kardi85 Opublikowano 24 Grudnia 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Grudnia 2024 Z 1936 mam jeszcze kilka obrotówek: 6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kardi85 Opublikowano 26 Grudnia 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Grudnia 2024 Następnie mamy rok 1938 i tak jak już kiedyś pisałem niektóre paletki w obrotówkach SHIMMY były stalowe (na zdjęciu są po prawej stronie): Stalowe paletki: 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
P.Rozbiecki Opublikowano 26 Grudnia 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Grudnia 2024 Z 1936 mam jeszcze kilka obrotówek: 4a.jpg Jakie źródło/-a mógłby polecić Kolega do datowania starych Meppsow?Na jerku był pdf poradnikowy (twórcy nie pomne). Jest książka anglojęzyczna o historii firmy. Inne pozycje? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cez@ry Opublikowano 26 Grudnia 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Grudnia 2024 Jakie źródło/-a mógłby polecić Kolega do datowania starych Meppsow? Na jerku był pdf poradnikowy (twórcy nie pomne). Jest książka anglojęzyczna o historii firmy. Inne pozycje?Kolega Martin kilka miesięcy temu dokładnie opisał historię produktów Mepps ???? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kardi85 Opublikowano 30 Grudnia 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2024 Mam wcześniejsze wydanie, które zawiera lata 1893-1970.Natomiast jest nowsze "Leurres de pêche - publicités et brevets français 1865-1970" Bernard Caminade. Jakie źródło/-a mógłby polecić Kolega do datowania starych Meppsow?Na jerku był pdf poradnikowy (twórcy nie pomne). Jest książka anglojęzyczna o historii firmy. Inne pozycje? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kardi85 Opublikowano 30 Grudnia 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2024 Aglia: 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
trout master Opublikowano 10 Lutego Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Lutego Od ponad 20 lat służy jako niezatapialny breloczek do kluczy (na łódce oczywiście). Przypadkowo dzisiaj znalazłem przy „porządkach”. Chyba nawet od kumpla go dostałem z kluczami do łódki. On pewnie dostał od swojej żony która od ok 1995r. była w NY (New York-USA).Nie wiem czy łowił, miał łowić czy będzie to kiedykolwiek robił ale groty kotwiczki pod spodem była obcięte. Z tylnej została tylko dziurka. A może wogole jej tam miało nie być. W każdym razie jakiś „frog” to łowienia powierzchniowego. I pewnie stary. ________ 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dokuś Opublikowano 10 Lutego Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Lutego Od ponad 20 lat służy jako niezatapialny breloczek do kluczy (na łódce oczywiście). Przypadkowo dzisiaj znalazłem przy „porządkach”. Chyba nawet od kumpla go dostałem z kluczami do łódki. On pewnie dostał od swojej żony która od ok 1995r. była w NY (New York-USA).Nie wiem czy łowił, miał łowić czy będzie to kiedykolwiek robił ale groty kotwiczki pod spodem była obcięte. Z tylnej została tylko dziurka. A może wogole jej tam miało nie być.W każdym razie jakiś „frog” to łowienia powierzchniowego. I pewnie stary. ________Fred Arbogast'er 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darek_W Opublikowano 10 Lutego Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Lutego Bardzo jestem ciekawy jak to pracuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BOB1 Opublikowano 10 Lutego Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Lutego (edytowane) Robi lekkie "bulb" jak popper, równocześnie kolebiąc sie z boku na bok. Uzbrojony był w tylną kotwiczkę. Myślę, że to lata 60te a może nawet 50te Edytowane 10 Lutego przez BOB 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marian-56 Opublikowano 10 Lutego Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Lutego Dzien Dobry Na filmie jest pokazana praca "woblera"Classic Lure: Arbogast JitterbugW latach 70-tych miałem takie " coś "Rzutów wiele, żadnego brania Polskie ryby tego nie znały i uciekały przed tym pod drugi brzeg Kłaniam się Marian 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darek_W Opublikowano 10 Lutego Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Lutego Faktycznie taka bardziej powierzchniowa przynęta. Może z tego powodu skończyła jako brelok 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czarny1 Opublikowano 10 Lutego Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Lutego Dzien Dobry Na filmie jest pokazana praca "woblera"Classic Lure: Arbogast JitterbugW latach 70-tych miałem takie " coś "Rzutów wiele, żadnego brania Polskie ryby tego nie znały i uciekały przed tym pod drugi brzeg Kłaniam się Marianoj tam:) brak wiary w przynętę najwyraźniej również potrafi zdziałać cuda:)to naprawdę bardzo skuteczna przynęta, zwłaszcza na klenia; a właściwie typ przynęty, bo łowię na podobne własnej roboty... i ryby dalej jej nie znają 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BOB1 Opublikowano 10 Lutego Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Lutego Dawno temu w rzadkich trzcinach wydłubałem dwa okonki. Teraz te przynęty, choć bardziej współczesna wiszą w "mojej szafie" ... Twoja może do nich dołączyć 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
trout master Opublikowano 10 Lutego Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Lutego Jest tego na necie trochę. https://uslures.com/frantic-antic-9122.html https://www.ebay.com/itm/285988978590 https://www.ebay.com/itm/324122528136 Wystarczy wpisać w Google "frantic-antic atlantic lure". 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mekamil Opublikowano 10 Lutego Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Lutego Jeżeli kogoś interesuje historia szwedzkich przynęt (i w sumie nie tylko) to bardzo polecam ten profil: https://www.facebook.com/profile.php?id=100083333775234 częste i ciekawe wpisy. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
trout master Opublikowano 10 Lutego Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Lutego Jako żaba ta przynęta może być rewelka. Kolory trzeba tylko podrasować. A wiosna tuż tuż. Ja już pomysł na nią mam. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MieczysławS Opublikowano 11 Lutego Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Lutego Praca tej przynęty bardziej przypomina crawlera niż żabę.Brzuch przynęty jest najczęściej malowany na biało lub w różne odcienie żółtego, zatem jeśli grzbiet będzie pomalowany na żabę, to i tak go szczupak nie zobaczy.Osobiście wolę łowić na żabę, którą można uzbroić hakiem offsetowym i jest to jedna z najlepszych przynęt do tego typu zbrojenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
trout master Opublikowano 12 Lutego Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Lutego Nie ważna nazwa imitacji czy pracy. Grunt że „żyje” a to kusi. I nie na szczupaki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lamiglas Opublikowano 12 Lutego Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Lutego W latach 90 na poczatku bedac mlodym zolnierzem widzalem na wlasne oczy jak sierzant lowil 80 90 cm szczupaki na zywa orginalna zabe w zbiorniku przeciwpozarowym [ sklad paliwa dla Deblina ] .Zakladal zabie szelki z gumy recepturki za przednie i tylne nogi nie przebijal jej kkotwica tylko dwie gumy przekladal przez groty kotwicy i takim zestawem na 4m bambusie z zylka murarka targal te ryby na klate .Oczywiscie bez kolowrotka a walka i branie byly widowiskowe nie wspomne o holu .Gdy szczupak byl narowisty i nie dal rady na klate to prasowal kijai biegl od brzegu w strone betonowej alejki wlokac rybe po trawie .Zaby oprocz amurow ktore ktos wpuscil co by zbiornik bardzo nie zarastal byly jedynymi mieszkancami tego zbiornika .Pacal ta zaba na szelkach na granicy prrzybzegowej roslinnosci i woda sie otwierala .Kazda przyneta ma swoj czas i miejsce mysle ze ta zabka podobnie trzeba tylko umiec nia zagrac i troszke wiary ze w nia cos dupnie. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andru77 Opublikowano 12 Lutego Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Lutego Bob- powinieneś sfotografować wszystkie swoje skarby i zamieścić na forum, jakieś takie specjalne miejsce powinni moderatorzy przygotować. Taki katalog czy coś. Same fotografie bez wpisów. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darek_W Opublikowano 12 Lutego Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Lutego Bob- powinieneś sfotografować wszystkie swoje skarby i zamieścić na forum, jakieś takie specjalne miejsce powinni moderatorzy przygotować. Taki katalog czy coś. Same fotografie bez wpisów.Takie muzeum online 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BOB1 Opublikowano 12 Lutego Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Lutego To nie wystarczy? https://jerkbait.pl/topic/65671-moja-szafa/ 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andru77 Opublikowano 12 Lutego Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Lutego To nie wystarczy? https://jerkbait.pl/topic/65671-moja-szafa/Musi. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MieczysławS Opublikowano 23 Lutego Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Lutego Powiedziałbym, że 6 Bretton kształtem paletki dość dobrze pasuje do Comet`a 5, natomiast Bretton 5 do Comet`a 4 już mniej. c.jpg cc.jpg Mam Au-lion-dor tylko w rozmiarze 1 więc ciężko mi porównać. d.jpg dd.jpg Natomiast wiem skąd się wziął kształt paletki Comet`a 4, a więc jest to po prostu przedłużona paletka Agli 3 (Shimmy). e.jpg Kształt dołu paletki jest taki sam: ee.jpg Góry też: eee.jpg Szerokości też są takie same, wiec nie może być inaczej jak Comet 4 jest przedłużoną wersją Agli w rozmiarze 3: eeee.jpgTworzenie większych rozmiarów obrotówek poprzez wydłużanie listków mniejszych rozmiarów, praktykowała także francuska firma Au Lion D'Or/Cannelle.Na załączonej fot. na dole trzy znakomite obrotówki - model jak nazwa firmy w pierwszym okresie jej działalności, czyli Au Lion D'Or rozmiary 0, 1 i 2. Nie posiadam Nr 3, 4 i 5.Na górze natomiast najsłynniejszy model tej firmy - Calico Cat rozmiary cały typoszereg czyli Nr 0, 1, 2, 3, i 4.Zwróćcie uwagę, że Au Lion D'Or Nr 1 jest identyczny jak Nr 0 Calico Cat, natomiast Nr 1 jest dłuższy o 5mm od Au Lion D'Or Nr 2 przy prawie identycznej szerokości.Paletki różnią się nie tylko numeracją i malowaniem, ale także profilem listka, Calico Cat nie ma charakterystycznego dla Au Lion D'Or spłaszczenia paletki, oraz opis logo modelu na rewersie. 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi