Skocz do zawartości

2,60 cm z brzegu (opad) Da się ?:)

pablo208

Rekomendowane odpowiedzi

Hej. 

Ostatnio zupełnie z przypadku stałem się posiadaczem blanku z serii Nano CD w długości 260cm. (na sucho super szybki pałowaty kijek z subtelną szczytowką ) Chciał bym poznać opinie kolegów łowiących na takie dlugości kiji...czy komfortowo się obławia miejscówki z brzegu taką długością  ? Interesują mnie opinie kolegów łowiących na opad z brzegu.

Ja puki co uważałem , że taka długość jest troszkę do du..y z łódki ciut za długa z brzegu za krótka . A jak Wy myślicie  ?? Ogarne takim kijem łowienie z brzegu na gumy max 25g ?

PZdr

Nie wiem jaka długość jest dobra, ja na kiju 8' czy 9' stosuję opad wahadłami z brzegu i to dosyć skutecznie. Ostatnio szczupaki, okonie, sandacze jeszcze się nie zameldowały. Pytanie czy blank jest czuły i wyłapuje subtelności. Podobnie łowiłem kiedyś Steez 7', blank przenosił masę informacji z wahadła, koguta, gumy. Można było dno wyrysować i co na nim zalega...

• Like 1

Nie wiem jaka długość jest dobra, ja na kiju 8' czy 9' stosuję opad wahadłami z brzegu i to dosyć skutecznie. Ostatnio szczupaki, okonie, sandacze jeszcze się nie zameldowały. Pytanie czy blank jest czuły i wyłapuje subtelności. Podobnie łowiłem kiedyś Steez 7', blank przenosił masę informacji z wahadła, koguta, gumy. Można było dno wyrysować i co na nim zalega...

A ja uważam, że najbardziej operatywna długość na opad.

Jak nie uzbroisz nie będziesz wiedział. Opad jako taki nie jest moim celem samym w sobie. Jest to pewna czynność która musi się dokonać by wejść w strefę potencjalnych brań. Akurat w tym momencie zdarza się często, że wahadło jest atakowane. Przy tępym kiju lub ręce nie wyłapiesz tego. Myślę, że wszystkiego można się nauczyć nawet opadu na kiju od miotły... Masz blank, buduj kij. Reszta wyjdzie w praniu.  ;)

• Like 1

Jak nie uzbroisz nie będziesz wiedział. Opad jako taki nie jest moim celem samym w sobie. Jest to pewna czynność która musi się dokonać by wejść w strefę potencjalnych brań. Akurat w tym momencie zdarza się często, że wahadło jest atakowane. Przy tępym kiju lub ręce nie wyłapiesz tego. Myślę, że wszystkiego można się nauczyć nawet opadu na kiju od miotły... Masz blank, buduj kij. Reszta wyjdzie w praniu.  ;)

ano i zbuduję :)  co z tego wyjdzie Bóg jeden wie  :) 

Do tego co potocznie uważa się za tzw opad nie jest potrzebna dłuższa wędka ale już do prowadzenia gumy z prądem w tzw opadzie,- oczywiście nie agresywnym  (tak jak pod prąd) i z dryfem przydaje się dłuższy a nawet znacznie dłuższy kij. Ale pewnie niewielu tak łowi więc temat jest pomijalny ;)

Uwaga ta dotyczy jedynie łowienia w rzece ;)

Edytowane przez Rheinangler
  • Like 1

Witam,

Elegancko i super sie operuje ale nie na dzikich buzanskich burtach chociazby czy tak jak pisal kolega @Rheinangler.

Bujo

Rozumiem , że do prowadzenia gumy wachlarzem z prądem (z brzegu) , opukując dno radzicie cos dłuższego ?? Dobrze "gdybam" ?

Edytowane przez pablo208

• 2 miesiące temu...

Dla mnie to zależy tylko i wyłącznie od charakteru łowiska. Na Wiśle z brzegu używam wędki 270 cm. Na dużej rzece mi osobiście taka długość odpowiada. Za to na typowym szczupakowym kaczym dołku, gdzie nie trzeba mega daleko rzucać łowiłem buchwackerem(243 cm) i komfort łowienia był dużo większy niż kijem dłuższym. Kwestia łowiska i indywidualnych przyzwyczajeń.

Pozdrawiam

DP Fishing

Pytanie takie wiele razy tu padło i chyba nikt chyba nikogo nie przekonał do swojej wersji łowienia. Zależy jak intensywnie się łowi i jakie ma się warunki fizyczne. Zaczynałem na Odrze oczywiście "wielkorzecznymi kijami" i śmiać mi się teraz z tego chce bo ostatnio łowię na 1,98 avida  i nie widzę co mógłby mi dać długi kij poza bólem ramienia i pleców.

Jak raz na tydzień idziesz na sandacza to możesz i trzy metrową lusnią opukiwac dno ale ja bywam 200 razy w sezonie a to co innego.

No i zależy jak ciężko łowisz, czasem łowisko wymago 45g główki a to na długim kiju to juz ma swoją wymowę...

I tak można bez końca ;)

Edytowane przez FidoAngel
  • Like 2