Skocz do zawartości

Łowcy wędkarskiej historii - śladami namacalnych dowodów

Matta

Rekomendowane odpowiedzi

Jakie źródło/-a mógłby polecić Kolega do datowania starych Meppsow?

Na jerku był pdf poradnikowy (twórcy nie pomne). Jest książka anglojęzyczna o historii firmy. Inne pozycje?

Kolega Martin kilka miesięcy temu dokładnie opisał historię produktów Mepps ????

• Like 1

Mam wcześniejsze wydanie, które zawiera lata 1893-1970.

Natomiast jest nowsze "Leurres de pêche - publicités et brevets français 1865-1970" Bernard Caminade.

Jakie źródło/-a mógłby polecić Kolega do datowania starych Meppsow?
Na jerku był pdf poradnikowy (twórcy nie pomne). Jest książka anglojęzyczna o historii firmy. Inne pozycje?

• 1 miesiąc temu...

Od ponad 20 lat służy jako niezatapialny breloczek do kluczy (na łódce oczywiście). Przypadkowo dzisiaj znalazłem przy „porządkach”. Chyba nawet od kumpla go dostałem z kluczami do łódki. On pewnie dostał od swojej żony która od ok 1995r. była w NY (New York-USA).

Nie wiem czy łowił, miał łowić czy będzie to kiedykolwiek robił ale groty kotwiczki pod spodem była obcięte. Z tylnej została tylko dziurka. A może wogole jej tam miało nie być.

W każdym razie jakiś „frog” to łowienia powierzchniowego. I pewnie stary. :D

________

post-58042-0-03506400-1739185723_thumb.jpeg

post-58042-0-00953900-1739185733_thumb.jpeg

post-58042-0-80964800-1739185740_thumb.jpeg

• Like 3

Od ponad 20 lat służy jako niezatapialny breloczek do kluczy (na łódce oczywiście). Przypadkowo dzisiaj znalazłem przy „porządkach”. Chyba nawet od kumpla go dostałem z kluczami do łódki. On pewnie dostał od swojej żony która od ok 1995r. była w NY (New York-USA).

Nie wiem czy łowił, miał łowić czy będzie to kiedykolwiek robił ale groty kotwiczki pod spodem była obcięte. Z tylnej została tylko dziurka. A może wogole jej tam miało nie być.

W każdym razie jakiś „frog” to łowienia powierzchniowego. I pewnie stary. :D

________

Fred Arbogast'er :)

• Like 1

Dzien Dobry 

Na filmie jest pokazana praca "woblera"

Classic Lure: Arbogast Jitterbug

W latach 70-tych miałem takie " coś "

Rzutów wiele, żadnego brania 

Polskie ryby tego nie znały i uciekały przed tym pod drugi brzeg  :D

Kłaniam się Marian

oj tam:) brak wiary w przynętę najwyraźniej również potrafi zdziałać cuda:)

to naprawdę bardzo skuteczna przynęta, zwłaszcza na klenia; a właściwie typ przynęty, bo łowię na podobne własnej roboty... i ryby dalej jej nie znają:)

• Like 4

Praca tej przynęty bardziej przypomina crawlera niż żabę.

Brzuch przynęty jest najczęściej malowany na biało lub w różne odcienie żółtego, zatem jeśli grzbiet będzie pomalowany na żabę, to i tak go szczupak nie zobaczy.

Osobiście wolę łowić na żabę, którą można uzbroić hakiem offsetowym i jest to jedna z najlepszych przynęt do tego typu zbrojenia.

W latach 90 na poczatku bedac mlodym zolnierzem widzalem na wlasne oczy  jak sierzant  lowil 80  90 cm szczupaki  na zywa  orginalna zabe w zbiorniku przeciwpozarowym [ sklad paliwa dla Deblina ] .Zakladal  zabie szelki z gumy recepturki za przednie i tylne nogi nie przebijal jej kkotwica tylko dwie gumy przekladal przez groty kotwicy i takim zestawem  na 4m bambusie z zylka murarka  targal te ryby na klate .Oczywiscie bez kolowrotka a walka i branie byly widowiskowe nie wspomne o holu .Gdy szczupak byl narowisty i nie dal rady na klate to prasowal kijai biegl od brzegu   w strone betonowej alejki wlokac rybe po trawie .Zaby oprocz amurow ktore ktos  wpuscil co by zbiornik bardzo nie zarastal byly jedynymi mieszkancami tego zbiornika .Pacal ta zaba na szelkach na granicy prrzybzegowej roslinnosci i woda sie otwierala .Kazda przyneta ma swoj czas i miejsce mysle ze ta zabka podobnie trzeba tylko umiec nia zagrac i troszke wiary ze w nia cos dupnie.

• Like 1

• 2 tygodnie później...

Powiedziałbym, że 6 Bretton kształtem paletki dość dobrze pasuje do Comet`a 5, natomiast Bretton 5 do Comet`a 4 już mniej.

attachicon.gif c.jpgattachicon.gif cc.jpg

Mam Au-lion-dor tylko w rozmiarze 1 więc ciężko mi porównać.

attachicon.gif d.jpgattachicon.gif dd.jpg

Natomiast wiem skąd się wziął kształt paletki Comet`a 4, a więc jest to po prostu przedłużona paletka Agli 3 (Shimmy).

attachicon.gif e.jpg

Kształt dołu paletki jest taki sam:

attachicon.gif ee.jpg

Góry też:

attachicon.gif eee.jpg

Szerokości też są takie same, wiec nie może być inaczej jak Comet 4 jest przedłużoną wersją Agli w rozmiarze 3:

attachicon.gif eeee.jpg

Tworzenie większych rozmiarów obrotówek poprzez wydłużanie listków mniejszych rozmiarów, praktykowała także francuska firma Au Lion D'Or/Cannelle.

post-48042-0-59220700-1740345559_thumb.jpg

Na załączonej fot. na dole trzy znakomite obrotówki - model jak nazwa firmy w pierwszym okresie jej działalności, czyli Au Lion D'Or rozmiary 0, 1 i 2. Nie posiadam Nr 3, 4 i 5.

Na górze natomiast najsłynniejszy model tej firmy - Calico Cat rozmiary cały typoszereg czyli Nr 0, 1, 2, 3, i 4.

Zwróćcie uwagę, że Au Lion D'Or Nr 1 jest identyczny jak Nr 0 Calico Cat, natomiast   Nr 1 jest dłuższy o 5mm od Au Lion D'Or Nr 2 przy prawie identycznej szerokości.

Paletki różnią się nie tylko numeracją i malowaniem, ale także profilem listka, Calico Cat nie ma charakterystycznego dla Au Lion D'Or spłaszczenia paletki, oraz opis logo modelu na rewersie.

post-48042-0-69970800-1740347051_thumb.jpg

• Like 4