Skocz do zawartości

Łowcy wędkarskiej historii - śladami namacalnych dowodów

Matta

Rekomendowane odpowiedzi

Po raz pierwszy mam coś o czym nikt nic nie wie i nie jest w stanie nic powiedzieć na tym forum.... Wieszam je na ścianę zatem

Próbuję swoimi kanałami dotrzeć do jakiś informacji o wobkach Salar. Jak coś dowiem się, to dam znać.

A jakby tak jeden z wobków odpadł od ściany i przywędrował do mnie, to pozostałym byłoby smutno, czy też cieszyłyby się, że znalazł nowy dom   ;) ?

• Like 1

Panowie, zaczynam zbierać „pancerniki“ kołowrotkowe. Z tego też powodu, chciałbym prosić o informację, jakie znacie kołowrotki z lat 60+, posiadające przekładnię ślimakową?
Mowa tu oczywiście o głównej przekładni, nie zaś o tej tylko odpowiadającej za posuw szpuli.
I tak, pierwsze, które mi przyszły na myśl to:
DAM Quick 3001, Abu Garcia Suverän, Strength Spin Mitey, Jim Hill...

Wpisujcie proszę, co tu jeszcze z takich pancerwafli można poszukać.

Dlaczego tylko DAM Quick 3001? Tych na ślimaku było kilka serii w DAM (przykładowo Quick 110 do 550) i były produkowane wiele lat.. Niektóre jeszcze niedawno.

Daiwa z serii 500 z przełomu z początku 80-tych lat. Wiele modeli Shakespeare z lat 60-80 ( jeden z przykładów -https://www.stripersonline.com/surftalk/topic/177398-old-shakespeare-reel/ ).

ABU Cardinal 33 do 77 (i ich odpowiedniki w ZEBCO jako 3 do7) i końcówka tych pierwszych Cardinali jako Cardinal 3 do7. Cardinale 52 do 55 (i ich tańsze odpowiedniki od 152 do 155). Japońskie Cardinale z lat 80-tych od 3 do 5.  

Edytowane przez jachu
  • Like 1

A czeski TAP?

Nigdy nie miałem, ale patrząc na zdjęcia TAPów można przypuszczać, że tak było. Trzeba pytać Pawła Kobyłeckiego (strona: starekołowrotki.pl). Tu widać, że z dużym prawdopodobieństwem TAPy i ROENy miały taką przekładnię.https://www.wcwi.eu/index.php/czytelnia/wedkarz-po-godzinach/70-stare-idee

Zapomniałem dodać jeszcze dwie konstrukcje rodem z DDR na ślimaku. Emte Forelle i Bambi. Folrelki miałem dwie, a Bambi miał mój kuzyn. Wśród starych polskich kołowrotków też by się znalazło parę na ślimaku (np.Skalary).

Edytowane przez jachu

Panowie, zaczynam zbierać „pancerniki“ kołowrotkowe. Z tego też powodu, chciałbym prosić o informację, jakie znacie kołowrotki z lat 60+, posiadające przekładnię ślimakową?

Mowa tu oczywiście o głównej przekładni, nie zaś o tej tylko odpowiadającej za posuw szpuli.

I tak, pierwsze, które mi przyszły na myśl to:

DAM Quick 3001, Abu Garcia Suverän, Strength Spin Mitey, Jim Hill...

Wpisujcie proszę, co tu jeszcze z takich pancerwafli można poszukać.

Znajdziesz tu wszystko co Cię interesuje:

http://www.starekolowrotki.pl/news.php

Czeski Tokoz TAP 451 na pewno na ślimaku. Instrukcja link niżej.

http://jerkbait.pl/topic/7546-schematy-kołowrotków-oraz-multiplikatorów/page-14

Jest taki kolega na forum, Cez@ry który ma dużo starych kołowrotków (w tym moje) i wie bardzo dużo na ten temat. Napisz, popytaj.

Pzdr.

• Like 2

Czeski Tokoz TAP 451 na pewno na ślimaku. Instrukcja link niżej.

http://jerkbait.pl/topic/7546-schematy-kołowrotków-oraz-multiplikatorów/page-14

Jest taki kolega na forum, Cez@ry który ma dużo starych kołowrotków (w tym moje) i wie bardzo dużo na ten temat. Napisz, popytaj.

Pzdr.

Wiedza Czarka jest nieoceniona  :)  :good:

• Like 1

Następny na liście.

Kiedyś marzeniem pstrągarzy był EMTE Forelle. Zbudowany na pewno na ślimaku. 

Mam prawie nowe, oryginalne  pudełko z tego kołowrotka, w którym antykwariusz przesłał mi Abu Record'a. Po otwarci paczki byłem załamany, ale środek się zgadzał :).

• Like 1

Witam mam kolego w kolekcji dwa forelle emte z pudełkiem oraz bez pudełka forelle germany DDR, mam bardzo dużo japońskich maszyn Niemieckich nixe i deluxe 2 Quicki Polskie czaple Ruskie kolekcje Abu Szwecja i wiele innych ślimakowych i innych ,poproszę kolegę Boba może mi zdjęcia wstawi bo jakoś nie ogarniam.

• Like 1

Witam mam kolego w kolekcji dwa forelle emte z pudełkiem oraz bez pudełka forelle germany DDR, mam bardzo dużo japońskich maszyn Niemieckich nixe i deluxe 2 Quicki Polskie czaple Ruskie kolekcje Abu Szwecja i wiele innych ślimakowych i innych ,poproszę kolegę Boba może mi zdjęcia wstawi bo jakoś nie ogarniam.

Nie ma problemu. Dam Ci mail gdzie możesz wysłać foty na priv