Art-Rod Opublikowano 17 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2009 2@popperhejka, oczywiście Certified Pro 2,9m 10lb 7-14gr wspaniale spisuje się przy łowieniu tytułowych (i nie tylko) ryb. My po prostu wolimy wersję LL-8lb ze względu na znacznie lepszą obsługę mniejszych przynęt, bardziej dynamiczną pracę podczas rzutu..XSH 114 2L nie wymieniłem, za co bardzo to cacuszko przepraszam, haha.. robimy wędki na tym blanku dość rzadko, co nie zawiera w sobie żadnej oceny.. uważam, że to świetny kij, zwłaszcza na większe rzeki..pozdrawiam, tomek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
danielXR Opublikowano 17 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2009 Muszę przyznać że przeczytałem artykulik z zapartym tchem, a i tak najbardziej urzekła mnie Pani Justyna. Zazdroszczę szwagrowi Łukasza Łukasz: te zdjęcia do artykułu to był najlepszy krok marketingowy jaki widziałem Teraz ilość potencjalnych kandydatów na szwagrów jedynie spowoduje lawinowy wzrost zamówień, a świadomość posiadania wędki wykonanej dłońmi tak pięknej kobiety zadziała lepiej niż sygnał z rezonansu połączonego z grafitem X generacji <_< Że też musiałem urodzić się jedynakiem...... Pozdr 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kryst Opublikowano 17 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2009 Daniel, Pomyśl szerzej, zawsze możesz ładną siostrę adoptować! <_< Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
danielXR Opublikowano 17 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2009 głęboko się nad tym zastanowię Tylko jak to przyjmie żona... Pozdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darecki Opublikowano 17 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2009 głęboko się nad tym zastanowię Tylko jak to przyjmie żona... Pozdr Powiesz że to taki zabieg marketingowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maynard Opublikowano 17 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2009 Czyli, że co??? Że ja się nie nadaję na zabieg marketingowy, a ONA tak?!?To by dopiero żona mogła mieć za złe. Czekam na uzupełnienie artykułu pozdrawiam, Grzesiek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Masiak Opublikowano 17 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2009 Witam Dziękuję , za miłe słowa . Przekażę siostrze . Na pewno się ucieszy szwagier pewno mniej <_< . Daniel ja na marketingu i innych rezonansach się nie znam . Zamieszczenie zdjęć to pomysł @Friko . Ja tylko wspomniałem w art. ,że zrobiła całkiem niezłą robotę . W art. kolegów bardzo podobało mi się , że Art.-rod wspomniał ile lighty made In USA mają mocy i ,że przy naszych klenio –jaziach to tak na 50 % działają. Najbardziej jednak podobały mi się propozycje Sławka O.B. Muchówka , oraz to ,ze wspomniał w dobie fuji New concept o zbrojeniu kijów o akcji mod. i slow (klasy light) na ramkach LV. Przy cienkich żyłkach jest to nieodzowne aby żyłka się nie kleiła i chciało się nam skutecznie łowić- „nie ma szkoły ponad starą szkołę „ ,że tak powiem . Pozdrawiam Łukasz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pitt Opublikowano 18 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2009 to jak panowie rodbuilderzy, cos wiecej o kleniowych krociakach? obecnie uzywam avida 7', 10 lb do 1/2 oz ... jednakze ta wedka nie jest moim idealem ... jest czula i wystarczajaco mocna, zeby wyholowac kazdego klenia, z kazdej miejscowki (nie tylko klenia, w ostatnia niedziele, na krotko przed moim 55+ na wobka usiadla mi zebata dama, spoko w granicach 90 cm ... i po kilku krotkich minutach tez dala sie wyhaczyc) ... wspomniana wedka ma tez swoje wady, jest minimalnie za sztywna, bardzo male wabiki mozna wprawdzie rzucac, ale gdyby blank ladowal sie odrobine lepiej, to rzuty bylyby z innego filmu, czasami w holu brakuje elastycznosci, ze zle ustawionym hamulcem mialbym znacznie wiecej spadow ... 'dzieki' sztywnej szczytowce sporo ryb odbija sie od woblerow prowadzonych w bardzo szybkim nurcie ... czyli napiszcie o jednoczesciowych blankach dlugosci 2.10 do 2.25 m, o mocy w granicach 10-12 lb i cw. do ca. 14 gram, te blanki powinny obslugiwac przynety od 3 do max. 12 gram, w 95% woblery, wiec powinny byc bardzo czule i dawac mozliwosc wyczucia pracy nawet najmniejszej przynety na duza odleglosc, nie zapominajmy przy tym, ze klenie lubia uciag, wiec wedka powinna miec odpowiedni power do walki z kabanem 60+ ... i przygodna brzana Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Masiak Opublikowano 18 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2009 Pitt Jak tylko moje rzeczki zarosną .To przestawiam się na wędki do długości max 213 cm . Kleń jest na drugim miejscu po pstrągach , ale generalnie kije używam te same. Lubię spin jigi 10-12 lb , ale jak szukasz czegoś z bardziej ustępliwą szczytówką -akcją i sporą mocą to popping 15 lb jest godny polecenia . Mam blank zaprojektowany do brodzenia -balansuje się z bardzo krótką rękojeścią . PE693 -dobrze pracuje pod wobkami w przedziale 4-12 g .Jego opis katalogowy do 21 g to bardziej dotyczy przynęt nie stawiających za dużego oporu. Z brzaną sobie poradzi - pomimo witkowatego wyglądu -to straszna wyciągara no i niepoprawnie czuły jest. Pozdrawiam Łukasz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pitt Opublikowano 18 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2009 ...Jak tylko moje rzeczki zarosną .To przestawiam się na wędki do długości max 213 cm . Kleń jest na drugim miejscu po pstrągach , ale generalnie kije używam te same. Lubię spin jigi 10-12 lb , ale jak szukasz czegoś z bardziej ustępliwą szczytówką -akcją i sporą mocą to popping 15 lb jest godny polecenia . ...Z brzaną sobie poradzi - pomimo witkowatego wyglądu -to straszna wyciągara no i niepoprawnie czuły jest.... OK, spin jig 12 lb brzmi dla mnie zdroworozsadkowo, ale jak sie takie kije (na mysli mam tez wspomniany 'witkowaty' popping) w mocnym (przez duze M) uciagu zachowuja? pytam, bo uzywany obecnie avid nie ma problemow z uciagiem, natomiast poprzez wrodzona sztywnosc lubi odrzucic zagryzajacego aspiranta Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Masiak Opublikowano 18 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2009 Może źle się wyraziłem z tym witkowaty -powinno być subtelny. Blank jest sprężysty -opisany jako fast , ale z racji poppingowego rodowodu jest ustępliwy -4-12g pociągnie pod prąd bez najmniejszego problemu -sztywność na poziomie spinjiga 10-12 lb tylko bardziej stworzony do wobków i silniej walczących dynamicznych ryb. Przy braniu nic się od niego nie odbija -ryba siada dobrze na przynęcie . Pozdrawiam Łukasz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
danielXR Opublikowano 18 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2009 Łukasz , a co myślisz o DSE682 albo IMB662 ( którego ostatnio sam używam zresztą, choć nie do kleni) do tego celu? IMB podaje spokojnie nawet 2-3 cm woblera, zapas mocy ma nawet na klenia 60+... Co do Drop Shota to zastanawiałem się czy do kleni nie jest za szybki, cholernie podoba mi się ten blank, ale jeśli Piotr łowi Avidem do 14 gr który delikatniejszy wcale nie jest, to może ten byłby dla niego też całkiem ciekawa alternatywa ... Pozdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pitt Opublikowano 18 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2009 lowie wspomnianym avidem, bo nic lzejszego, czulszego i o podobnej mocy do tej pory nie znalazlem ale jak juz wyzej pisalem, moj ideal musialby byc w charakterystyce troche podobny do avida, z tym ze wyraznie bardziej finezyjny i minimalnie mniej sztywny ... no ale chyba nie tylko ja lowie klenie na takie wedki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bujo Opublikowano 18 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2009 lowie wspomnianym avidem, bo nic lzejszego, czulszego i o podobnej mocy do tej pory nie znalazlem ale jak juz wyzej pisalem, moj ideal musialby byc w charakterystyce troche podobny do avida, z tym ze wyraznie bardziej finezyjny i minimalnie mniej sztywny ... no ale chyba nie tylko ja lowie klenie na takie wedki? Witam, @Pitt- nie tylko ty Wedki Gattiego z c/w 14-17 gram jak dla mnie sa idealem. Obecnie uzywam dwoch modeli 7'6'' i 9''i osobiscie nic lepszego nie znalazlem. Nie wiem tylko jak zachowuja sie krotsze ( 7') bo ich nie mialem a reku. Akcja mod-fast z glebokim ugieciem podczas holu, prawie jak w muchowce i dosc szybka ale nie palowata szczytowka powoduje iz latwo zaciac rybe zas podczas holu poprzez swoja ustepliwosc ryby na niej nie szaleja, nawet pstragi. Pozdrawiam, Bujo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pitt Opublikowano 18 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2009 7'6 i 9' to nie ten przedzial, w tym segmencie mam customa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bujo Opublikowano 18 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2009 Witam, @Pitt- dlatego napisalem ze krotszymi nie lowilem @Lukasz Masiak, danielXR - mozecie mi powiedziec co oznaczaja symbole wedek o jakich pisaliscie? Przeszukalem wlasnie z ciekawosci strone rodmas i oprocz jednego nic nie znalazlem Pozdrawiam, Bujo P.S. Lowilem kiedys wprawdzie krotko wedka na ATC V, tyle ze uzbrojona pod casta. Wydawala sie fajna propozycja w dlugosci o jakiej wspomina @Pitt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Masiak Opublikowano 18 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2009 @Bujo To blanki robione już przez Boba -czyli właściwie Loomis outdoors -jest to seria wyżej niż ATCV.Produkowana będzie na polski rynek Aktualnie będą produkowane z materiału takiego Jak stary GLX : Aktualnie na Stanie są: PE693 Popping/Wading 6' 9 8 - 15lb. 3/8 - 3/4 oz. Fast 4,5 0,45 1.25 oz. SPE6103 Spinner Bait 6' 10 10 - 17lb. 1/4 - 3/4 oz. Fast 4,5 0,56 1.8 oz. WE724 Worm 7' 2 12 - 20lb. 1/4 - 1oz. Fast 5,5 0,58 2.2 oz. FSE764X Flippin Stick 7' 6 12 - 25lb. 1/4 - 1 oz.Med. Fast 5,5 0,64 3.28 oz. DSE682 Drop Shot 6'86 - 12lb. 1/8 - 3/8oz. Fast 4,5 0,42 1.6 oz. SJE683 Vertical Jigging 6' '8 8 - 15lb. 3/16 - 5/8oz. Fast 5 0,45 1,7 Oraz Magnum taper MB704 do 25 lb, MB703do 17 lb, MB702 do 15 lb Więcej info naprawdę niedługo Pozdrawiam Łukasz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bujo Opublikowano 18 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2009 Witam, @Lukasz Masiak- dziekuje bardzo za informacje Nie przewiduja przypadkiem jakiejs jerkowki ( 35-40 lbs) z tego materialu ? Czegos takiego caly czas szukam Pozdrawiam, Bujo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Masiak Opublikowano 18 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2009 @Bujo Problem z twoim projektem jest taki ,że takich blanków niewiele można sprzedać -wysoko modułowa jerkówka to niezbyt popularny temat . Jak możesz wyślij mi e-mail info@rodmas.pl jakie parametry byś widział-ugięcie , zakres itp. zobaczę co da się zrobić Pozdrawiam Łukasz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darecki Opublikowano 18 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2009 Panowie prośba.Piszcie parametry w systemie metrycznym.Źle się czyta z kalkulatorem w ręku, zwłaszcza te uncje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kryst Opublikowano 18 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2009 Niestety, musisz sobie to przyswoić. Największy rynek - US utrzymał swój system. Inne znaczące, w wędkarstwie, kraje posługuj posługują się tym systemem i systemem metrycznym. Proponuję, zapisz sobie na kartce, co która miara i waga oznacza i będzie łatwiej. A po miesiącu będziesz ekspertem! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pablom Opublikowano 21 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2009 Friko,nowy temat to Travel e. Kijaszki podobnej wartości, ale zgrabniejsze w transporcie.Długość opisywanych dotychczas to pewno średnio 1,5 m mało zgrabnego pakunku.No i bez pomijania castingu !? Jeszcze nie tak dawno sam szukałem w miarę zgrabnego travela, niestety oferta naszych rodbuiderów i producentów blanków jest w tym temacie dość skromna delikatnie mówiąc. Dlatego najlepszym rozwiązaniem wg mnie jest pogodzić się z długimi wędkami i troszkę dopłacić za transport lub... mucha. Wędki, a właściwie cały ekwipunek muszkarski ma olbrzymią przewagę nad spinem\castem. Blanków składanych na 3 lub 4 części jest naprawdę dużo, nawet najwięksi malkontenci znajdą tu coś dla siebie. Po drugie, co jest niezwykle istotne podczas podróży samolotem przynęty muchowe nie ważą nawet 1\10 tego, conawet podstawowy zestawem spinningowy czy casingowy. A więc riebiata do sznurów :twisted:a Ty, Friko namów naszych rodbuiderów na odcinek pod tytułem muchówka w podróży Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kuba Standera Opublikowano 21 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2009 Widzę że na j.pl jest coraz większy zwrot w stronę JEDYNIE SŁUSZNEJ METODY Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
admin Opublikowano 21 Marca 2009 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2009 Dzisiaj wstawiłem aktualizację artykułu o część z xRods Daniela. Zapraszam. PozdrawiamRemek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robcyk Opublikowano 21 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2009 Witam. Wczoraj właśnie dostałem wędeczke na klenie od Pana Krzysztofa Zielińskiego z FishingArt. Blank CTS 2,9m do 14g 3-skład. Pierwsze wrażenie piorunujace! Dynamit! Z pięknym ugięciem. Duży zapas mocy! Szkoda że nikt nie opisał tego blanku w artykule o wędziskach na klenie. Jutro testy ( na pstrągach, choć pewnie będę się męczył trochę na małej rzeczce, ale nie potrafie sie powstrzymać)Szczerze polecam kolegom ten blank. Może ktoś spróbuje. Nie namawiam na siłę ale miejcie ten blank na uwadze przy chęci zmajstrowania sobie wędki na klenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi