Skocz do zawartości

Łowcy wędkarskiej historii - śladami namacalnych dowodów

Matta

Rekomendowane odpowiedzi

Większość tych blaszek była fabrycznie lakierowana, dlatego tak ładnie wyglądają. Co do kotwicy to już moja trzecia sztuka z podwójną. Jedną mam jeszcze w oryginalnym woreczku, więc chyba takie też były w sprzedaży.

Myślałem, że to ja pierwszy wpadłem na taki pomysł, by wahadłówki mające kształt wydłużonej łyżeczki zbroić podwójną kotwiczką.

Taka błystka ma taką właściwość, że swobodnie opadając na dno, prawie w 100% na dnie kładzie się wypukłą stroną. Zatem jeśli tak ją uzbroimy, że ostrza kotwicy będą od strony wklęsłej, to będą skierowane do góry gdy blaszka będzie leżeć na dnie, łapiąc tym samym dużo mniej zaczepów.

Skuteczność zacięć będzie niemal taka sama jak w przypadku kotwicy potrójnej, gdyż kotwica podwójna jest również "hakiem przestrzennym" więc nie ułoży się rybie w pysku "na płask" (jak bywa to czasami w przypadku zbrojenia pojedynczym płaskim hakiem).

Jedna z moich, niby podobna. Ale słabiej wybita punca. kotwica potrójna , "skręcona" wydaje się oryginalna

Jeśli chodzi Ci o podobieństwo z pierwszą z lewej to ta moja jest od niej mniejsza. Jest wielkości środkowej blaszki. I jest z grubszej blachy niż te trzy twoje.

• Like 2

Nie jestem pewien czy to ten sam producent.Mam około 40 blach z poprzednich zdjęć i każda bez względu na wielkość ma charakterystyczne dla producenta motywy ,można powiedzieć podpis.Na tej tego nie ma.

Może jakaś fotka Panie Januszu.

• Like 3

Najpierw bym musiał je znależć w jakimś pudle w garażu :) Noszę dwie w swoim pudle ale przynajmniej od kilkunastu lat żadna nie łowiła.Zdarzy mi się czasem komuś pokazać jak pracuje ideał mojej wahadłówki .Każda z nich złowiła przed laty w sytuacjach całkowicie beznadziejnych tyle szczupaków i sandaczy że zasłużyła na emeryturę.W czasach gdy jeszcze nikt nie słyszał o miękkich przynętach była to moja przynęta opadowa nr 1 :)

• Like 1

Koledzy @Rlodz i @BOB1, ja cały czas na wdechu czekam na wiadomość od Was w sprawie tych Aqua woblerów... Piszcie proszę, że macie je dla mnie bo oddychając na pół gwizdka astmy się nabawię..., czy coś!... ;) (Marzę o tych dużych - 12cm...) :)

Mam jakąś Aquę, 10 cm. Postaram się jutro wrzucić fotę.

• Like 2