Skocz do zawartości

Łowcy wędkarskiej historii - śladami namacalnych dowodów

Matta

Rekomendowane odpowiedzi

• 3 miesiące temu...

Daj spokój. Miłe jest to co piszesz ale prawda jest taka, że macie fantastyczne obiekty w swoich zbiorach. Jedni posiadają je z przypadkowych  wykopalisk piwniczno/garażowo/strychowych i dzięki takiemu wątkowi nie popełniają błędu wielu osób...nie wyrzucają ich na śmietnik. Może są to zalążki szerszych kolekcji? Inni tak jak Ty specjalizują się w określonym typie zbiorów, świadomie ukierunkowanych i opartych na konkretnej wiedzy. Z tytułu wykonywanego zawodu, cenię wszystkie możliwe opcje aby tylko prowadziły do zachowania historii (a jak wielu z nas wie, wędkarstwo na ziemiach polskich miało ogromny wpływ nawet na naszą państwowość)

W moich zbiorach, tylko część obiektów jest całkowicie Polskich wytwórców i pokazywałem je już w wątku "Moja szafa" więc nie wiem czy jest sens prezentować je tutaj ponownie. Natomiast co ciekawe mam sporą ilość sprzętu zachodniego, który prywatnym importem trafił do Polski i tutaj był przez wiele lat używany

Myślę że to właściwy wątek , kojarzy ktoś może co to za wobki ? Chodzi mi o te dwa ,obszarpańce"  ;) , Dostałem je jakiś czas temu i nijak zidentyfikować nie mogę . Mają swój urok i w mojej kolekcji zajmują szczególne miejsce . Tu na fotkach razem z prawdziwą perełką ABU Killer który ma prawdopodobnie około 50 lat!

post-53764-0-78428600-1451833374_thumb.jpg

post-53764-0-78552300-1451833383_thumb.jpg

post-53764-0-94668300-1451833391_thumb.jpg

• Like 3

Tylko wzdycham do tego Killerka :wub:

Natomiast te "drewniaczki" ? mam DAMa z lat 60-tych o bardzo podobnym kształcie korpusu w kształcie cygara (pomimo że jest łamańcem, dwu segmentowym). Blaszany ster, przykręcany do korpusu również jest podobny(u mnie napis DAM). Końcówki drutu zawinięte za siebie tworzą oczko. Ale to tylko przypuszczenie ;)

Tylko wzdycham do tego Killerka :wub:

Natomiast te "drewniaczki" ? mam DAMa z lat 60-tych o bardzo podobnym kształcie korpusu w kształcie cygara (pomimo że jest łamańcem, dwu segmentowym). Blaszany ster, przykręcany do korpusu również jest podobny(u mnie napis DAM). Końcówki drutu zawinięte za siebie tworzą oczko. Ale to tylko przypuszczenie ;)

Dzięki BOB to pierwsza sensowna informacja na ich temat  :) . Przy okazji takie Gębskie ktoś widział ?

post-53764-0-79406000-1451929370_thumb.jpg

post-53764-0-58478200-1451929392_thumb.jpg

post-53764-0-50105000-1451929436_thumb.jpg

• Like 1

Nie ma, jest gładki srebrny, to chyba jedne z pierwszych czapli bitych?

Wygląda na to że tak. Podwójny okręg w którym znajduje się nazwa "Sprzęt Rybacki Warszawa" Fajne blaszki. Na 4 zdjęciu masz polsping płoć dwie sztuki castor i coś czego nie znam

Ostatnio troszkę uzupełniłem i ja swoje zbiory

798c3bf677c49b92med.jpg

afc6f269a52955c0med.jpg

Edytowane przez wojti80
  • Like 3

Wygląda na to że tak. Podwójny okręg w którym znajduje się nazwa "Sprzęt Rybacki Warszawa" Fajne blaszki. Na 4 zdjęciu masz polsping płoć dwie sztuki castor i coś czego nie znam

Ostatnio troszkę uzupełniłem i ja swoje zbiory

798c3bf677c49b92med.jpg

afc6f269a52955c0med.jpg

Mam kilka blaszek z logiem "Sprzęt Rybacki Warszawa" i wszystkie na awersie mają wybitą łuskę. Mam też kołowrotek z takim logiem i w porównaniu do kręciołków z samą czaplą bez napisu wydaje się porządniej wykonany.

• Like 1

post-62007-0-24605000-1452369902_thumb.jpg

Przejąłem od kolegi:

wstawiane do sklepu 'Moby Dick' w podziemiu ul.E.Plater autorem był Zenon... 

teść chyba S.Nowickiego? z Salara.

Posrebrzane korpusy i skrzydełka produkcja ok. połowy 80'

Mam kilka blaszek z logiem "Sprzęt Rybacki Warszawa" i wszystkie na awersie mają wybitą łuskę. Mam też kołowrotek z takim logiem i w porównaniu do kręciołków z samą czaplą bez napisu wydaje się porządniej wykonany.

hmmm

7c5a0bcffaa7605fmed.jpg

2ced368262a248e8med.jpg

mam kilka na których wyraźnie widać wybite oznaczenia, sporo takich które mają szczątkowe napisy z racji wyrobienia się sztancy a jednak zadna z nich nie ma łusek na awersie.. Piotr wrzuć jakieś zdjęcie

Co do kołowrotków to potwierdzam . Te które mają podwójne okręgi a w nich wpisane oznaczenia fabryczne sa dużo lepiej wykonane niż ich późniejsze wersje.

Edytowane przez wojti80
  • Like 4

hmmm

7c5a0bcffaa7605fmed.jpg

2ced368262a248e8med.jpg

mam kilka na których wyraźnie widać wybite oznaczenia, sporo takich które mają szczątkowe napisy z racji wyrobienia się sztancy a jednak zadna z nich nie ma łusek na awersie.. Piotr wrzuć jakieś zdjęcie

Co do kołowrotków to potwierdzam . Te które mają podwójne okręgi a w nich wpisane oznaczenia fabryczne sa dużo lepiej wykonane niż ich późniejsze wersje.

Ja mam tylko trzy i wszystkie z fakturą łuski

post-58920-0-29651100-1452677483_thumb.jpg

post-58920-0-14904100-1452677507_thumb.jpg

• Like 5