Skocz do zawartości

Lekki spinning

bart84

Rekomendowane odpowiedzi

Proszę o pomoc w wyborze sprzętu. Chciałbym kupić bardzo lekki mobliny spinning służący do szybkiego rekreacyjnego połowu w niewielkich kanałach. Mieszkam obecnie w Holandii i takowych jest tu bez liku. Do tej pory łowiłem głównie sandacze na wędkę 2,7 metra do 40gr, ale wypad na takie sandały łączy się z czasem, którego mam coraz mniej. Niestety o lekkim spiningu wiem tyle co youtuba - czyli nic, ale zafascynowało mnie że autor filmów nt. ultralightów pakuje małe pudełko z przynętami do kieszeni i idzie łowić. Można wyskoczyć na połów nawet w czasie przerwy w pracy. Poszedłem do miejscowego wędkarskiego, ale wybór tu jest przeogromny, a każdy sprzedawca zachwala to, co akurat mu zalega na magazynie. Proszę więc o pomoc w wyborze nie tylko wędziska, ale całego zestawu - cena nie gra roli (ale bez przesady)  :)

Zestaw light (nie UL, bo mozna jeszcze lzej  ;) ) - Phenix FX 802-2 + Twin Power 2000, wedka 8 stop, 8lb do 10g wyrzutu (w praktyce 10g + kopyto 2.5 cala); komplet lekki i mobilny, mozna lowic i przynetami miekkimi i twardymi. Na sandacze niekoniecznie ale okon z przylowem jak najbardziej. Napisz na jakie ryby sie nastawiasz, bedzie latwiej cos sensownego doradzic.

• Like 1

Raczej na okonie. Muszę się rozglądnąć za tym wędziskiem, ale wolałbym coś z seryjnych produktów. Salina 40 to będzie za duży kołowrotek do takiego sprzętu?

Salina 40 to przede wszystkim dość ciężki kołowrotek(chyba ok 360g).Raczej taki nie jest potrzebny na okonie,chociaż to i tak kwestia indywidualnych preferencji.Poza tym,ważniejsze jest jak sprzęt będzie Ci leżał w łapie jako zestaw.Na Salinę w tym rozmiarze wchodzi ok 170m.żyłki 0,30,na okonie będziesz używał na pewno cieńszej linki,podkładu musiałbyś nawinąć "kilometry".Wydaje mi się że shimanowskie 2000 spokojnie by wystarczyło,pod warunkiem oczywiście że będzie pasować z kijem który kupisz.Tak to moim zdaniem należy traktować,jako zestaw a nie dwa osobne elementy.

Jeśli brzegi kanałów masz łatwo dostępne, polecę to, co sam kupiłem, tylko w lżejszym wydaniu.

Mam model do 28g, tobie poleciłbym ten do 21g. http://www.wedkarskisprzet.pl/product_info.php?products_id=2489

Ogarniesz nim lekkie przynęty a kijek daje naprawdę sporo frajdy, z łowienia chociażby takich post-45714-0-02262800-1409336237_thumb.jpg pasiaków,

Kijek ma dobrze dobraną rękojeść i wygodny, pewny uchwyt kołowrotka. Do tego młynek w rozmiarze 2000/2500 w Daiwie lub odpowiednik 3000 w Shimano i masz fajny, mobilny zestaw "do bagażnika"

Dziękuję wszystkim za odpowiedź. Czyli saline zostawiam sobie na sandacze i na labraksy. Brzegi kanałów mam bardzo dobrze dostępne, a kanały naprawdę czyste i pozbawione zarośli. Holendrzy dbają o te kanały w sposób wzorowy. Tu w Hol nie mam zbytniego dostępu do pracowni, więc muszę obczaić sprzęt oferowany seryjnie. @popper Muszę znaleźć gdzieś takiego kormorana i wziąć go w łapska. Do zestawów 4 częściowych jakoś nie jestem przekonany. 

• 2 lata później...

Jeśli wedka mobilna to może travel w 4 częściach

Savage Gear Travel Roadrunner XLNT 213cm 3-16 

Posiadam i jestem zadowolony ,na okonie jak znalazł a i przyłowów szczupakow 80cm się nie boi .

Na minus chropowaty blank. Do tego Rarenium 2500fa .

Jaki jest realny CW tej wedeczki?

• 3 miesiące temu...

Odkopie tutaj, żeby nie zakładać nowego tematu.

Co prawda do maja jeszcze daleko, ale przydałby mi się kijek na tak zwane "niedzielne wypady" na godzinkę czy dwie. Jego przeznaczenie miałoby  szczupak na lekko i okoń. Teraz do konkretów:

-długość 2,40-260cm

- przynęty; gumki 6-10cm na główkach 3-10g, obrotówki 1-2.

-  wklejka odpada

- cena 200-300zł

Kijek ma fajnie miotać już gumki 2calowe na 3gramowej główce. Oczywiście kijek ma mieć moc w dolniku i poradzić sobie z większym szczupakiem. Zastanawiałem się na Kongerem WC Impuls, ale myślę, że za tą cenę można kupić coś lepszego.

Edytowane przez Zandermasterr