admin Opublikowano 14 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2009 Cześć,Kiedy grubo ponad rok temu prezentowaliśmy pierwszy artykuł z serii „Rodbuilderzy prezentują” towarzyszył temu pomysł stworzenia serii tematycznej. Od tego czasu rodbuilderzy-Użytkownicy jerkbait.pl dzielili się swoimi doświadczeniami w zakresie konstruowania kijów trociowych, pstrągowych, boleniowych, szczupakowych, okoniowych, sandaczowych jak również zaprezentowali swoje własne ulubione wędki. Przyszedł czas na podsumowanie cyklu i uzupełnienie go o ostatnie brakujące ogniwo – propozycje kijów na jazie i klenie. Przy tej okazji szczególnie miło nam powitać „debiutującego” na łamach jerkbait.pl znanego i cenionego rodbuildera, Pana Romana Pietrzaka (Pracownia SPECJALISTA).Zapraszam serdecznie do kolejnego odcinku - Rodbuilderzy prezentują.PozdrawiamRemek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
peresada Opublikowano 14 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2009 bardzo ładne wędki - gartuluje Panowie.jak cała seria artykuł, 1-sza klasa. szczególne podziękowania dla Łukasza. dobrze że pamiętasz o kijach castingowych pozdrówka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kryst Opublikowano 14 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2009 Wędki, jak wędki - wspaniałe! Najpiękniejsze fotki jednak to te z Justyną, siostrą Łukasza. Piękna kobieta! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek_N Opublikowano 14 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2009 Super artykul, nie moglem sie go doczekac. Fajnie ze Lukasz wspomnial o castingu, bo nad taka wedka sie kiedys zastanawialem. @kryst:Teraz to napewno wszyscy beda zamawiac w Rodmas swoje wedki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maynard Opublikowano 14 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2009 Gratuluję całej serii artykułów. Znacznie poszerzyły one mój własny pogląd, na różne rodzaje wędzisk. Dziękuję tym, którzy zechcieli przygotować te artykuły i redaktorowi Friko, który je zebrał.Cieszę się, że jerkbait.pl istnieje w takim kształcie, bo daje mi on bardzo dużo. Z dziedziny technicznej zwłaszcza, ale nie tylko. P.S. Na pewno seria tych artykułów pomoże (myślę, że nie tylko mi) w przyszłości dobierać odpowiedni sprzęt. Pozdrawiam, Grzesiek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Przemek Szymański Opublikowano 14 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2009 Dzięki chłopaki za ciekawy materiał. Dla mnie to po prostu rarytas jakich mało. Czytam i mlaskam z radości... Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pablom Opublikowano 15 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2009 Miałem możliwość łowienia większością z zaprezentowanych w artykule wędek (także tych wspomnianych jak Loomis GLX),wspaniałe narzędzia. Zabrakło kilku wędek, ale oczywiście nie sposób zaprezentować wszystkiego co jest na rynku. Cieszę się że Roman wspomniał o kiju mocniejszym XST1143F - kleń potrafi niezle narozrabiać na delikatnym zestawie i często się mści moda na UL. Również ciekawą alternatywą jest muchówka wspomniana przez Sławka (metoda która coraz bardziej mnie pochłania ) , jak i zapewne zestaw castingowy wspomniany przez Łukasz - pewnie trochę upośledzony przez brak możliwości zastosowania najlżejszych wabików (ale ja się na tym nie znam). Mam nadzieję że mimo zapowiedzi to nie koniec serii, Friko masz jeszcze tyle możliwości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pitt Opublikowano 15 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2009 swietny tekst, ogrom informacji i wskazowek na przyszlosc ... oraz terazniejszosc takze wedlug mnie, dlugi kij kleniowy to, jak wspomnial jeden z rodbuilderow, totalna specjalizacja i dopasowanie do indywidualnych upodoban lowcy i warunkow lowiska ... nie jakis tam wsiowy uniwersalizm dwa fakty, ktore mnie zdziwily, to okolo 3 metrowa dlugosc dluzszych wedek i brak krociakow do walki w krzakach, karczach i innych dzunglach przybrzegowych ... dlaczego? ja osobiscie, ze wzgledu na wyzej wspomniane indywidualne upodobania lowcy i warunki lowisk, preferuje wedki o dlugosci ca. 2.75 lub 2.10 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
popper Opublikowano 15 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2009 Waldek, Podziwiam Ciebie za spokój i wyważoną odpowiedź! Pogoda taka Przy okazji ma m pytanie do speców z Art-Rod.Opisaliście Panowie kijek na blanku XSH 1142LL. Bardzo interesująca pozycja (moim zdaniem)Czy blank, tej samej serii, o oznaczeniu XSH 1142L, nie spełnia już założeń, dedykowanych wędzisku jazio-kleniowemu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Friko Opublikowano 15 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2009 Powracając do meritum: @pablomMam nadzieję że mimo zapowiedzi to nie koniec serii, Friko masz jeszcze tyle możliwości. To jest koniec serii. Być może ukaże się jeszcze jeden odcinek - supplement , jeżeli wszystko dobrze pójdzie, ale to wszystko. Wiesz że jak coś zapowiadam publicznie to dotrzymuję słowa Co nie oznacza oczywiście że jerkbait.pl wycofuje się z propagowania idei rodbuildingu, która realizujemy konsekwentnie od początku istnienia portalu. Po prostu mam nowy pomysł, żeby pokazać rodbuilding trochę od innej strony - mam nadzieję że uda mi się go zrealizować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Friko Opublikowano 15 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2009 @all powracając jeszcze do artykułu i łowienia jazi. Tak się złożyło że moje największe jazie przyszło mi łowić na sprzęt zgoła niejaziowy - talonowskiego hot-shota 8'6 MXF2, plecionke... słowem zestaw bardziej na sandacza.Powiem szczerze że spisał się nieźle - tzn. lepiej niż się spodziewałem. Ale prawda była też taka że ryby brały bardzo spokojnie i w ilości takiej że można było się wyłowić. Spady w tej sytuacji nie bolały. A spady były, może nie bardzo liczne bo akurat mogłem ryby holować spokojnie z prądem, ale jednak trochę słabiej zapiętych ryb straciłem.Dlatego, gdybym miał sytuację w której jaź byłby głównym celem połowu i zależałoby mi na wyjęcu ryby - na pewno wybrałbym kij bardziej elastyczny. W sumie dwa dobre zdroworozsądkowe kryteria wybory kija na jazioklenie podpowiada na zakończenie swojego artykułu Roman Pietrzak. Mamy w artykule opisanych sporo jaziowo-kleniowych klasyków. Batson IST 1081 opisywany przez Waldka Saksa na pewno do takich należy. Również Certified Pro opisany przez Tomka Mańczaka. Jeżeli chodzi o kije zaproponowane przez Łukasza Masiaka to muszę wierzyć na słowo - ja w swoim łowieniu raczej nie znalazłbym dla nich zastosowania w łowieniu jazi czy kleni, zwłaszcza dla tego casta - ale woda wodzie nierówna i tak jak zauważył @pitt mogą być warunki dobre własnie dla takich krótszych patyków. Reasumując: bardzo dziękuję naszym rodbuilderom za mocny akord na zakończenie serii rodbuilderzy prezentują. Cieszy mnie że kolejny raz, oprócz propozycji wędek, otrzymaliśmy również solidną porcję przemyśleń dotyczących łowienia ryb, przynęt etc @pablomnowy wątek może w takim razie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
king Opublikowano 15 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2009 Friko,nowy temat to Travel e. Kijaszki podobnej wartości, ale zgrabniejsze w transporcie.Długość opisywanych dotychczas to pewno średnio 1,5 m mało zgrabnego pakunku.No i bez pomijania castingu !? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
popper Opublikowano 16 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2009 Friko,nowy temat to Travel e. Kijaszki podobnej wartości, ale zgrabniejsze w transporcie.Długość opisywanych dotychczas to pewno średnio 1,5 m mało zgrabnego pakunku.No i bez pomijania castingu !? Oprócz wspomnianych travelków, chętnie zapoznałbym się z ofertą markowych, delegacyjnych, blanków teleskopowych. Tylko........ Są takie?????Kiedyś miałem jeden taki. Może nie markowy ale DAM . Seria Air Line Spinn 2,4m c.w. 10-30g. Pięknie się spisywał na szczupakach. Czy któryś potentatów pokusił się, o wypuszczenie na rynek podobnych blanków? Jakoś mało o tym.Podobno dają radę. W spinningu oczywiście. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Friko Opublikowano 16 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2009 osobiście nie słyszałem o markowych teleskopach, najbliżej tego są chyba blanki flippingowe 7'6 z teleskopowa rekojescia Też wspominam z sentymentem jeden teleskopowy spinning, był do Balzer, niestety ukradli mi go z bagażnika samochodu razem z paroma innymi rzeczami a wiazaly sie z nim mile wspomnienia z wakacji Jeżeli chodzi o travele oczywiście jeżeli jakiś rodbuilder będzie chciał napisać o tym artykuł - z chęcią go opublikujemy. Ale nie byłbym tu przesadnym optymistą - oferta blanków typu travel jest dosyć skromna, a zainteresowanie klientów niewielkie, Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szpiegu Opublikowano 16 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2009 pytanie do władzy a Daniel Xrods pisał coś czy nie a może szykujecie drugą część art-a ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Friko Opublikowano 16 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2009 Odpowiem może nie jako władza ale osoba stojąca za projektem:Daniel nie przesłał niestety swoich propozycji jeżeli chodzi o kije na jazie i klenie, nie będzie też drugiej części artykułu o tej tematyce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kuba Standera Opublikowano 16 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2009 To jest koniec serii. Być może ukaże się jeszcze jeden odcinek - supplement , jeżeli wszystko dobrze pójdzie, ale to wszystko. Wiesz że jak coś zapowiadam publicznie to dotrzymuję słowa Szkoda, bardzo brakuje jeszcze dwóch - trzech odcinków.Kij do ciężkiej orki, uniwersalna lekka muchówka, uniwersalna ciężka muchówka i kij do łowienia z plaży... bardzo by było ciekawie, przynajmniej dla mnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Friko Opublikowano 16 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2009 Ja rozumiem Kuba, też bym chętnie o wielu rzeczach przeczytał, ale wiesz jak jest - te artykuły same się nie piszą że tak powiem.... rzeczywistość wyznacza praktyczną miarę dla naszych oczekiwań Tak jak wspomniałem mam nowy pomysł na pokazańie rodbuildingu, więc rodbuildingowych tematów z pewnością nie zabraknie na jerkbait.pl. Oczywiście, jeżeli któryś z rodbuilderów prześle mi artykuł własnego pomysłu, również chętnie go opublikuję. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
danielXR Opublikowano 16 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2009 Wysłałem Paweł, wysłałem....nawet jakiś czas temu . Może coś z mailem zaszwankowało, sprawdzałem, u mnie figuruje jako mail w skrzynce nadawczej? Szczerze mówiąc sam myślałem że tym razem też dwie części planujesz, dlatego się tam nie znalazłem. Ale trudno, może następnym razem się uda ... Pozdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Siksa Opublikowano 16 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2009 Do listy Standerusa dodałbym jeszcze kije do łowienia brzan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Friko Opublikowano 16 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2009 Wysłałem Paweł, wysłałem....nawet jakiś czas temu . Może coś z mailem zaszwankowało, sprawdzałem, u mnie figuruje jako mail w skrzynce nadawczej? no, ja nic nie dostałem niestety. Jak u Ciebie firguruje jak mail w skrzynce nadawczej to raczej nie wyszedł - powinien być w wysłanych elementach. Forwarduj mi jeszcze raz w takim razie to co wysłałeś, dokleimy do odcinka - szkoda żeby się zmarnowało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szpiegu Opublikowano 16 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2009 dobre posunięcie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bujo Opublikowano 16 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2009 Witam, Artykul jak i cala seria bardzo porzadnie napisana za co rod builderom dziekuje. @standerus- muchowke uniwerslna przeciez masz w domu , ciezka tez Kije na plaze rozwijaja sie dopiero wiec trzeba bedzie jeszcze troche poczekac zanim ktos bedzie w stanie wysnuc miarodajne wnioski. Ten budowany dla ciebie powinien sie nadac. Mozna go troche przedluzyc SB :D Pozdrawiam, Bujo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mdah Opublikowano 16 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2009 Witajcie,Jak zwykle artykuł przeczytałem jednym tchem Jak dla mnie mógłby pojawić się jeszcze art o muchówkach: od lipieniowo pstrągowych, do tych używanych na trocie. Podejrzewam, że koncepcji jest sporo. Z przyjemnością przeczytałbym też o wędkach robionych na morze, na nasze bałtyckie dorsze, ale też na norweskie fiordy. Pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darecki Opublikowano 17 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2009 Muszę przyznać że przeczytałem artykulik z zapartym tchem, a i tak najbardziej urzekła mnie Pani Justyna. Zazdroszczę szwagrowi Łukasza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi