Skocz do zawartości
  • 0

vertical for zander - zbieramy pytania

pitt

Pytanie

po wywiadzie z bertusem i dosyc enigmatycznych odpowiedziach ...

Czy mógłbyś nam w skrócie opisać technikę wertykalnego łowienia?

To jest bardzo skomplikowane. Jest tak wiele czynników, przy łowieniu sandaczy tą techniką, określających jak i gdzie łowić, ale generalnie najważniejsza jest kontrola nad łódką i sposób napływania na miejscówkę.

Jakie jest Twoje zdanie na temat techniki wertykalnego łowienia w USA i w Europie, szczególnie w Holandi? Czy są miedzy nimi jakieś znaczące różnice? Tylko w sprzęcie czy jeszcze jakieś inne?

Szczerze mówiąc, to nie mam pojęcia jak łowią wertykalnie jankesi. Razem z moim kolegą Stephenem Jansenem byliśmy pierwszymi, którzy rozpracowali tą technikę na naszych wodach. Jak już pisałem najważniejsza jest kontrola nad łodzią w zależności od miejsca gdzie łowimy. Na jeziorze z nieurozmaiconym dnem lub na kanale często dryfujemy, natomiast jeśli ukształtowanie dna jest zróżnicowane to często trolujemy bardzo powoli na silniku elektrycznym zachowując kontrolę nad łodzią, dopasowując się do zmiany głębokości i struktury dna.

pojawilo sie kilka pytan o polowy wertykalne ...

Szkoda, ze wlasnie odpowiedz na najciekawsze pytanie byla tak enigmatyczna. Chetnie poczytalbym cos wiecej o lowieniu wertykalnym. Domyslam sie, ze nie tylko sandacze, ale i szczupaki moznaby ta metoda kusic.

dzisiaj wyslalem zapytanie do kilku milosnikow techniki wertykalnej i wiem, ze beda chcieli odpowiedziec na wasze pytania dotyczate tej techniki polowu ryb ... wiec pytajcie, ja te pytania pozbieram w calosc, zredaguje i wysle gdzie trzeba, a pozniej zrobie z tego artykul na strone glowna

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

No to moze ja pierwszy :mellow: Najprosciej byloby powtorzyc twoje pierwsze pytanie, czyli Czy mógłbyś nam w skrócie opisać technikę wertykalnego łowienia?, ale zeby nie bylo, ze ide na latwizne, to moze troszke inczej:

Czy mozna metoda wertykalna lapac rowniez szczupaki? Jakies przykladowe miejscowki, w ktorych ta metoda sie sprawdza. Przykladowy zestaw i przynety.

Pozdrawiam

• 0

Zdaje sobie sprawę że nie łatwo będzie Bertusowi opisać tą technikę połowu bo temat rzeka.Ale zakładając że pływamy po zbiorniku o mocno urozmaiconym dnie jak powinniśmy się ustawiać biorąc kierunek wiatru,położenie słońca lub jego brak,szczyt górki porę roku, przejrzystość wody.Jest tak wiele czynników na skuteczne połowy że głowa boli, ale może coś nam napisze ze swojego doświadczenia.U nas się przyjęło że podstawą to gumy i koguty w 95%

prowadzone po dnie a co z sandałem toniowym. Sam często troluję wabkami i wiem że metoda przez wielu u nas nie lubiana jest skuteczniejsza od opadu ale to już inna historia.Pozdrawiam tornado

• 0

No to moze ja drugi :mellow:

1. Czy stosujecie metode wertykalna do lokalizowania ryb? czy zaczynacie lowic dopiero po zlokalizowaniu ryb?

2. Czy probujecie (i czy dziala) proba prowokowania pojedynczej duzej ryby namierzonej na echosondzie ?

3. Jesli widac aktywnosc ryb w toni to czy probujecie wertykalnie lowic w toni czy wowczas zmieniacie metode ( np na trolling) ?

4. Jak bardzo grubosc plecionki wplywa na glebokosc jaka udaje sie osiagnac prowadzac przynete w pionie (wedkuje na zbiorniku z przeplywem wody) ?

5. Jakie radzicie stosowac srodki ostroznosci przy holu sandaczy z duzych glebokosci ( tak by ryba mogla zostac wypuszczona) ?

6. Jak szeroki wachlarz przynet stosujecie (czy tylko typowe gumki o delikatnej pracy) czy jigi (siersciowe) czy przynety twarde (rattliny) ?

Guzu

• 0

Fajnie, że podjąłeś „vertykalny temat” i że starasz się pomóc.

Mnie najbardziej interesuje to, co napisał Bertus w odpowiedzi na Twoje pytanie w wywiadzie. Zdziwiło mnie to, co napisał, ponieważ jak do tej pory słyszałem i czytałem, że wertykalne łowienie sandaczy jest bardzo skuteczne i bardzo proste (pisał tak właśnie Bertus w jednym z artykułów). No a teraz napisał, że:

„To jest bardzo skomplikowane. Jest tak wiele czynników, przy łowieniu sandaczy tą techniką, określających jak i gdzie łowić, ale generalnie najważniejsza jest kontrola nad łódką i sposób napływania na miejscówkę.”

Bardzo mnie interesuje, co to są za czynniki przy łowieniu wertykalnym, które określają jak i gdzie łowić, oraz jakie są prawidłowe sposoby napływania na konkretne miejscówki.

Interesuje mnie też w jakich okresach roku łowienie wertykalne sandaczy jest najskuteczniejsze i czy technika łowienia oraz przynęty różnią się w poszczególnych okresach roku.

Zastanowię się jeszcze na spokojnie i ewentualnie dorzucę jakieś pytania.

Dzięki jeszcze raz i pozdrawiam

Miłosz

• 0

Jeśli chodzi o sandacze to

- rzeka uwzględniając pory roku i stan wody, rodzaje miejsc i sposobu prowadzenia - spady, rynny, umocnienia, prowadzenia z nurtem pod prąd itd.

wody stojące

-jeziora - jakieś podstawy

- zbiorniki zaporowe - metody prowadzenia w różnych miejscach typu górki ( prowadzenie do góry i w dół), karcze\zwaliska, umocnienia brzegowe itd. również z uwzględniniem pór roku

• 0

- rzeka uwzględniając pory roku i stan wody, rodzaje miejsc i sposobu prowadzenia - spady, rynny, umocnienia, prowadzenia z nurtem pod prąd itd.

wody stojące

- zbiorniki zaporowe - metody prowadzenia w różnych miejscach typu górki ( prowadzenie do góry i w dół), karcze\zwaliska, umocnienia brzegowe itd. również z uwzględniniem pór roku

@pablom

czy moglbys z twoich wolnych mysli wykuc konkretne pytania? byloby mi znacznie latwiej i bez bledow w interpretacji :D

• 0

wody stojące

@pablom

czy moglbys z twoich wolnych mysli wykuc konkretne pytania? byloby mi znacznie latwiej i bez bledow w interpretacji :D

@Pitt w skrócie to wykorzystanie i prezentacja vericali w najbardziej charakterystycznych miejscach w rzece i na zbiorniku zaporowym pod kątem sandaczy. Fajnie by było abyś Ty i Twoi rozmówcy uwzględnili ww pory roku.

• 0

to ja też dłącze swoje pytanie :mellow:

Dotyczy łowienia wertykalnego sandaczy w płytkich zbiornikach zaporowych.

1. Sprzęt (wędzisko,kołowrotek, przynęty)

2. Najlepsza pora żerowania (miesiące, pory dnia)

3. Z pewnością tego typu łowisko nie jest łatwe dlatego ciekawi jak powinno się napływać na miejscówke aby nie spłoszyć ryb.

4. Prędkość opadu a intensywność żerowania

5. drop shot

A tak poza tym jak to wygląda z drop shotem w Polsce. Bo ostatnimi czasy stał się dość popularną techniką w naszym nadwiślańskim państwie rozpropagowany przez gazety i media (taaaka ryba, wędkarstwo moje hobby). Interesuje mnie strona prawna bo jakby nie patrzeć nie można u nas spinningować w pionie. :unsure:

• 0

Nie wiem jak sandacze Kolegi Abborre, ale moje z końcem grudnia zaczynają głodówkę, na znak protestu wobec władz PZW...

Więc będę miał najwyżej dwa tygodnie, żeby je czegoś nauczyć.

Taki kurs skrócony, jak sakramenty przedmałżeńskie dla dorosłych ;)

Lepiej późno niż wcale, ale bez nadmiernego pośpiechu, jeśli masz nawał pracy - sandacze i tak na pewno Ci tego, Pitt, nie zapomną <_<

Pozdrawiam

Grzesiek B)

• 0

Dzięki, że nie odpuściłeś i że tekst będzie.

Właściwie, to nie chciałem Cie popędzać tylko przypomnieć, bo i tak zawarte w artykule informacje wprowadzę w życie dopiero na wiosnę, po tarle sandaczy.

Sandacze bardzo się cieszą, że tekst jest strasznie długi :D