malcz Opublikowano 26 Sierpnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Sierpnia 2014 Witam. Łowił ktoś na tym akwenie? Chodzi o Solgen obok Eksjo??? Pozdrawiam,malcz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jak6b Opublikowano 30 Sierpnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Sierpnia 2014 . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
malcz Opublikowano 13 Lipca 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Lipca 2015 Panowie, odświeżę wątek - ponownie szukam informacji na temat tej wody.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dieBullen Opublikowano 27 Sierpnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Sierpnia 2015 Pewnie już po ptakach, ale może się komuś przyda jezioro całkiem spore, z dobrą obsadą drapieżnika. Zdecydowanie więcej sandacza jak szczupaka, bardzo dużo ryb małych i średnich w wśród nich rodzynki, są okonie i można fajnie trafić na jigowe eldorado. Ciekawe łowisko wiosenne i jesienne kanał wpadający do jeziora sporo szczupaków i okoni, miałem tam też pstrążka także jest ciekawie. Metody to trolling na plosach(uwaga na prywatne odcinki jeziora), opad w tym połów nocą(skuteczny), trupek w toni. Dla miłośnika białej ryby wspaniałe leszcze. Służę na priv, może nawet znajdę namiary z GPS. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
malcz Opublikowano 2 Września 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Września 2015 @dieBullen wysłałem Ci PW.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dieBullen Opublikowano 7 Września 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Września 2015 Dostałem kilka pytań, na prywatną korespondencję dotyczących łowienia w tym jeziorze, postanowiłem napisać na ogólnym bo może się to komuś przyda. Dla mnie jezioro Solgen to jeden z lepszych sandaczowych zbiorników w Smalandi, miałem tam okazję wędkować już kilka razy i powiem wam że nie ma reguł... jak zwykle sporo kombinowania. Z polecanych przynęt, mogę jedynie zasugerować standard przynajmniej dla mnie gumka Bass Assasin 4' i 5' na większą złowiłem swojego największego z tego jeziora(74 czy 75 centów) łowne są koguty, wydajny jest trolling zwłaszcza jak jedziecie z grupą mało obytą w połowie sandacza, tutaj moja najlepsza przynęta to wobler Siudak model "Killer" biało pomarańczowy(bardziej trociowy ale pieskom się podobał). Trzeba dużo szukać, ja łowiłem dużo w okolicy sieci zastawianych niestety przez miejscowych. Sieci sugerują nam dobre miejscówki z rybkami, jedną siateczkę udało nam się podholować to sporo leszczy 2-3 kilo, sandacze 50-70 centymetrów, okonie 30-45 cm(siata oczywiście tylko przypadkiem zaczepiona i zostawiona na miejscu)...także w wodzie życie jest i to dość konkretne. Miejscowi często łowią podlodówką pod łodzią śmiesznie to wygląda ale jest skuteczne, poza tym widziałem verticala, na gumę i trupa. Jeśli chodzi o łowienie to polecam nocki, nawet mniej wprawnym na vertical ale taki na leniwca, martwa rybka parę cm nad dnem...też żeśmy łowili to sandaczyk, szczupak i okoń chętnie trupka zje, nawet nieudolnie na główkę jigową naciągniętego...Na koniec krótki apel do ludzi co tam jadą, proszę Was serdecznie o umiar. To co słucham od Szwedów ostatnio to jest jakaś paranoja, przyjeżdżamy w gości(mamy coraz lepsze auta,sprzęt, alkohol) i robimy odwet za "potop" wszystko dostaje "w łeb". Szlag mnie trafia jak ktoś jedzie w tzw. okresie tarła to powinien się chociaż zdobyć na wypuszczenie ryby...skoro już ją złowił, zmęczył etc. Niedługo nie będzie sandacza w Szwecji, jest na niego stale rosnąca presja, i to niestety ta mięsiarska Proszę Was o zdrowy rozsądek, łowienie na gniazdach nie jest chlubą a ujmą...sami wiecie jak się on wtedy zachowuje Na GPS już nie mam namiarów bo mi się urządzenie wyczyściło ze Skandynawii... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
malcz Opublikowano 8 Września 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Września 2015 Piękne jezioro z mnóstwem możliwości... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
malcz Opublikowano 6 Października 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Października 2015 ...i niestety wszystko co dobre szybko się kończy, w niedzielę wróciłem z tygodniowego pobytu nad Solgen....ryb jak zwykle opór, niestety tak jak poprzednio ciężko dobrać się do tych największych....ilość ryb w jeziorze po prostu po-wa-la..... Kilka widoczków: ..być może jeszcze kiedyś tam wrócę... Pozdrawiam,malcz 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BOB1 Opublikowano 6 Października 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Października 2015 Trzecia fota choć trochę "przepalona" ale kompozycyjne super. Klimatowi też nic nie brakuje. To taki teatr "Kwadrat" w przyrodzie 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
malcz Opublikowano 6 Października 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Października 2015 Niestety zdjęcia "na szybko" telefonem, ale rzeczywiście układ tych drzew kapitalny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi