opublikowano 24 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2016 (edytowane) Czaple inaczej DSC03862.JPGJa mam taki z "najnowszego" katalogu O błystkach też jest małe co nieco Edytowane 24 Marca 2016 przez tarpio 12 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sierżant Opublikowano 24 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2016 Klamka. Błystka - legenda.Na Podhalu powszechnie stosowana w latach siedemdziesiątych do połowu głowacicy. Rozpisywała się o niej prasa wędkarska, zachwytom nie było końca.Stworzył ją jakiś góral, pewnie po pijanemu, z przeciętej wzdłuż rurki miedzianej, potem powykręcał jak paralityka i spróbował łowić. Była skuteczna na główki, choć nie skuteczniejsza od innych blach. Po prostu: jak głowacica mocno żerowała, waliła we wszystko.Nazwano ją klamką, nie bardzo wiem dlaczego, podobno przypomina klamkę od góralskiej chaty. Ja niestety nie mam duszy artysty, nazwa do mnie jakoś nie przemawia, może jakbym się napił czyścioszki...?Wykonywano ją w różnych rozmiarach, pokazana na fotkach jest z tych najmniejszych i najlżejszych, trzeba było stosować dodatkowe obciążenie.W Krakowie można ją było nabyć w prywatnym sklepiku wędkarskim "u Żurka", produkował to jakiś rzemieślnik. Nawet jacyś mędrcy w WW przypisywali jej podobieństwo do brzanki, pisali mocno niepoważne artykuły, siali ferment w sercach głowacicowych łowców.Grunt był bardzo podatny przy powszechnej mizerii sprzętowej... Po wejściu woblerów klamka trafiła tam, gdzie jej miejsce: na śmietnik.Choć kilka główek na te szpeja wyjąłem, jakoś do serca mi nie trafiła. 12 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BOB1 Opublikowano 24 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2016 Ja mam taki z "najnowszego" katalogu O błystkach też jest małe co nieco Mam "jeszcze nowszy" ten katalog bo z 1950- go . Wtedy jeszcze nie było tam tego kołowrotka 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość tarpio Opublikowano 24 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2016 Mam "jeszcze nowszy" ten katalog bo z 1950- go . Wtedy jeszcze nie było tam tego kołowrotka Ten z 1950 r. to chyba pierwszy katalog tej spółdzielni. Był kiedyś na allegro, ale za dużo ktoś sobie życzył. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi