pablo208 Opublikowano 28 Sierpnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Sierpnia 2014 Hej. Ostatnio zupełnie z przypadku stałem się posiadaczem blanku z serii Nano CD w długości 260cm. (na sucho super szybki pałowaty kijek z subtelną szczytowką ) Chciał bym poznać opinie kolegów łowiących na takie dlugości kiji...czy komfortowo się obławia miejscówki z brzegu taką długością ? Interesują mnie opinie kolegów łowiących na opad z brzegu.Ja puki co uważałem , że taka długość jest troszkę do du..y z łódki ciut za długa z brzegu za krótka . A jak Wy myślicie ?? Ogarne takim kijem łowienie z brzegu na gumy max 25g ? PZdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej Stanek Opublikowano 28 Sierpnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Sierpnia 2014 Nie wiem jaka długość jest dobra, ja na kiju 8' czy 9' stosuję opad wahadłami z brzegu i to dosyć skutecznie. Ostatnio szczupaki, okonie, sandacze jeszcze się nie zameldowały. Pytanie czy blank jest czuły i wyłapuje subtelności. Podobnie łowiłem kiedyś Steez 7', blank przenosił masę informacji z wahadła, koguta, gumy. Można było dno wyrysować i co na nim zalega... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jozi Opublikowano 28 Sierpnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Sierpnia 2014 Nie wiem jaka długość jest dobra, ja na kiju 8' czy 9' stosuję opad wahadłami z brzegu i to dosyć skutecznie. Ostatnio szczupaki, okonie, sandacze jeszcze się nie zameldowały. Pytanie czy blank jest czuły i wyłapuje subtelności. Podobnie łowiłem kiedyś Steez 7', blank przenosił masę informacji z wahadła, koguta, gumy. Można było dno wyrysować i co na nim zalega...A ja uważam, że najbardziej operatywna długość na opad. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pablo208 Opublikowano 28 Sierpnia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Sierpnia 2014 (edytowane) A ja uważam, że najbardziej operatywna długość na opad.Mówimy o łowieniu z brzegu ? Blank sprawia wrażenie bardzo czułego .... Edytowane 28 Sierpnia 2014 przez pablo208 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szymon82 Opublikowano 28 Sierpnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Sierpnia 2014 (edytowane) 260 z brzegu ? Ja uważam, że to właśnie ideał. 275 to maks, czasem nawet niepotrzebny - jak akcja i ugięcie gra niema potrzeby brać dłuższego niż 260 wg. mnie. Edytowane 28 Sierpnia 2014 przez Szymon82 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grunwald1980 Opublikowano 28 Sierpnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Sierpnia 2014 Wszystko sie da Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej Stanek Opublikowano 28 Sierpnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Sierpnia 2014 Jak nie uzbroisz nie będziesz wiedział. Opad jako taki nie jest moim celem samym w sobie. Jest to pewna czynność która musi się dokonać by wejść w strefę potencjalnych brań. Akurat w tym momencie zdarza się często, że wahadło jest atakowane. Przy tępym kiju lub ręce nie wyłapiesz tego. Myślę, że wszystkiego można się nauczyć nawet opadu na kiju od miotły... Masz blank, buduj kij. Reszta wyjdzie w praniu. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pablo208 Opublikowano 28 Sierpnia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Sierpnia 2014 Jak nie uzbroisz nie będziesz wiedział. Opad jako taki nie jest moim celem samym w sobie. Jest to pewna czynność która musi się dokonać by wejść w strefę potencjalnych brań. Akurat w tym momencie zdarza się często, że wahadło jest atakowane. Przy tępym kiju lub ręce nie wyłapiesz tego. Myślę, że wszystkiego można się nauczyć nawet opadu na kiju od miotły... Masz blank, buduj kij. Reszta wyjdzie w praniu. ano i zbuduję co z tego wyjdzie Bóg jeden wie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pablo40404 Opublikowano 28 Sierpnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Sierpnia 2014 Ja z braku dostępu do innego patyka, biegałem z aetosem 2,30m z brzegu (narew) i łowienie było dość komfortowe. Także myślę że kij 2,60 powinien być ideałem. Oczywiście to moja prywatna o pinia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jozi Opublikowano 28 Sierpnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Sierpnia 2014 Mówimy o łowieniu z brzegu ? Blank sprawia wrażenie bardzo czułego ....Ja również o tym mówię .Na łódkę to mam tubę z 5 kijami 2,13m . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rheinangler Opublikowano 28 Sierpnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Sierpnia 2014 (edytowane) Do tego co potocznie uważa się za tzw opad nie jest potrzebna dłuższa wędka ale już do prowadzenia gumy z prądem w tzw opadzie,- oczywiście nie agresywnym (tak jak pod prąd) i z dryfem przydaje się dłuższy a nawet znacznie dłuższy kij. Ale pewnie niewielu tak łowi więc temat jest pomijalny . Uwaga ta dotyczy jedynie łowienia w rzece Edytowane 28 Sierpnia 2014 przez Rheinangler 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
patu Opublikowano 28 Sierpnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Sierpnia 2014 ..dla mnie to ideał długości brzegowej do opadhead`a..i taki stosuję, jak raz na ruski rok wyjdę na brzeg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sandacz23 Opublikowano 28 Sierpnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Sierpnia 2014 Ja stosuję 251 do opadu z brzegu i daje radę ;-) Lepiej mi się operuje takim kijkiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ktr4ever Opublikowano 28 Sierpnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Sierpnia 2014 Elegancko chopie sie tym operuje... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bujo Opublikowano 28 Sierpnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Sierpnia 2014 Witam, Elegancko i super sie operuje ale nie na dzikich buzanskich burtach chociazby czy tak jak pisal kolega @Rheinangler. Bujo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pablo208 Opublikowano 28 Sierpnia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Sierpnia 2014 (edytowane) Witam, Elegancko i super sie operuje ale nie na dzikich buzanskich burtach chociazby czy tak jak pisal kolega @Rheinangler. BujoRozumiem , że do prowadzenia gumy wachlarzem z prądem (z brzegu) , opukując dno radzicie cos dłuższego ?? Dobrze "gdybam" ? Edytowane 28 Sierpnia 2014 przez pablo208 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kotwitz Opublikowano 28 Sierpnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Sierpnia 2014 Mnie do typowego walenia w dno lepiej pasuje kij łódkowy ( np 2,1 ) ale jeśli ma być turlanie, spławianie lub woblery czy jakieś żelastwo to właśnie ta długość jest wtedy ok. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robas Opublikowano 28 Sierpnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Sierpnia 2014 łowię zarówno 2,9m jak i 2,6m , przy czym jeśli łowię w miejscach czepliwych i z mocnym naporem nurtu , gdzie działa napór nurtu na pletke to wybieram 2,9, jeśli miejsce mało czepliwe 2,6m Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pablo208 Opublikowano 29 Sierpnia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Sierpnia 2014 Hmm tak sobie myślę ...stosując dłuzszy kij powiedzmy 2.90, nie uzyskujemy mniejszej czułości przy delikatnych braniach ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robas Opublikowano 29 Sierpnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Sierpnia 2014 na pewno tak , ważny także moduł węgla , budowa rękojeści i jeszcze pewnie kilka rzeczy które są pomocne przy transmisji drgań Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pablo208 Opublikowano 3 Listopada 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Listopada 2014 Temat budowy rekojeści jest wlasnie wałkowany A wracając do długości .... :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Obdarty Opublikowano 3 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Listopada 2014 Też mam kij 260 i łowię prawie wyłącznie z brzegu na Wiśle i uważam że jest najbardziej poręczna długość do takich połowów jak w temacie. Pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DP Fishing Opublikowano 3 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Listopada 2014 Dla mnie to zależy tylko i wyłącznie od charakteru łowiska. Na Wiśle z brzegu używam wędki 270 cm. Na dużej rzece mi osobiście taka długość odpowiada. Za to na typowym szczupakowym kaczym dołku, gdzie nie trzeba mega daleko rzucać łowiłem buchwackerem(243 cm) i komfort łowienia był dużo większy niż kijem dłuższym. Kwestia łowiska i indywidualnych przyzwyczajeń. PozdrawiamDP Fishing Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FidoAngel Opublikowano 3 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Listopada 2014 (edytowane) Pytanie takie wiele razy tu padło i chyba nikt chyba nikogo nie przekonał do swojej wersji łowienia. Zależy jak intensywnie się łowi i jakie ma się warunki fizyczne. Zaczynałem na Odrze oczywiście "wielkorzecznymi kijami" i śmiać mi się teraz z tego chce bo ostatnio łowię na 1,98 avida i nie widzę co mógłby mi dać długi kij poza bólem ramienia i pleców. Jak raz na tydzień idziesz na sandacza to możesz i trzy metrową lusnią opukiwac dno ale ja bywam 200 razy w sezonie a to co innego.No i zależy jak ciężko łowisz, czasem łowisko wymago 45g główki a to na długim kiju to juz ma swoją wymowę...I tak można bez końca Edytowane 3 Listopada 2014 przez FidoAngel 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pablo208 Opublikowano 3 Listopada 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Listopada 2014 Jak to nikt nikogo nie przekonał ? Mnie koledzy przekonaliście do urzywania krótkich kijków I teraz wiem , że długość 260cm jest chyba najbardziej optymanlą długością do opadu w dużej rzece z brzegu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi