Skocz do zawartości
  • 0

DAIWA LEXA 300 HL

pitt

Pytanie

DAIWA LEXA 300 HL

Pełna nazwa multiplikatora: DAIWA LEXA 300 HL

Producent: Daiwa

Model: Lexa

Seria: 300 HL

Typ: L

Klasa: H

Masa [g]: 300

Typ hamulca: Magforce V

Przełożenie: 6.3:1

Liczba łożysk: 7

Moc hamulca [kg]: 10

Szpulka - pojemność: 220 m/30 lb

Szpulka - masa [g]:

Szpulka - średnica zewnętrzna [mm]: 37

Szpulka - średnica wewnętrzna [mm]:

Szpulka - szerokość [mm]: 26.5

Szpulka - typ: Pełna

Dokumentacja: Schemat

Narzędzia: N

Akcesoria: Brak

Kraj produkcji: Korea

Opis: Aluminum frame and side plate (gear side)

7 Bearing System (2CRBB, 4BB +1RB)

Magforce® Cast Control

Infinite Anti-Reverse

Swept Handle with weight-reducing cutouts

Counter balanced Power Handle on “P” Models

Super-leverage 120mm handle on 400 size models

A7075 Aluminum spool, super lightweight—extra strong (100 size)

Extra line capacity for strong lines, powerful fish

Ultimate Tournament carbon drag (UTD)

Download attachment: side.jpg Download attachment: top.gif

Schemat multiplikatora: SCHEMAT MULTIPLIKATORA

Zdjęcia multiplikatora

Załączona grafika: side.jpgZałączona grafika: top.gif

Kliknij tutaj by zobaczyć artykuł wpis

17 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

dobra ergonomia, korpus bardzo nisko osadzny, w oczy rzuca sie od razu wielka przekladnia, duza korbka i knoby o typowo daiwoskiej haptyce, hamulec walki dziala plynnie i jest bardzo mocny, ten kolowrotek zostal skonstruowany do lowienia duzych ryb, na duze wabiki i przy uzyciu grubych linek i z tego powodu nawijanie linek cienkich jest zdecydowanie gorsze niz w konstrukcjach L, M czy MH, wedlug mnie range tego baitcastera to linki w granicach 30-65 lb, po licznych probach (w efekcie koncowym) nawinalem 100m (z plusem) podkladu mono 0.30mm i 125m plecionki 30lb (stren sonicbraid), nie stwierdzilem wiekszych luzow poprzecznych ani back playu na zaporowce, pomimo niskiej ceny kolowrotek jest dobrze polakierowany, spasowany i nie wykazuje (jak na razie) zadnych wad jakosciowych (z praktyki wiemy, ze dopiero dlugotrwaly field test pozwala powiedziec wiecej w kwestii jakosci, czyli po co najmniej jednym pelnym calorocznym sezonie)

z negatywow wymienie bardzo ubogie wyposazenie seryjne, do kartonu (niesamowicie slabej jakosci) daiwa nie dolaczyla niczego (absolutnie niczego innego!) niz schemat z numeryczna lista czesci i worka foliowego, w ktory zostal zawiniety kolowrotek ... co przy towarze w cenie 130$ (ebay) nie gra niesamowicie waznej roli

• Like 1

• 0

Tak coś czułem Mariusz, że nie przez przypadek Toruś poszedł do ludzi. Stajnia Daiwy pełną gąbą będzie :)

W mojej ocenie Lexa 300 w porównaniu do Toro zdecydowanie jest kulturalniejsza. Trwałość na podstawie środka bardzo porównywalna i wg mnie temat porównania trwałości nie istnieje. Różnią się jedynie pierdołami typu wodzik czy terkotka ale to pewnie wiesz :)

U naszego serwisanta konserwatora usłyszysz pewnie same dobre opinie na temat Lexy :)

• Like 1

• 0

Co prawda używałem lexy 300 ale HSL, po trzech miesiącach jest już w serwisie. Niestety w moim egzemplarzu od początku był dziwny luz na wodziku i po jakimś czasie zaczął się wyrabiać mechanizm ślimaka. Może to tylko pojedynczy przypadek z powodu dostania się jakichś drobin piasku. Pracowała z przynętami do 120g. Ogólnie nie narzekałem i czekam na powrót.

• 0

Co prawda używałem lexy 300 ale HSL, po trzech miesiącach jest już w serwisie. Niestety w moim egzemplarzu od początku był dziwny luz na wodziku i po jakimś czasie zaczął się wyrabiać mechanizm ślimaka. Może to tylko pojedynczy przypadek z powodu dostania się jakichś drobin piasku. Pracowała z przynętami do 120g. Ogólnie nie narzekałem i czekam na powrót.

Ja katuję ostro już trzeci sezon przynętami 50-150g i zero luzów . Mam wersję HL i nawiniętą linkę 50lb. U mnie ma dożywocie jak kilka innych sprzętów ;)

Edytowane przez sero1975

• 0

Ja katuję ostro już trzeci sezon przynętami 50-150g i zero luzów . Mam wersję HL i nawiniętą linkę 50lb. U mnie ma dożywocie jak kilka innych sprzętów ;)

U mnie podobnie jak u kolegi wyżej, jestem zakochany w tym multiku :D  Jeśli chodzi o tą półkę cenową to bajka  :wub:

• 0

To i u mnie j.w.

W drodze ewolucji (Toro S, Tranx 301) okazało się że Lexa jest tym czego szukałem, i nie sądzę żebym kiedyś chciał się jej pozbyć.  Po pierwszym nawinięciu linki 0.28  miałem wątpliwości, ale podczas łowienia się ułożyła i teraz jest jak trzeba. Dotychczas używana była z przynętami do 140g, ale Volatile 200 już w drodze :rockon:

Kilkadziesiąt godzin łowienia i brody jeszcze nie miałem, a poczynam sobie z hamulcem.

Edytowane przez drChlubicz
  • Like 1

• 0

Odmiana, już dawno na rynku.

https://daiwa.us/products/lexa-wn

Tak przy okazji, szukam 400 w wolnej wersji na lewa łapę. Obojętnie - zwykła, HD czy WN.

• Like 1

• Dodaj nową pozycję...