star Opublikowano 29 Października 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Października 2024 Zacny zestaw. Udanych łowów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Flexx Opublikowano 29 Października 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Października 2024 Nie sprawdzałem czy już było, ale zapewne jeszcze nie. Garść fotek na temat dawnego wędkarstwa i ogólnie połowu ryb.https://swinoujscie.naszemiasto.pl/wedkarstwo-zawsze-mialo-swoich-amatorow-tak-lowiono-ryby-w/ar/c8-9609815 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
star Opublikowano 23 Listopada 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2024 Ciekawy węgierski kołowrotek UB-BU Rekordhttp://hokevhorgaszbotok.hupont.hu/92/ubbu-rekord Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Night_Walker Opublikowano 23 Listopada 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2024 Może komuś rzuciły sie w oczy jakieś stare mapy umocnień hydrotechnicznych (główek) na wysokości warszawskiej Czajki? Tych obecnie rozmytych. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzesiekre Opublikowano 24 Listopada 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2024 Kiedy mogły być budowane te główki? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Night_Walker Opublikowano 24 Listopada 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2024 Kiedy mogły być budowane te główki?Próbowałem znaleźć chatem gpt i najbardziej prawdopodobne że powstały w okresie powojennym... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skrzyp Opublikowano 25 Listopada 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2024 Kiedy mogły być budowane te główki?Zapewne wtedy, kiedy i rozmyte już główki na Narwi - lata '60. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
star Opublikowano 5 Grudnia 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2024 Ostatnio trafił mi się kołowrotek Cormoran. Może nie jest bardzo stary, ale dość dobrze wykonany. W internecie jest znikoma ilość informacji na jego temat, może ktoś coś o tym kołowrotku więcej napisze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jogger1 Opublikowano 7 Grudnia 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2024 (edytowane) Posiadałem ten kołowrotek i użytkowałem kilka sezonów - Cormoran cor- a - nostra 94r. Obudowa full dur aluminium . Model 25 - przełożenie 5.2:1 , waga 275 gram . Pi 5 , Pi7 ( pięć - siedem łożysk ) , pojemność 0,25 - 100m. na ślimaku … Wrażenia z wędkowania nienajgorsze , ale kabłąk potrafił się sam zamknąć przy zarzuceniu zestawu , żyłkę nawijał całkiem poprawnie . Konstrukcyjnie mój serwisant pamiętam narzekał , nie żeby sobie nie poradził z serwisem ale technologicznie nie potrzebne blaszki , sprężynki na siłę , pod górkę samemu sobie … Edytowane 7 Grudnia 2024 przez jogger1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
star Opublikowano 7 Grudnia 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2024 Dzięki za odpowiedź. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kardi85 Opublikowano 13 Grudnia 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2024 Błędy zdarzają się też najlepszym: 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
star Opublikowano 13 Grudnia 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2024 Może nie bardzo stary, ale dość ciekawy. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darek_W Opublikowano 14 Grudnia 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2024 Może nie bardzo stary, ale dość ciekawy.Zajebisty! Była też taka wersja sprzedawana w takich specjalnych pudełkach. Legenda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RBTS Opublikowano 14 Grudnia 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2024 Może komuś rzuciły sie w oczy jakieś stare mapy umocnień hydrotechnicznych (główek) na wysokości warszawskiej Czajki? Tych obecnie rozmytych.Tu znajdziesz wiele ciekawych map i zdjęć:https://mapa.um.warszawa.pl/mapaApp1/mapa?service=mapa_historyczna&L=pl&X=7500470.321737091&Y=5793208.164945712&S=9&O=0&komunikat=off 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kardi85 Opublikowano 14 Grudnia 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2024 Comety z płaskimi paletkami bez wybitego kantu: 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BOB1 Opublikowano 14 Grudnia 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2024 Super. Jeszcze by dobrze połowiły Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mekamil Opublikowano 14 Grudnia 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2024 Pierwszy (?) katalog Abu w języku polskim. Objętość znacznie skondensowana względem szwedzkiego odpowiednika, który miał 113 stron, w tym są tylko 33. Teoretycznie jest z roku 1977 (tak wyglądały w tym roku), ale nigdzie nie jest napisany rocznik - tak jakby miał obowiązywać przez więcej niż jeden sezon Czy ma ktoś inne polskie roczniki z lat 70/80? 6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MieczysławS Opublikowano 14 Grudnia 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2024 Comety z płaskimi paletkami bez wybitego kantu: b.jpgBardzo przypominają jeśli chodzi o kształt paletki Olympique firmy Bretton z tamtego okresu.Współczesne już różnią się kształtem paletki zdecydowanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mekamil Opublikowano 14 Grudnia 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2024 Chyba bardziej podobne do Au-lion-dor tylko te miały dodatkowe podgięcie na dole paletki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kardi85 Opublikowano 15 Grudnia 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2024 DSC00138.JPGBardzo przypominają jeśli chodzi o kształt paletki Olympique firmy Bretton z tamtego okresu.Współczesne już różnią się kształtem paletki zdecydowanie. Powiedziałbym, że 6 Bretton kształtem paletki dość dobrze pasuje do Comet`a 5, natomiast Bretton 5 do Comet`a 4 już mniej. Chyba bardziej podobne do Au-lion-dor tylko te miały dodatkowe podgięcie na dole paletki. Mam Au-lion-dor tylko w rozmiarze 1 więc ciężko mi porównać. Natomiast wiem skąd się wziął kształt paletki Comet`a 4, a więc jest to po prostu przedłużona paletka Agli 3 (Shimmy). Kształt dołu paletki jest taki sam: Góry też: Szerokości też są takie same, wiec nie może być inaczej jak Comet 4 jest przedłużoną wersją Agli w rozmiarze 3: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MieczysławS Opublikowano 15 Grudnia 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2024 W najmniejszych rozmiarach nr 0 i nr 1, kształty zarówno Olympique jak i Au Lion d'Or bliższe są Aglii niż współczesnemu Cometowi. Myślę, że tamte Comety z pierwszego wypustu, również znacząco różniły się kształtem zarówno od Au Lion d'Or jak i Olympique, gdyż Comet zachowuje proporcje listka (długość do szerokości) we wszystkich rozmiarach. Także rozmiary Au Lion d'Or są trochę większe od pozostałych błystek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
trout master Opublikowano 16 Grudnia 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2024 Nie wiem czy w dobrym dziale bo w „SPINNING” ale na pewno historia. To moje wędkarskie „Abecadło”. Z tego się uczyłem aby zostać wędkarzem, móc łowić czy później zdać egzamin na kartę wędkarską przed komisją egzaminacyjną. W tamtych czasach, czasach stanu wojennego „łykało” się wszelkie info o tym pięknym hobby które było ówcześnie dostępne. Wieczorami czytało się gazety wędkarskie, książki i opowiadania, studiowało się przepisy i informator krainy wód pstrąga i lipienia. Wszak mieszkałem w Bieszczadach. W wolnych chwilach, w zimowe wieczory, podczas leżenia w łóżku i leczenia różnych chorób, jak to w wieku dziecięcym. Jeżeli to powinno być w innym dziale, np. wędkarska literatura to proszę o wybaczenie i przeniesie w odpowiednie miejsce. ________ 6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kardi85 Opublikowano 19 Grudnia 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2024 Mepps devon 1936 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mekamil Opublikowano 19 Grudnia 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2024 Dla większości chyba w ogóle nie znana przynęta Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kardi85 Opublikowano 19 Grudnia 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2024 Są i patenty do nich.Z tego co czytałem to tylko te kanciaste nie zostały opatentowane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi