Skocz do zawartości

Sandaczowa kosa

Seledyn

Rekomendowane odpowiedzi

Jeśli się wcinam, to sorry ale nie chcę dublować tematów - szukam bardzo ciętej szpady na grubsze okonie gdzie przyłowem jest sandacz albo na sandacza na lekko do max 12-15g z delikatną szczytówką i mocniejszym dołem, jednak pod rybą pracujący cały blank. Kij ma doskonale transmitować drgania, pstryki i puknięcia (taki elektryczny) oraz dobrze się ładować i z łatwością miotać na spore odległości przynęty od 4g do 12-15g mocy od 10-12lb.

Po konsultacjach znalazłem taki kij - fenwick smallmoutch do 18g ale występuje tylko w monoblanku a dla mnie do zaakceptowania jest tylko 2 - skład w długości 2 - 2,2m.

Reasumując, liczy się czułość, ciętość spora moc blanku i dobre własności rzutowe. Liczę na miarodajne opinie.

Edytowane przez rutra

• 3 tygodnie później...

Witam. Podepnę się pod temat. Planuję zamówić nową sandaczówkę.

Łowisko Zegrze. Przynęty 12-25g plus guma. W rodmasie pan Łukasz

polecił mi następujące blanki

umbx 700ml-c

mxd72ml

tx683ml-c

Chętnie poznał bym opinie użytkowników tych blanków. Zwłaszcza umbx. Tx kusi ale nie ogarnę finansowo.

z góry dziękuję za wszystkie opinie.

aha kijek ma być zbrojony pod stałą szpulę.

To był p844-2. Miał jak dla mnie zbyt delikatną szczytówkę. Do łowienia z kołowrotka był ok ale ja lubię podbijać kijem i jakoś ta szczytówka mi nie pasowała. Oczywiście że biorę pod uwagę inne opcje niż phenix. Myślałem nad aetosem lub czymś z stc. Ale tego phenixa wszyscy tak zachwalają... :)

Nie chcę się czepiać Tomku, ale hers jest dwuczęściowy, a kolega chyba chce jednoskład.

Nie miałem okazji testować 17lb, bo z tego co ogarniam to 20lb nie ma, dopiero 25lb.

M1 jest jak nabardziej spoko, ma zajebiste ugięcie, jest w miarę szybki jak na tą klasę sandaczówek i czuły.

UMBX jest bardziej szczytowe, takie bardziej kołkowate. Lepsze pod koguty i agresywniejsze podbicia.

TX posiadam, zajebista czułość, ale trzeba uważać na urazy mechaniczne, bardzo cieńkie ścianki.

Jak chcesz wędkę bardziej uniwersalną z ładniejszym ugięciem weź m1, jak chcesz mieć wędkę bardziej szczytową do agresywniejszego podbijania weź UMBX.

• Like 1

Tak Bartku, moja pomyłka. Jest 17-stka a nie 20. Pewnie zmęczenie po robocie spowodowało ten byczek. Lecz z tego co czytałem nie ma wymogu jednoskładu a przy tej klasie różnicy w właściwościach jednoczęściówek i dwojaczków ;)  już praktycznie nie ma. Za to Hersy są niesamowicie czułe, szybkie i cięte. I dużo tańsze od K2 do których klasowo możne je porównać właściwościami. A potem wchodzą w głębokie ugięcie i ciężko o spad. Jednak to kij tylko pod gumę i tylko pod zeda. Ale chyba o to chodzi :D  Natomiast nie dziwię się że tak polecono w Rodmasie, tj same Phenixy, w końcu to dystrybutor. Ja natomiast jestem zwykłym użytkownikiem nie mającym z żadnym producentem powiązań finansowych. Ot jedynie takie że ja płacę, czasem słono...

A jak koniecznie jednoskład, poczekam trochę i opiszę Vegtera Nano :D

Edytowane przez Tomas81

Spoko, oboje wiedzieliśmy o co chodzi ; ) Tzn różnice dla mnie jest, w miarę możliwości brałbym jednoskład (też kiedyś myślałem, że transport będzie kłopotem, ale kupując sobie fajną tubę, nie jest to dla mnie problem). Wędki jednoskładowe będą czulsze, mocniejsze i bardziej zbite. 

Hers jest moim zdaniem innym patykiem od TX'a. Nawet nie chodzi o szybkość, ale TX będzie czulszym, bardziej elektrycznym blankiem. Będzie przy tym mniej uniwersalny, to tak jak z samochodami sportywymi na tor. Mniejszy zakres komfortu cw., większa podatność na urazy mechaniczny. To blank dla koneserów, taka perełka.

• Like 1

Tomaszu nie zgodzie się że Hersy nadają się tylko i wyłącznie na sandacza, z kumplem łowimy z powodzeniem okonie i szczupaki i jakoś nie zauważyliśmy większej ilości spadów w/w gatunków w porównaniu z innymi bardziej może dedykowanymi pod te ryby blankami. Hersy tak jak piszesz mają genialną pracę pod rybą i głównie do gumy ale na inne typy przynęt też się da :-) nie jest to może typ uniwersała ale da się

Kolego @Bass-74 ja niestety mam zupełnie inne odczucia względem Hersa. Szczupłe niestety mi spadają niemiłosiernie, może wyjmuję co drugą rybę choć wszystko prawidłowo i w tempo zacięte. Owszem jak siądzie coś pod 8 dych nie ma problemu lecz te mniejsze... ach tragedia. Wcześniej m.in używałem typowo sandaczowego poppinga MHX P844-2, też MB843-2 i MB843-2 i spad zębacza to było święto. Aaa i co zauważyłem, ryby mają strasznie porozwalane mordy. Owszem mogę się szczycić bardzo szybki i mocnym zacięciem lecz w przypadku Hersa robię masakrę. Poza tym przy wobkach ryby odbijają się. W innych wędkach nie było tego problemu na tak potężną skalę. Dlatego piszę że Hers to tylko zed i tylko guma choć praca pod rybą rewelka. Ale przyznaję, mam najcięższą armatę 25lbs :D  Bo muszę rzucać komfortowo na Wiśle 35g główkami...

Edytowane przez Tomas81

Kolego @Tomas nie no spoko, każdy ma swoje różne odczucia, ja mam 17 LB więc troszkę słabszego niż Twój Hersik. Tak jak pisałem wyżej nie jest to uniwersał, fakt szczupaki takie około wymiarowe czasem się wytrzepią z przynęty, ale to nawet lepiej bo się same wyczepiają pod nogami bez wyjmowania z wody :-)

Nie pocieszaj Paweł, ja łowię w Polsce więc i tu ryby ledwo wymiarowe muszą cieszyć :(  Przynajmniej na większości moich "łowisk"... A i bywa że szlag mnie trafia jak coś mi spada, nawet jeśli nieduże. Taka demobilizacja przy łowieniu mnie czasem nachodzi :wacko:  Wiesz tyle inwestycji, kombinowania a tu takie 2-3 z rzędu miłe już 65-70 spadają, bez chociażby fotki brrr ;)