Andrzej1 Opublikowano 29 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2016 (edytowane) Dokładnie to ta przynęta )))))Co ciekawe nazwa tej przynęty to Boby Wobler Jeszcze kilka stron z katalogu. Edytowane 29 Marca 2016 przez Andrzej1 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość tarpio Opublikowano 29 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2016 Ja wrzucę skany kilku stron katalogu DAM-a z 1961 roku. Już wtedy był sprzęt UL jak widać po specyfikacji spinningów czy kręcioła Quick,a Microlite.Myślę, że dla kolegów-kolekcjonerów z tego wątku ciekawe mogą być strony z błystkami i woblerami.Wiele blaszek z tego katalogu w niezmienionych wersjach jest produkowana obecnie. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BOB1 Opublikowano 29 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2016 Widzę tam piękne klejonki. Mam w swojej kolekcji kij trzyskładowy DAM jeszcze z tym starym logo. Może go odnajdę. Dwa tygodnie temu, byłem z kolega z naszego forum na giełdzie starego sprzętu wędkarskiego w Holandii (może będzie jakaś relacja/artykuł z tego wyjazdu ?) Sebastian, pasjonat "korb" wyrwał tam Quick Junior ... własnie wrzuciłeś skan z tym egzemplarzem 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej1 Opublikowano 29 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2016 No proszę - tym bardziej się cieszę, ze katalog trafi do Twojej kolekcji )) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
woblery z Bielska Opublikowano 29 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2016 Widzę tam piękne klejonki. Mam w swojej kolekcji kij trzyskładowy DAM jeszcze z tym starym logo. Może go odnajdę. Dwa tygodnie temu, byłem z kolega z naszego forum na giełdzie starego sprzętu wędkarskiego w Holandii (może będzie jakaś relacja/artykuł z tego wyjazdu ?) Sebastian, pasjonat "korb" wyrwał tam Quick Junior ... własnie wrzuciłeś skan z tym egzemplarzem Zapewne wytargował za pół ceny od wpatrzonej w niego niewiasty Miałem okazję, dziś, przedpremierowo ( ) przeczytać artykuł - świetna robota! Zdjęcia, opisy - taki wypad "na targi" to może być niezła przygoda! No i ten dystans do samego siebie Artykuł ukaże się... Niebawem. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BOB1 Opublikowano 29 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2016 Ejj... to bardzo miła, nieoficjalna wiadomość dla mnie Dzięki (można to nazwać promocją przed premierową? ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sebek7575 Opublikowano 29 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2016 (edytowane) to i ja mam piękną Polską klejonkę Gopło i wspomniany Quick Junior w nienagannym stanie z pudełkiem wyrwany w NL wspólnie Bobem od handlarza jutro pstryknę jedną z przynęt z katalogu no i Polskimi się pochwalę Andrzej z którego roku to jest katalog? Edytowane 29 Marca 2016 przez sebek7575 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej1 Opublikowano 29 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2016 (edytowane) to i ja mam piękną Polską klejonkę Gopło Hm.... Gopło to mój pierwszy w życiu spinning, do tego był czeski Reex i żyłka gorzowska 0,30 Była produkowana jeszcze druga dłuższa ,,Wigry,, o ile pamiętam:) Sebek -- katalog jest z 1961 - Twój Quick ma inną korbkę niż ten z katalogu nawet chyba z regulacją długości. Edytowane 29 Marca 2016 przez Andrzej1 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sebek7575 Opublikowano 29 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2016 ma jeszcze San klasyczny spinn jutro pstryknę 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BOB1 Opublikowano 29 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2016 (edytowane) Dorzucę "Czaplę"Oczywiście to "Wigry"Mam jeszcze "Keda" Sprzętu Wedkarskiego Edytowane 29 Marca 2016 przez BOB1 7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sebek7575 Opublikowano 30 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2016 Piękny San klasyczny spinn około 160cm...sztywny jak diabli. Polskie przynęty starsze modele Wahadełko DAM z katalogu...niestety malowania sie lekko pościerały Andrzej mój Junior nie ma regulacji dł.korby ...to jest patent do transportu kołowrotka żeby korba nie przeszkadzała. 9 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej1 Opublikowano 30 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2016 San.....nie wiedziałem, że był taki polski kijek Ja z lat 70-tych pamiętam właśnie klejonki Gopło i Wigry potem wyroby Fivy : Mulde , Moldau, Kongo.Fiva przemianowała się później na Germinę - stare dzieje Z kołowrotków oczywiście czeskie Reexy, potem długo miałem Forelle, w którym nagminnie pękały szpule (wszyscy je dorabiali gdzie tylko mogli) i oczywiście Rexy w kilku wydaniach - fajnie się wspomina i ogląda ten wątek bo wydaje się, że tak niedawno to było 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BOB1 Opublikowano 30 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2016 ..."potem długo miałem Forelle, w którym nagminnie pękały szpule (wszyscy je dorabiali gdzie tylko mogli)"... Najlepszym rozwiązaniem na ten problem był pan Jurek ze Skry w Warszawie. Miał dostęp do maszyn, materiał (dural lotniczy) i oczywiście umiejętności. Robił takie cuda na zamówienie (ten przerobiony dla mnie w latach 80-tych jest do dzisiaj w mojej szafie ) 7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darek1 Opublikowano 30 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2016 No tylko mu łożyskowaną rolkę dorobić i wysłać na 'urlop' nad wodę...bo tylko robota i robota - w szafie . 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej1 Opublikowano 30 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2016 (edytowane) Ładnie zrobiony ! Ja miałem szpule dorabiane z tekstolitu ....i masę wspomnień związanych z tym kołowrotkiem Dzięki za przypomnienie jak wyglądał Edytowane 30 Marca 2016 przez Andrzej1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzesiekre Opublikowano 31 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2016 Odszukana w domowej biblioteczce. I chodź nie jest to książka w pełni poświęcona spinningowi, a łowieniu ryb w ogóle , to zawiera dużo wiadomości spinningowych, o wahadłach, wirówkach, woblerach( ABU D.A.M...), autor wspomina o rodzimych rękodzielnikach( choć nie doczytałem żeby autor wymieniał kogoś z nazwiska), ogólnie o sprzęcie, jak też o metodach podania przynęt, jak też zakaradania się na łowisko......A z racji wydania ( 1988) pozwoliłem sobie wkleić 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej1 Opublikowano 31 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2016 Rejestr połowów z 1962 roku. 7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BOB1 Opublikowano 31 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2016 Czyli obecnie nic nowego nie wymyślili a planowa gospodarka, gwarantem zasobności naszych wód... wiecznie żywa 7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dokuś Opublikowano 31 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2016 Odszukana w domowej biblioteczce. I chodź nie jest to książka w pełni poświęcona spinningowi, a łowieniu ryb w ogóle , to zawiera dużo wiadomości spinningowych, o wahadłach, wirówkach, woblerach( ABU D.A.M...), autor wspomina o rodzimych rękodzielnikach( choć nie doczytałem żeby autor wymieniał kogoś z nazwiska), ogólnie o sprzęcie, jak też o metodach podania przynęt, jak też zakaradania się na łowisko......A z racji wydania ( 1988) pozwoliłem sobie wkleić Ooo!... I Julian Bohdanowicz ilustrował okładkę!... To była dla mnie inspiracja w tamtych czasach!... Fajne skarby wyszukujecie! 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzesiekre Opublikowano 31 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2016 (edytowane) Ooo!... I Julian Bohdanowicz ilustrował okładkę!... To była dla mnie inspiracja w tamtych czasach!... Fajne skarby wyszukujecie! Nie tylko okładkę! cała książka jest zilustrowana przez pana Juliusza. Edytowane 31 Marca 2016 przez grzesiekp. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dokuś Opublikowano 31 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2016 Nie tylko okładkę! cała książka jest zilustrowana przez pana Juliusza. Juliana... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzesiekre Opublikowano 31 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2016 Juliana... Sprawdzałem. W stopce jak byk stoi Juliusz Bohdanowicz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BOB1 Opublikowano 31 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2016 (edytowane) Pewna blond studentka pyta profesora geografii:- przepraszam ale właściwie jak się prawidłowo powinno mówić na to państwo? ... Iran czy Irak ?(tak jakoś mi się skojarzyło ) Edytowane 31 Marca 2016 przez BOB1 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BOB1 Opublikowano 31 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2016 Waldek ... dzięki (przez ten pośpiech i bezmyślność człowiek kiedyś na prawdę zapłaci ) 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BOB1 Opublikowano 31 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2016 A teraz całkiem poważnie.Jak łatwo wyczytać z wpisów powyżej, kolega Andrzej (@Andrzej1) zaoferował się, że podaruje mi piękny katalog DAM z 1961 ... (tak , tak, zaoferował się sam, bez jakichkolwiek moich nagabywań i mogę dodać tylko, ze nigdy wcześniej nie tylko nie poznaliśmy się ale nawet nie wymieniliśmy "korespondencji forumowej" ... to tak dla informacji dla tych co potrzebują specjalnych uzasadnień przed popełnieniem tego rodzaju czynów )Pojechałem więc wczoraj do Andrzeje, który wręczył mi wypchana torbę foliową i ot tak sobie stwierdził: "dorzuciłem ci coś jeszcze do tego katalogu. Może ci się przyda?"Rozpakowałem "to coś" w domu i ... przysiadłem Musiałem trochę ochłonąć zanim zrobiłem dokumentację aby wam zaprezentować.Tutaj ujęcie ogólne, reszta szczegółów pojawi się w moim wątku "Moja szafa" gdzie zapraszam i gdzie jest miejsce "tego coś" Andrzeju, Głębokie Ukłony (wrzucam to już dzisiaj bo jeszcze by ktoś pomyślał jutro, że to taki żarcik pierwszo kwietniowy ) 9 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi