BOB1 Opublikowano 19 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2017 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kokosz Opublikowano 19 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2017 (edytowane) Rany, oryginalne łyski.Kupowałem w składnicy harcerskiej za kieszonkowe. I jakie okonie, i ile tych pasiaków, na nie łowiłem. Szczubełkom też pasowały. Edytowane 19 Lutego 2017 przez Kokosz 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MieczysławS Opublikowano 20 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2017 Ciekawe w tych Łyskach jest to, że producent (Polsping) nie mógł się zdecydować (jak widać na załączonej fot.), czy powyżej korpusu najpierw powinien być stożek, a potem kulka czy też odwrotnie.Ale to przecież obrotówka typu long, a to skrzydełko zawsze się kręci i wybacza różne błędy montażowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
esox1972 Opublikowano 20 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2017 Ciekawe w tych Łyskach jest to, że producent (Polsping) nie mógł się zdecydować (jak widać na załączonej fot.), czy powyżej korpusu najpierw powinien być stożek, a potem kulka czy też odwrotnie.Ale to przecież obrotówka typu long, a to skrzydełko zawsze się kręci i wybacza różne błędy montażowe.Oj kolego nie zawsze,robię od lat błystki i byś się zdziwił,mało tego robię longi o różnym kącie wirowania skrzydełka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MieczysławS Opublikowano 20 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2017 Najgorzej jest wtedy, gdy są zbyt głęboko tłoczone i w dodatku z grubej blachy, bo wtedy jedynie na drucie bez korpusu, prawie od niego się nie odchylając będą wirować i to niezbyt dobrze. Kupiłem kiedyś takie krajowej produkcji, z listkami wykonanymi zarówno z grubej jak i cienkiej blachy (były to różne typy longów, różnych producentów), i bez zmiany głębokości tłoczenia – nie nadawały się do niczego.Każdego jednak longa da się stosunkowo prosto doprowadzić do porządku, jeśli znamy reguły budowy (kształtowania) listka.Dla mnie wzorem tego typu obrotówki zawsze był meppsowski Long i rublexowska Elva, choć na rynku dobrych obrotówek z wydłużonym listkiem jest sporo, i to zarówno z korpusem lekkim, ciężkim jak i w ogóle bez korpusu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
esox1972 Opublikowano 20 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2017 Robię w danym modelu o różnej wadze ,kolorze,wzorze i kącie odchylania,takie listki też da się doprowadzić do porządku,no ale nie będę poprawiał konkurencji,mam swoje,aczkolwiek jak ktoś ma pełną rozmiarówkę łyski włącznie z tymi najmniejszymi to chętnie odkupię. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leepek Opublikowano 20 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2017 DOBRE BO POLSKIE Mam pytanie o jedną blaszkę. Wyglądająca jak Mepps, z napisem SUPER ODBLASK. Kto to produkował (produkuje)? Orientujesz się? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
esox1972 Opublikowano 20 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2017 jakaś fota Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leepek Opublikowano 20 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2017 Już. Nie chciałem zdjęć cytować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
etherni Opublikowano 20 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2017 Czasem mam wrażenie, że spadek popularności obrotówki to nie kwestia rozwoju technologicznego i gum, a spadku jakości produkcji. A te superodblaski to nie jest wczesny Wirek? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
esox1972 Opublikowano 20 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2017 Czasem mam wrażenie, że spadek popularności obrotówki to nie kwestia rozwoju technologicznego i gum, a spadku jakości produkcji.A te superodblaski to nie jest wczesny Wirek?No właśnie,ale ja na szczęście od zawsze robiliłem bez oszczędności na materiałach,chyba jednak za namową Piotrusia Milupy otworzę swój wątek w twórcach(zbieram się już 3-ci rok brak czasu) i pokażę jakość wykonania,materiałów w obrotówkach i wahadełkach,ale na początek wieczorem wstawię tu w wątku jakby nie było historię moich blach z czasów jak nic nie było na rynku,pewno niektórzy będą coś tam kojarzyć,a specjalnie dla Boba kilka perełek,jestem ciekaw czy ma w swoich zbiorach i wie co to jest. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
russian80 Opublikowano 20 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2017 a ja od roku czekam na zdjecia Twoich korpusów,które miałes mi podesłac na maila Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BOB1 Opublikowano 20 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2017 (edytowane) No właśnie,ale ja na szczęście od zawsze robiliłem bez oszczędności na materiałach,chyba jednak za namową Piotrusia Milupy otworzę swój wątek w twórcach(zbieram się już 3-ci rok brak czasu) i pokażę jakość wykonania,materiałów w obrotówkach i wahadełkach,ale na początek wieczorem wstawię tu w wątku jakby nie było historię moich blach z czasów jak nic nie było na rynku,pewno niektórzy będą coś tam kojarzyć,a specjalnie dla Boba kilka perełek,jestem ciekaw czy ma w swoich zbiorach i wie co to jest.Od razu powiem w ciemno, że na pewno nie mam ... ale zawsze mogę mieć?! Edytowane 20 Lutego 2017 przez BOB1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
esox1972 Opublikowano 20 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2017 a ja od roku czekam na zdjecia Twoich korpusów,które miałes mi podesłac na maila Radku nie śmieć w wątku jak chcesz porozmawiać to priv,o ile pamiętam jak Ci wysyłałem fotki to kupowałeś,no przy niektórych korpusach co potaniają błystkę,bo nie trzeba stosować stożka chciałeś się targować,ale wymyślić go i zainwestować w wytoczenie to już nie ma chętnych.Zawsze można kupić na alle u znanej firmy na literkę "N" lub "P",ewentualnie zapraszam do mojego kolegi też ma serwis do błystek "ABC".Tak jak Ci pisałem zdrowie mojej Mamy jest dla mnie ważniejsze niż każdy nawet największy interes. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
esox1972 Opublikowano 20 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2017 Od razu powiem w ciemno, że na pewno nie mam ... ale zawsze mogę mieć?! Pewno się dogadamy i będziesz je miał tylko raczej nikt poza mną ich nie ma,ale może coś pomieniamy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BOB1 Opublikowano 20 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2017 ... lub możesz dołączyć do grona APPT Ale nie zaśmiecajmy wątku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
esox1972 Opublikowano 20 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2017 ... lub możesz dołączyć do grona APPT Ale nie zaśmiecajmy wątkuciemny jestem nie znam skrótu,za to zaprzyjaźniłem się z kolegą od portalu starekolowrotki.pl,pomagam mu z historią o Radwańskim i "Sumie",być może uda się pokazać i zrobić repliki na podstawie planów kołowrotka o stałej i ruchomej szpuli,który wymyślił. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BOB1 Opublikowano 20 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2017 Troszkę znam ten temat i Wasze plany. Trzymam kciuki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mero Opublikowano 20 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2017 Mam pytanie o jedną blaszkę. Wyglądająca jak Mepps, z napisem SUPER ODBLASK.Kto to produkował (produkuje)? Orientujesz się?Nie mam pojęcia kto to robił 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MieczysławS Opublikowano 22 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2017 Au Lion d'Or Spinner – jak sama nazwa wskazuje francuskie obrotówki, już niestety od dawna te "Złote Lwy" są nieprodukowane.Wszystkie części wykonane bardzo precyzyjnie, ale zamiast kulki pod strzemiączkiem – dysk relatywnie dużych rozmiarów, co powoduje, że listek nie zawsze natychmiast startuje.Jeden z moich kolegów uważa to za zaletę, twierdząc, że to zjawisko powoduje, że przynęta jest łowniejsza.Ja natomiast na ten dysk dokładam jeszcze maleńką kuleczkę i nawet najmniejsza paletka obrotówki nr 0 startuje natychmiast, i co jeszcze ważniejsze, także jest bardzo łowna – może dlatego, że niezmiernie rzadko spotykana na naszych łowiskach. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mekamil Opublikowano 22 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2017 Ja mam chyba jakieś nowsze wersje Au Lion dOrów - przy kotwiczce jest jeszcze koralik, a między strzemiączkiem, a korpusem na pewno więcej elementów (nie mogę teraz sprawdzić). Pracują świetnie, rzekłbym wręcz, że mi się ich praca bardziej podoba niż rybom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Flexx Opublikowano 22 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2017 Mimo że nie jestem typem kolekcjonera, zbieracza, od ponad dwudziestu lat u mnie w szufladzie leżą dwie takie broszurki.Kupiłem je w 1995 oraz na początku 1996 roku. Ówczesny poziom rozwoju sprzętu wędkarskiego, związanej z tym technologii oraz metod połowu dzieli od obecnego przepaść, ale wtedy była to dla mnie kopalnia wiedzy o lekkim łowieniu metodą spinningową. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coma Opublikowano 22 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2017 Lekki spinning mam, klenia i jazia nie. Dzięki, teraz wiem czego szukać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MieczysławS Opublikowano 23 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2017 (edytowane) Ja mam chyba jakieś nowsze wersje Au Lion dOrów - przy kotwiczce jest jeszcze koralik, a między strzemiączkiem, a korpusem na pewno więcej elementów (nie mogę teraz sprawdzić). Pracują świetnie, rzekłbym wręcz, że mi się ich praca bardziej podoba niż rybom Obrotówki Au Lion d'Or z rybką robione na podobieństwo meppsowskich Mino, czy też rublexowskich Minnow - miały inne, dłuższe i cięższe korpusy.Sposób ich zbrojenia, był jednak nieco inny i moim zdaniem skuteczniejszy od tych wcześniej wymienionych, bardziej znanych firm. Sam jednak tego nie miałem okazji sprawdzić, gdyż jedyną jaką miałem w rozmiarze 3, wycyganił ode mnie kolega - wielbiciel tych przynęt.Jak będziesz miał taką możliwość - wstaw fot. tych co masz. Edytowane 23 Lutego 2017 przez MieczysławS Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rajfel Opublikowano 25 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2017 Przez 30 lat jeżdżenia na pomorskie rzeki zebrało się trochę rożnych wzorów blaszekwykonywanych przez prekursorów dzisiejszych klepaczy.Może ktoś rozpoznana i zna twórców nie których blaszek. 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi