Skocz do zawartości

Na kupnie kołowrotka!!!!!!!!!

pike87

Rekomendowane odpowiedzi

@pike87, o polskich cenach niewiele moge ci powiedziec, natomiast moge ci podpowiedziec, ze w WW ukazal sie artykul sebka, wlasnie na temat multikow dostepnych w polsce

co moge ci doradzic, to raczej okragly kolowrotek, na poczatek (zakladam, ze jestes poczatkujacy) ABU C4 albo C3 wielkosc 5000, takimi bedzie ci sie dobrze rzucac, mozna je dopasowac do mocnych i bardzo mocnych wedek, w przedziale cw od 60 do 120 gram, pasuja praktycznie do kazdej jerki, sa trwale i praktycznie niezawodne

@pike87

nie warto oszczedzac na multiku. Z tanszych dostepnych na polskim rynku mozna trafic uzywane ABU, jesli wybierasz opcje bez ryzykam, albo - jesli chcesz sprobowac czegos nowego - nowa okume,nastepce nitryxa (fina). Z tego co sie orientuje to wydatki 300-350 zł.

Kijków za ok. 150-200 zł też jest już troche (np. Dragon Mystery Slider, albo jakis uzywany rozemeijer). Za 500-600 zł mozesz złozyc przyzwoity ciezki zestaw castingowy (jerkowy) na szczupaki.

pozdrawiam

Popieram to co powiedział mój przedmówca. Nie kupuj najtańszego multika bo obawiam się że może się szybko rozlecieć. Oczywiście łatwo mówić trudniej zebrać kasę ale taka jest prawda. Poza tym pytanie kiedy wybierasz się do tej szwecji. Jeżeli w maju to będziesz miał niewiele czasu na opanowanie techniki rzucania. Mi osobiśie poszło to bardzo gładko ale różnie to bywa... Może warto się trochę wstrzymać... przelecieć szwecję na zwykłym sprzęcie a kupić coś lepszego gdy zbierzesz trochę kaski. To oczywiśie tylko propozycje rozwiązań a ty wybierzesz najkożystniejsze dla siebie.

@Pike87,

mam podobne zdanie jak przedmówcy. Lepiej zainwestować w coś troszeczkę droższego i mieć to na całe lata wędkowania.

Myślę, że w twoim przypadku warto zainwestować w Abu C3 w wielkości 4501 lub 5501. To wydatek około 200 zł droższy od przedstawionych przez ciebie multików.

Z tych multików, które przedstawiłes w linkach wybrałbym tą Okumę Finę. To nowość i następca Nitryxa. Nie wiem niestety jak sprawuje się w praktyce.

@pike 87

jaxona odradzam miałem kołowrotek i dwa kije tej firmy(jeden mam do tej pory)kołowrotek(klasy 2500)rozsypał się po dwóch miesiącach użytkowania(przynęty nie cięższe niż 15 gram),jeden spinning wytrzymał 8 lat tylko po to żeby złamać się podczas rzutu gumką z 5 gramową główką,a ostatni kij w którym odkleił się uchwyt kołowrotka naprawili mi wkręcając śrubę w blanku,więc zaryzykuj i bierz Finę(zawsze maż 5 lat gwarancji)albo dozbieraj i kup C3 lubC4(C3 5501 można kupić w polsce od 400 stówek)

@pike 87

jaxona odradzam miałem kołowrotek i dwa kije tej firmy(jeden mam do tej pory)kołowrotek(klasy 2500)rozsypał się po dwóch miesiącach użytkowania(przynęty nie cięższe niż 15 gram),jeden spinning wytrzymał 8 lat tylko po to żeby złamać się podczas rzutu gumką z 5 gramową główką,a ostatni kij w którym odkleił się uchwyt kołowrotka naprawili mi wkręcając śrubę w blanku

@adasiu

Nie oceniaj firmy po trzech produktach. Zdarzają się przecież jakieś felery nawet w produktach Shimano (sprzedawca sprawdzając wędke włamał ją i zauważył, że kawałek części szczytowej był pusty - BeastMaster). Skąd wiesz czy multiplikator Jaxon'a nie będzie rewelacją (no, może przesada) jak Profix Jerk. Ja mam muchówkę, kołowrotek muchowy i spinningowy tej firmy i nic się złego z nimi nie dzieje. Jestem poprostu zadowolony z tego co posiadam.

Pozdr.

Salmo

...kij w którym odkleił się uchwyt kołowrotka naprawili mi wkręcając śrubę w blanku...

Hahaha, pamietam...mieli szczescie, ze nie padlo na mnie...ja bym wszystko dokladnie obfotografowal, opisal i opublikowal bo to jest kpina do sześcianu, takie podejscie..

Swoja droga temu, co to zaproponowal, musiala ta srubka skads wypasc... B)

Salmosalar, moim zdaniem przyklad nie najlepszy, akurat Shimano wedki dostepne u nas to nie jest nic specjalnego.

Spor stary jak portale wedkarskie, jak komus pasuje Jaxon czy Mikado-prosze bardzo.

Ja jednak zastrzegam sobie prawo do samodzielnego wyboru i juz wiem, ze wybor moj nie padnie na zadna z tych firm...juz nie mowie o sprzecie grubszym ale nawet drobne akcesoria bywaja powiedzmy nienajwyzszych lotow...rekawice neoprenowe - zimno w nich jakby ktos rece do lodowki wlozyl, przypony stalowe - ulegaly zadziwiajaco latwo, nawet taki klips z wysowana tasma sie rozlecial.

Czyli jestem za tym, zeby kupowac rzeczy drozsze ale w dobrej jakosci.

Gumo

Miałem kilka wędek jaxona i wszystkie się dziwnym trafem połamały (i to wcale nie w drzwiach samochodu). Jedną z nich jeszcze używam (po samodzielnej naprawie) ale to bardziej z przyzwyczajenia niż z jakiegoś innego powodu. Może miałem pecha ale obecnie Sraxonom mówię nie!

dziadostwo totalne,mam na stanie 1 kołowrotek i trzy spinningi /wszystkie połamane/.Dwa z nich padły na pierwszym łowieniu,ale model EXTREME czy jakoś tam, padł w trzecim rzucie.Widać EXTREME w firmie mają inny, niż ja na Redze. :lol: :lol: Ale dzięki nim mam choć przydomek kijołamacz :mellow: